Odp: Rzepak
doradca hmmm to taki gość co ci wciśnie coś co zazwyczaj na magazynie zalega .... bardzo zadko się zdarza taki co pomaga ....
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 46 47 48 49 50 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
doradca hmmm to taki gość co ci wciśnie coś co zazwyczaj na magazynie zalega .... bardzo zadko się zdarza taki co pomaga ....
Temat się urwał na doradcach, a mi takiego potrzeba. Mam sporo kawałków, gdzie rzepak słabo powschodził, lub ślimaki go przerzedziły. Ogólnie rzepaki wyglądają ładnie i na lepszych polach normalnie dam azot w dwóch dawkach, jednak na takich słabych, mało wyrośniętych, myślę dać wszystko na raz. Dobry pomysł? Myślę, że może będzie tak lepiej. Nawóz saletrosan 200kg i reszta 300-350kg saletrą. Jak myślicie będzie na takie kiepskie rzepaki lepiej?
ja jutro wjeżdżam z siarczanem borem i agrawitą i tebu
Temat się urwał na doradcach, a mi takiego potrzeba. Mam sporo kawałków, gdzie rzepak słabo powschodził, lub ślimaki go przerzedziły. Ogólnie rzepaki wyglądają ładnie i na lepszych polach normalnie dam azot w dwóch dawkach, jednak na takich słabych, mało wyrośniętych, myślę dać wszystko na raz. Dobry pomysł? Myślę, że może będzie tak lepiej. Nawóz saletrosan 200kg i reszta 300-350kg saletrą. Jak myślicie będzie na takie kiepskie rzepaki lepiej?
ja na wiosne planuje dac wczesnie 200 kg saletrosanu, jak czas pozwoli to zaraz dosypac 100 gk saletry a jak nie to za kilka dni, druga dawka tj 3 tyg przed kwitnieniem 200kg saletry
Jacy drugi raz skracanie czy dopiero pierwszy?
Pajej , ojciec w tym roku dał na kwitnienie saletry, efekt był taki że łodyga wzrosła jeszcze z pół metra i wszystko się położyło. Zamiast zwyżki, była zniżka. Dwa lata temu miałem tylko zaplanowane 150kg azotu i dałem na raz efekt był dobry. Dlatego teraz na słabych kawałkach też myślałem żeby tak zrobić.
Soli potasowej na przedwiośniu nie dajecie ? na suchsze lata to podstawa przyzwoitych plonów.
A ile w tym prawdy? Ja daję wieloskładnik i łudzę się że będzie dobrze. W tym roku mimo potężnych opadów, np buraki na słabych ziemiach padły, bo ziemia się zalała i ussała jak na drodze. Jako tako o wilgoć się nie boję.
ja tez na wieloskładniku bazuje
ludzie wy ten rzepak kupicie!
Jack jaśniej proszę, bo nie rozumiem
sól wiosna azotu niedługo 200kg bedzie mało skracanie 2x gdzie tu rachunek ekonomiczny żeby zarobić dodatkowe 200kg wartości 250zł wydać dodatkowe 250zL?po co?
A o to chodzi, no faktycznie przy tych cenach to opłacalność znikoma. Jednak minimum trzeba zachować. Ja wieloskładnik na ozime daję tylko jesienią. A Androlowi się chyba wątki pomyliły, bo mówiliśmy o suszy przy rozmowie o bobiku. Tak to się wszystko pociągnęło.
http://www.wodr.konskowola.pl/index.php … Itemid=119
Chyba sklerozy jeszcze nie mam :hmmm:
patrząc na ceny rzepaku na światowym rynku i ocenie całej sytuacji na przełomie stycznia lutego można wywnioskować czy warto robić autostrade w rzepaku czy może tylko przejechac 2 razy i go wykosić ... rzepak skoro został na jesień posiany urusł dostał na samosiewy grzyba i robala to po co w nim o tej porze buszować >?
tak jak pisze jacy w jakim celu główkować czy wsypiesz 500kg nawozu czy może 100 ? i czy opryskam najdrozszym środkiem czy aby było ? jak będzie rok na rzepak to nie ważne ile wsypiesz wykosisz tyle co inni ... zeszły rok to pokazał
a jak wsypiesz jak opętany i wykosisz tyle co ten co nic nie robił to cie szlak trafi bo i tak sprzedaż po tyle samo więc?
temat rzepaku w tej chwili praktycznie nie powinien istnieć
Ja nie chcę nic z nim robić do wiosny. Niech się dzieje wola nieba, pogoda resztę zweryfikuje.
Androl masz rację, tylko właśnie czy kalkulacja jest dodatnia, jak będziemy tak książkowo dbali? Na nawozach wieloskładnikowych napisane jest w zależności od zasobności od 300-900 tak na oko. A wielu daje co roku 200 i też urośnie.
na słabsze rzepaki ja bym podzielił azot I dawka i za 2-3 tyg druga. dwa lata temu (ten rok z późną wiosną) dałem na V klasie część w jednej dawce (500kg/ha saletry) a reszta podzielone 2x 250kg i zero różnicy
Zależy też od przebiegu pogody, u nas w tym roku było full wilgoci i nawet byli tacy co tylko jedną dawkę dali 250kg saletry i rzepaki wyglądały na ok4tony.
Zależy też od przebiegu pogody, u nas w tym roku było full wilgoci i nawet byli tacy co tylko jedną dawkę dali 250kg saletry i rzepaki wyglądały na ok4tony.
wyglądały ale czy dawały ?
ja podchodze do tematu tak czy zbiore 500kg czy 4t orka i siew kosztuje tyle samo zbiór też wiec dlaczego mam mało zbierać?
tak tylko że w rzepaku termin podania azotu jest ważny i wpływa na plon
Strony Poprzednia 1 … 46 47 48 49 50 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo