Odp: Po zniwach 2014
ostatnio miałem propozycje 10 ha i czynsz dzierżawny 2 tys .... ehhh
Wojtas a dopłaty i podatek po kogo stronie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Po zniwach 2014
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ostatnio miałem propozycje 10 ha i czynsz dzierżawny 2 tys .... ehhh
Wojtas a dopłaty i podatek po kogo stronie
są i co gorsza u nas ostatnio to taka hmm norma ....
dopłaty ja biorę gosciowi daje 2 tys on płaci podatek itp ja zbieram i moje ... sory ale patologia 1500to jeszcze ale tych 2 to nie ogarnę ...
przy obecnych cenach to mysiałbys dokładac do interesu
są i co gorsza u nas ostatnio to taka hmm norma ....
dopłaty ja biorę gosciowi daje 2 tys on płaci podatek itp ja zbieram i moje ... sory ale patologia 1500to jeszcze ale tych 2 to nie ogarnę ...
Dobrze a teraz innej beczki jaki masz koszt uprawy 1 h na waszych glebach pszenicy przy plonach 8-9 ton ile zostaje na czysto. Połowę Ci dopłata zwróci zostaje 1000 zl.
nie wiem jak to jest u was ale u nas czynsz w wysokości 300-400 za hektar to norma, sam płace za taki jeden kawałek po 550 za ha a dopłaty i podatek właściciela, nawet przy takich warunkach mam tysiaka na czysto, także jezeli 2000 za 10 ha i to nie jest 6 klasa to ja bym wziął
100 na czysto to co tam uprawiasz??
hmmm patrząc na obecny bilans cen i kosztów uprawy to ryzykować by wziąć tysiaka na czysto z 1 ha czyli z 10 ha bede miał 10tys to wybaczcie wolał bym postawić 3 byki mniej roboty i ryzyka .... tu posiejesz albo grzyb albo robal a jak się urodzi to ceny brak ....
Albo byk padnie, to takie gdybanie, ale 2000tys złotych to moim zdaniem nieporozumienie, ja olałbym i się nie męczył, jak przyszedłby słaby rok to trzeba dołożyć. No chyba że plony 8-9ton to norma.
w moich stronach tak samo placa po 2 tys czynszu i jeszcze rzadko kto chce oddac w dzierzawe
Niedaleko mnie jest do kupienia 70 ha dobrej ziemi(IIIa, IIIb). Chętnych nie brakuje bo dobrze prosperujaca spółdzielnia się czai i kilku takich co mają po 300-400 ha. Cena jaka już wchodzi w grę to 100tyś za ha i tłumaczenie jest takie że jak nie kupią teraz to kiedy??...
szczęść im Boże
Niedaleko mnie jest do kupienia 70 ha dobrej ziemi(IIIa, IIIb). Chętnych nie brakuje bo dobrze prosperujaca spółdzielnia się czai i kilku takich co mają po 300-400 ha. Cena jaka już wchodzi w grę to 100tyś za ha i tłumaczenie jest takie że jak nie kupią teraz to kiedy??...
Po tyle to ja im swoje wszystko sprzedam i okoliczna spoldzielnia tez i by znalezli z 500 ha w okolicy.
No dokładnie, niech no tylko któryś przyjdzie z zapytaniem do mnie
Co do opłacalności to przy cenie za przenice jaka mi dzis zapropomowali (500zł/t) to z 1ha zostaje mi 500 zł, wiecej zostaje z rzepaku, ale nie samym rzepakiem człowiek zyje
właśnie liczył ktoś wszystko dokładnie ... wraz z paliwem nie licząc swoich godzin pracy , tylko do tego kosztorysu amortyzacje sprzetu bo zawsze się coś zepsuje ...?
zależy jak została zawarta umowa dzierżawy. Dopłata należy do uprawiającego, a jak wysoki jest czynsz to agencji nic do tego.
Ale Urzędowi Skarbowemu już nie.Czynsz dzierżawny podlega opodatkowaniu od dochodu.
właśnie liczył ktoś wszystko dokładnie ... wraz z paliwem nie licząc swoich godzin pracy , tylko do tego kosztorysu amortyzacje sprzetu bo zawsze się coś zepsuje ...?
Nie licząc mojej roboty i tylko koszty paliwa takie bez oszczędzania np 2 uprawki pożniwne + uprawa przed siewem i siew agregatem mi wszyła
podatek ubezpieczenie upraw
krus
pszenica 1970zł (7,7t 650+ vat )
żyto 1200zł (8t 470zł +vat)
Ale fajnie nie ?
Dla ochłody dodam ze to jest z dopłatą....
Czyli doliczając amortyzację i odejmując dopłatę pszenica wychodzi koło 0 żyto zdecydowanie poniżej 0
To wychodzi że jakby tylko zaorać i wziąć dopłatę wychodzi lepiej niż mieć ambicje gospodarzyć.?
No tak, uratować nas może tylko podatek dochodowy, przynajmniej podatki by nam odleciały
:hmmm:
To wychodzi że jakby tylko zaorać i wziąć dopłatę wychodzi lepiej niż mieć ambicje gospodarzyć.?
Albo tak jak ja mniej ambitnie gospodarzyć i na gruntach własnych wyszedł koszt ok 850 zł na ha, a na dzierżawionych 650. Plon pszenica 13ha - ok 4t/ha| żyto 3 ha, owies 10 ha, jęczmień 5ha - 3,5 t/ha. Pszenica poszła po 560 jeszcze w żniwa, końcówkę sprzedaję po 600 detalicznie. żyto poszło na paszę, może coś się sprzeda, owies sprzedaje się na razie detalicznie po 450 no i częściowo na paszę i jęczmień sprzedaje się detalicznie po 600 no i reszta na paszę. Prowadząc hodowlę na zasadach mocno tradycyjnych praktycznie nie da się policzyć tego co się skarmia. Wykorzystując ceny hurtowe w skupach najnędzniejszy kawałek przyniósł niecały 1000 zł zysku, ale średnia wygląda nieco lepiej jak 1000 do tego dojdą dopłaty za grunty własne i z 200 zł zwrotu za paliwo.
Podobnie miałem w latach tłustch kiedy wokoło ludziska ciągęli po 2500 z ha a ja zadowalałem się 1000-1500 ale w roku takim jak ten mam znajomych co mają sporo na minus, a ja nie zazdrościłem im wtedy i nie zazdroszczę teraz.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Po zniwach 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo