Temat: woda z przydomowej studni

Panowie nie chcę przepłacać więc pytam pewnie ktoś ma swój hydrofor.
Jaką moc powinna mieć pompa ma lać wodę do kibelka może do pralki i myjki ciśnieniowej,
Na dzień dzisiejszy biorę z tej studni wodę do oprysków pompuję pompą do brudnej wody no i czy taki tani hydrofor może jednym pociągnięciem nalać te 1000l do zbiornika?
Studnia płytka około 4m rurek do domu około 15m jesli to istotne

2

Odp: woda z przydomowej studni

ja mam dwie studnie z hydroforami,  silniki są tam 2,2 kW, z tym że pompy tam są jeszcze takiej starej daty a nie takie pierdołki jak teraz są w marketach budowlanych. co do wydajności to tylko wszystko zależy ile masz wody w tej studni i jak szybko do niej nachodzi. jedną studnie mam przy stawie oddalonym o 50 metrów a hydrofor w piwnicy i jak układ jest szczelny to nawet te 50 metrów pociągnie, wiadomo w studni zawór zwrotny

E 516 na części
Telefon 695 076 269

3 Ostatnio edytowany przez andrzej612b (2012-11-14 00:26:00)

Jak masz możliwość podłączenia się do wodociągu to nie czekaj , u mnie woda z wodociągu od kilku lat a w dalszym ciągu korzystam z hydroforu - zawsze taniej z drugiej strony zawsze to jest jakaś alternatywa - skąd można wiedzieć co "kochana " :walka: UNIA nam wymyśli .

4

ja to samo ..  pompa  z lat może 50  i druga w zapasie  silnik też 2.2 kW  rura ssawna ma przekrój  chyba 2 cale ...   hydrofor 300l  zasila stajnie  dom   myjki itp ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

5

ja również korzystam z własnej wody mimo podłączenia do wodociągu. Lustro wody 4 metry poniżej gruntu i pompa głębinowa zawieszona na 8 metrowej rurze i jeszcze nie sięgam dna wink Woda pompowana do 400 litrowego hydroforu, po drodze zawór zwrotny, jakieś czujniki ciśnienia, zabezpieczenia. Woda krystalicznie czysta, systematycznie badana - dziękuję za śmierdziucha z wodociągu. Co do głębinówki to stara chodziła od 1981 roku jak tato uruchomił to wszystko (po drodze jeden remont) i kilka lat temu została wymieniona na nową.

gg 5118068

6

Również Korzystam z własnej Wody. Hydrofor 300l. pompa na rurze wisi. 3 zawory w razie czego. Pompa czeska i bardzo stara już. Chyba tak samo 2.2kW. I wszystko ciągnie dom chlew itp smile mam i z wodociągu podłączone ale to jest tylko awaryjne jak prądu nie ma i nie ma jak pompa chodzić smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

7

Panowie kto zajmuje się poszukiwaniem wód głębinowych? Chchiałbym żeby namierzył mi na działce wode

8

u mnie był hydrofor z pompą silnik 2,2kw później kilka lat nic a teraz od 3 lat mam mały hydrofor omnigeny i pompuje opryskiwacz 500l bez problemu (hydrofor chodzi cały czas silnik ciepły ale daje radę) jak będziesz kupował to weź większy zbiornik bo te pierdułki cały czas się włączają
mam coś podobnego
http://allegro.pl/24l-hydrofor-pompa-jy … 39727.html
chwalą też gardene

9

u nas od jakiś 15 lat jest wodociąg i od tej pory studnia nie używana smile

10

Idragon  nikogo ci nie polecę ale jedno powiem. niech ci tej wody poszuka 2 3 osoby. Koło mnie była taka sytuacja ekipa wiercąca miała swojego exsperta a inwestor swojego. ostatecznie wiercili po swojemu  no i nie wszyło. Drugi otwór 70m i nic dopiero trzeci około 2 m od miejsca wskazanego pierwotne   przez niezależnego fachowca i jest woda na 45m

11

U mnie podobnie jak u Zoraka. W siedemdziesiątych latach ojciec z miejscowym fachowcem zrobili instalację opartą na pompie głębinowej 4,5KW/5 sekcji i 300 litrów zbiorniku hydroforowym. Instalację tę stopniowo modyfikowałem i na dzień dzisiejszy jest to zupełnie nowy zestaw składający się z pompy głębinowej Omnigena SKM 150 zanurzonej w wykopanej jeszcze przez Niemców studni na głębokości 20m, Do tego zbiornik hydroforowy o pojemności ok 1500 litrów zanabyty za 50 zł z rozbieranego browaru kłodzkiego, (ścianki z blaszki ok 20 mm). Całość, na wyłączniku ciśnieniowym ustawionym na 2-3,5 kg/cm2, zabezpiecza wodę pitną i nie tylko dla trzech rodzin i mojej hodowli zwierząt. W 2006 podłączyłem się do gminnej sieci wod-kan, ale z ich usług korzystam w pełnym zakresie jeśli chodzi o kanalizację. Wodę włączam tylko w sytuacjach awaryjnych, ale jej jakość, mimo, że nie najgorsza, nie rekompensuje ceny jaką życzy sobie dostawca tj 5 zł/m3

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

12

w ubiegłym roku pogłębialiśmy studnie, fajny jest widok z dołu jak widzisz unoszące się wiadro z piachem smile warto założyć naprawdę mocną liną do wiadra smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

13

co do pompy to szczerze polecam zakup pompy głębinowej z silnikiem chłodzonym wodą obmywającą wirnik trochę droższa sprawa ale warto a hydrofor to zależy ile tej wody na raz ci potrzeba. A i pompa to każde 10m w górę to 1bar to chyba tyle co potrzeba.

nie wszystko złoto co się świeci

14

Jaką pompę wybrać teraz do studni ? Mieliśmy czeską i teraz też chcielibyśmy czeską pompę bo stara wyzionęła ducha wczoraj wink Czy może jakieś inne propozycje ? Na pewno musi być silnik 3-fazowy

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

15

Widzę, że dużo z Was ma własne studnie... U nas na działce była kiedyś studia, ale wyschła czy co i ją zakopali. Pytanie, jaki jest całkowity koszt zbudowania nowej (wraz ze znalezieniem miejsca, itp.) Zastanawiam się, czy to duża inwestycja i kiedy by się to zwróciło...

16

Koszt 17m studni głębinowej to  około 5000 zł na gotowo.

17

A u mnie siedemnaście lat działa wiercona, dwa dwumetrowe filtry skręcone mufą osadzone na głębokości od 8 m do 12 m podłączona pod stary hydrofor ze zwykłej kopanej studni. Miejsce na wiercenie znalazłem sam różczką wierzbową. Wodociąg mam podłączony, ale korzystam jedynie gdy prądu nie ma.

18

Mam wodociąg ,ale korzystam ze studni.Metr sześcienny to koszt 2,20gr.niby niewiele .Studnia z 18 kręgów kopana przez mojego teścia .Tradycyjnie hydrofor 300l i pompo w studni nasza polska i wody na potrzeby gospodarstwa wystarcza chyba że susza wtedy przechodzimy na wodociąg

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

19

ja robie inaczej ,wodociąg do chaty bo lepsza woda a studnia do opryskiwacza i zwierzaków

20

Od kilku lat mam wode z wodociągu. Studnia też jest i tak jak u tomka woda ze studni idzie na chlew. Chociaż nie raz się zdarzało że była awaria wodociągu i w takich wypadkach wystarczy przełączyć zawór i swoja woda w domu jest.