Temat: Proso
jak w temacie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » Proso
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jak w temacie
Kiedyś siałem i nawet się opłacało ale teraz nie mam cierpliwości na czyszczenie dosuszanie itp , no i miejsca żeby go wysypać. Nie wiem jak z opłacalnością na dzień dzisiejszy ale słoma z prosa jest lux dla bydła żrą że ho ho.
Ciężko się to ''łyko'' kosi? Jaka realnie wydajność była, jak posiane w terminie normalnym?
Kosiłem kilka razy na usłudze. to ciężko szło, ale nie było desykowane więc jak by trawę kosił. Ale moja 12 doczyszczała to ładnie.
a jakie dopłaty będą?
chyba nic więcej niż za uprawę np owsa...
Tak urosło proso siane po jęczmieniu
https://www.youtube.com/watch?v=JqcMfqpWk30
Temat prosa podpatrzyłem u wujaszka który sieje proso na ziarno po zebraniu żyta na kiszonkę. Kosi to na początku września. W zeszłym roku po jęczmieniu ozimym zasiał proso i skosił je na kiszonkę w połowie września ( ponoć bardzo dobra kiszonka wyszła ), przed skoszeniem wiechy zaczynały robić się żółte. Tym sposobem w tym roku zasiałem proso i udało się zebrać. Co do koszenia to jeżeli łodygi są suche to kosi się bez problemu.
To jaka wydajność? Bo na filmie wygląda obiecująco...
2 tony na pewno dało
Krzysiu co chcesz wiedzieć?
Wczoraj w nocy było -1. W ogródku warzywa zmarzły a Proso nie szok!
Stachu powiedz jak długo to siejesz i najważniejsze z perspektwy czasu jaka jest opłacalność?
Gdzie sprzedajesz?
Sieję to już ok 10lat. Cztery lata Ojciec a sześć Ja. Tylko na ziarno a w moim regionie wszyscy co ode mnie kupują to sieją po życie na kiszonkę dla bydła bo nakład mały a przy normalnym roku masy sporo. Ja sieję 35kg/ha i zbieram od 2 do 3,5 tony z ha. Sieję tego od 3 do 5ha i wszystko sprzedaję miejscowym na materiał siewny. Zawsze po 1zł/kg ale od dwóch lat 1,40zł/kg. Śmieję się do żony, że od marca do końca maja hurtownicy przyjeżdżają i na waciki będzie. Teraz na mojej krwawicy sporo konkurencji się wylęgło. Sporo ludzi się zabiera i szybko kończy bo mają małą fantazję odnośnie zbioru i nawożenia. Jedyny minus jest taki, że kombajn w pi... dostaję i na suszarni musi być dosuszone.
wpadł mi do głowy pomysł zeby po groszku (za jakies 1,5tyg zejdzie z pola) zasiac proso, czy nie za dobre stanowisko, moze sie to udac? napiszcie mi czym to sie pryska itd
Ja w porzeczkach pryskam rundupem i dziadostwa jest coraz więcej!!!
Jezeli chodzi o dwuliścienne to pryskaj czym masz nic tego nie bierze..
O ile pamiętam to chwastoksem. Poczytaj sporo jest informacji. sam miałem próbować ale zrezygnowałem.
mi sie bardziej rozchodzi czy zdązyłbym to zebrac i ile tego na ha sie sieje
mam jeszcze 10 ton tego specjału sieje po 30 kg na ha . przyjedz tanio oddam . oprysków nie robię. na koniec glifosat i po kłopocie.
a zdązy mi urosnąć?
Jeśli chodzi o pryskanie to jestem po kontroli z instytutu nasiennictwa i żaden środek nie jest dopuszczony do ochrony prosa przed chwastem ale 1/3 stężenia chwastoxu można stosować na własną odpowiedzialność plus desykanty, które też są zakazane podobnie jak zaprawa nasienna. Najlepsze jest słabe stanowisko i mechaniczna walka z chwastem.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » Proso
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo