Odp: Jęczmień ozimy
panowie czy skracaliście jęczmień zimowy jesienią? bym u kolegi i szok jęczmień wysokości butelki od piwa.... siany 20 września nawożenie standard 40 tyś litrów gnojowicy... co teraz z tym robić jakieś propozycje ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
panowie czy skracaliście jęczmień zimowy jesienią? bym u kolegi i szok jęczmień wysokości butelki od piwa.... siany 20 września nawożenie standard 40 tyś litrów gnojowicy... co teraz z tym robić jakieś propozycje ?
modlić się, a tak na poważnie na skracanie już za późno. Kiedyś wyrośnięte ozimy przepasali owcami.
Ja nie daję już kilka lat żadnego azotu i problem wybujałych roślin znikł. Choć nieraz przydałoby się nieco pokrosić.
a może zasiał jary tacy już też byli albo ozime siali wiosną bo nie chce mi się wierzyć żeby ozimy tak wybujał:D
tez byłem zdziwiony jak to zobaczyłem.... na pewno jest to forma ozima z pewnego źródła... myślałem żeby dać tak 1 litr CCC przy oprysku na mszyce ... czy to coś pomoże ... na modus to jest za zimno chodź w top agrar z 2013/3 piszą że niemcy stosują jesienią modus.
ccc w jeczmieniu nie daje efektu.
też to wiem ale kolega się uparł żeby coś dać... a CCC jest tanie i nie zaszkodzi a jego samopoczucie się poprawi.... a patent z owcami nie przejdzie bo w promieniu 80 km takowych nie ma :nooo:
jesli bedzie sniezna zima to raczej jak to mówia politycy ch.j dupa i kamieni kupa
Tak jak Jack napisał nie zaszkodzi, ale nie ma efektu skrócenia. Może lepiej już etefon dać?
Ciekawi mnie motyw z owcami, bo jeżeli one poradziłyby to i zwykła kosiarka czy tłuka sadownicza zrobiłaby to samo..
na etefon stanowczo za zimno.
kosiarka???moze to i jakis pomysł.
Jakby to był taki gąszcz, tak żeby oprysk na środki, stożki wzrostów się nie dostał, to może środek jak reglone poparzy tylko te liście co oprysk dojdzie. Jednak mróz w sumie zrobi to samo. Najtaniej na pewno zostawić i nic nie robić, cudów i tak nie narobisz.
Jeżeli roślina już wybujała to nic nie poradzimy bo aby był efekt to regulator daje się z wyprzedzeniem.Gdyby to zanosiło się na wiosnę to inna sprawa.
jak bym na próbę kawałek z orkanował.
Krowami też można wypasać, tak coś ponad 10 lat temu u nas robili i było oky.
olać i zostawić ... u mnie prawie identyczny jak nie identyczny ... woda z wisły nie pomoże ...
a zimy nie widać ... rzepaki nie hamują pszenica pędzi ... kolejna dziwna jesień ... ehh trza było później wszystko siać
jęczmień zasiałem też koło 20 ale bez azotu i mu nie odwala., Pszenica rzadko i też później siana ładnie to wygląda. No i rzepak był posiany też później, ale to z przyczyn ode mnie niezależnych. Najpierw się martwiłem teraz się cieszę. Bez azotu, dostał litr temu i rozłożyło go że nie chce się od ziemi oderwać.
Panowie chcę popryskać jęczmień ozimy na grzyba ale taka rosa że szkoda oprysku ... bo spłynie
na jednym kawałku zobaczyłem że wyskakuje owsik głuchy czym to załątwić na wiosnę ? czy jeszcze teraz
w jęczmieniu ozimym owsik zawsze zwalczam Pumą na wiosnę - drogo ale skutecznie i bezpiecznie.
Nigdy nie zwalczałem owsika w jęczmieniu ozimym, ani w innych oziminach. Owszem próbuje w mokre lata rosnąć, ale tylko na ścieżkach, gdzie jednak niema szans, bo jest zajeżdżony. Natomiast w mieszance jarej pszenica + jęczmień zabrakło mi pumy w opryskiwaczu dosłownie na 30 m, to wyłożyło się wszystko taki był, reszta pola czyściutka.
Czy jęczmień ozimy da radę kosić na dolnym sicie fasolkowym jak na pszenice, czy będzie się zapychało ościami? Żaluzja byłaby najlepsza, tylko trzeba kupić.... a jęczmienia niecałe 6ha posiałem, reszta zbóż jakoś idzie. W bizonie na ten rok miałem otworkowe 6.3mm to musiałem dość często czyścić, bo nawet chudsze końcówki pszenicy zapychały całe sito, a co mówić o ościach.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Jęczmień ozimy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo