Odp: Uprawa bezorkowa
Oj sucho.... ale oziminy dają sobie jakoś radę
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Strony Poprzednia 1 … 28 29 30 31 32 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Oj sucho.... ale oziminy dają sobie jakoś radę
Zakończyłem dziś gruberowanie poplonów pod qq wszystko ruszone na 25 i czekamy do wiosny miejscami na glinie aż jeczał NH ale dał radę najwolniej szedl 8km
w ostatnim numerze "nowoczesnej uprawy był artykuł pt "Ziębla jest glebie potrzebna" poczytajcie jak mozecie, ja zostaje przy pługu
Mnie to nie dotyczy. sieję poplony które zostaja na zimę. Staram się by rosły jak największe więc nie ma mowy o ostrej skibie. W tej chwili gorczyca jest po pas.
Mniejsza o to. Co tam napisali takiego że utwierdzasz się w przekonaniu że orka jest najlepszym co możesz zrobić dla swoich upraw? Zapodasz skan lub zdjęcie artykułu ( zandarski@o2.pl )? Ja mam prenumeratę tygodnika rolniczego napisali tam kilka słów o ziębli ale jakoś mnie to nie grzeje ani nie ziębi....
Jak masz skan to i ja poproszę irencia20@wp.pl
Krzysiek chyba nie ziębli ;P
PAjej ziębla to jak dobrze kombinuje to inaczej ostra skiba którą niby owa zima ma rozmrozić i rozkruszyć ? więc tak zimy nie widać prędzej wiosnę pługi teraz tak orają że trzeba się czasami dobrze postarać byś jakąś skibę zobaczył
do tego więksi nawet jak zaorają na zimę to po 2 tygodniach jada włuko-broną i pole na zimę zostawiają uprawione wstepnie więc ? co ma jedno do drugiego ?
Przy ostatnich zimach to może i lepiej orać/uprawiać na zimę na płasko. Przy tych temperaturach jeszcze sporo chwaściorów rośnie, a w ostrą skibę urośnie dopiero po zasianiu. Tyle że się później w pole wiosną wejdzie.
ekonomia każe pługi odstawić w pokrzywy ,może nie na wszystkie uprawy bo po kukurydzy na ziarno to pług to podstawa ,pod rzepaki też orzą .obserwuję u kuzyna który sieje w systemie bez orkowym i zazdroszcze technologi .trzeba iść w tym kierunku.
Jak "dogadam sie" ze skanerem, bo miewa humory to wrzuce skany
Koledzy plugiem czy grubrem ziemia ziemi nie rowna wszystko sprowadza sie do zebrania jak najlepszych plonow i ekonomi uprawy kiedys slyszalem takie zdanie uprawiac tak gleboko jak jest to tylko mozliwe a zarazem tak plytko jak to jest potrzebne i to mnie przekonalo ze polowa moich upraw jest juz w systemie bezorkowym i bardzo sobie to chwale
Krzysiek jakiego dużego szykujesz miga jeśli mogę zapytać trzy a może cztero belkowy ile łap.
Mi chodzi po głowie zestaw do qq strip-till mam głębosza na górze zamontować starego poznaniaka do podsiewu nawozu może udałoby się połączyć to z siewnikiem do QQ i stworzyć zestaw mam tylko obawy czy 1025 da rade z tym zestawem w polu na glebokość 25 cm.
Nie tak źle bo masz jeszcze większego kunia. Ile teraz masz ha? Coś wspominałeś że dzierżawa Ci się skończy to ile wtedy zostanie?
Lechu duży raczej odpada ma tylko obroty na 1000 wałek a dzierżawa dopiero za 8 lat i raczej już jej nie dostane chyba że się zmieni zawiadujący nią w tej chwili jest bardzo ale to bardzo pazerny na fundusze. Na nowy sezon qq gdzieś około 22.
http://www.youtube.com/watch?v=cIhVx1kiG-c
http://www.youtube.com/watch?v=cnKxvqo4mo4
trochę za mały prześwit pod ramą mają te głębosze i co z kamyczkami?
kamyczki po tej maszynie to wszystkie na wierzchu
Macie absolutną rację z kamieniami ale mi w zasadzie chodziło tylko o pierwszy film a pozostałe dwa wrzuciłem jako podgląd jak ładnie podrywają ziemię do góry. U siebie nie wyobrażam sobie bez zabezpieczeń miałem kiedyś zwykłego ścierniskowca na kołki jak sobie przypomnę jak to chodziło wyjazd w ole na lepsze kawałki z wiaderkiem śrub.
http://naforum.zapodaj.net/5a12e7e9b83a.jpg.html
Marku na zdjęciu masz dorobione radlice przy agregacie lepiej podnoszą glebę i które według twojego doświadczenia lepiej mieszają stary czy nowy agregat.
Znajomy sprzedaje własnie gruberka zawieszanego 7 Łap na spręzynie.. ciągał 1224 delux.. Szło dobrze ale za lekki był, lepiej żeby był półzawieszany z ciężką ramą
Krzysiek jakiego dużego szykujesz miga jeśli mogę zapytać trzy a może cztero belkowy ile łap.
Mi chodzi po głowie zestaw do qq strip-till mam głębosza na górze zamontować starego poznaniaka do podsiewu nawozu może udałoby się połączyć to z siewnikiem do QQ i stworzyć zestaw mam tylko obawy czy 1025 da rade z tym zestawem w polu na glebokość 25 cm.
Migi ( takie niebieskie co wisiało na lince a Marek stal pod tym z pistoletem) nie występują chyba w wersjach 4 belkowych ale to najlepiej wie Marek ja tylko małpuję po nim na razie jest projekt i zbieram zlom 50 kg ceownika 100 już jest
Ramę szykuję na 3,0m w razie gdyby trafił się mocniejszy traktor . Puki co pazurki będą tylko na 2,2 co 31 cm. Jak ciągnik go podniesie to bedzie zawieszany jak nie to dorobię dyszel i będzie ciągany
Strip-tll hmmm no działaj. U nas w tym roku poszło bardzo dużo taką maszyną. Pola nie wyglądają źle ale mogly by lepiej. akurat trafili na suszę. Ale mi się wydaje że wina siejacego nie maszyny . Podobno ryli na 35cm nie wiem po co?
nowy lepiej miesza bo redlice wibrują
Strony Poprzednia 1 … 28 29 30 31 32 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo