41

Odp: Po zniwach 2014

wojtas napisał/a:

właśnie liczył ktoś wszystko dokładnie ... wraz z paliwem  nie  licząc swoich godzin pracy , tylko  do tego kosztorysu amortyzacje sprzetu bo zawsze się coś zepsuje ...?

to tak jak pisałem pszenica 500 + dopłaty. wszystko liczone, ale bez amortyzacji i mojej pracy

Rolnik z powołania:-)

42

No Dobrze Marek piszesz. trzeba się mocno zastanowić, czy opłaca się bez tołku pchać nawozy, tłuc się z opryskiwaczem...... Przy takich cenach ograniczyć się do niezbędnego minimum, i nie szaleć z gotówką.

43

A  może od razu dla niemca oddajcie w dzierzawe albo sprzedajcie to wtedy bedzie sie opłacać.

mdw

44

robić żeby robić??
ludzie przecież ta cena nie bierze sie z nikąd.

45

Trzeba tak robić żeby zarobić  a nie sie narobić.

mdw

46

no to chyba siać konopie indyjskie

47 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2014-11-19 21:39:56)

Dobre zmianowanie i prawidłowe nawożenie daje efekty  aby mieć zyski i nie trzeba konopii.

mdw

48

To prawda jak 50zł zostanie na hektarze to przecież też będzie zysk, inaczej nie nazwiesz. Trzeba zacisnąć pasa i przeżyć. Albo pójść do miasta i płakać że w mieście źle, a chłopy mają dopłaty...

49

jak ktoś ma 50 ha to niech robi tylko tak by pole wyszło na 0 a dopłaty to zysk  to masz 50tys na  przeżarcie ....  ale jak ktoś ma 20 ha i  zostanie ci te 20 tys to szału nie ma  patrząc na przestrzeni roku

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

50

dziurek w pasku zaczyna brakowac....
jak tak czytam to forum jak co niektórzy nie słyszą własnych myśli po całodziennej pracy zt 303 albo gotowi są reanimowac klejem super glu pług b-200 to śmiać mi sie chce bo strone wcześniej pisze że wziął w dzirżawe 20ha za 2000zł +dopłaty.istny heroizm wiejski-byle mieć wiecej niż sąsiad

51

Panowie ale nasza szanowna Komisja Europejska ustanowiła, że państwo może interweniować w ceny skupu w sytuacji gdy cena pszenicy spadnie poniżej 101 Euro. Moim zdaniem, tylko idiota zakłada w kalkulacji ekonomicznej wyższą cenę skupu pszenicy. Może być różnie, ale w założeniach mam tak że te 101 Euro mają zaspokoić podstawowe potrzeby mojej rodziny i mojego gospodarstwa.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

52

Czyli robisz tak że przy cenie 101 euro bedziesz na plusie? Jak?

53

101eur . no chyba że da po 10 t przy niskich nakładach. sam w to nie wierze.szkoda siać.

Leszek   dla kolegów'

54

Wróćcie do postu nr 40 który napisałem, a szczegóły to tylko face to face

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

55

sarast napisał/a:

101eur . no chyba że da po 10 t przy niskich nakładach. sam w to nie wierze.szkoda siać.

Opowiem Ci tyle, że kozacy w mojej okolicy sprzedawali około 50% swojej kilkusethektarowej produkcji po 220 zł netto tona i zaliczali koszty produkcji przy plonach 8-9 ton/ha. Wiadomo reszta poszła w normalnych jak na ten rok cenach, a część jeszcze czeka na klienta.

56

Materiał siewny z zaprawa Lamador i nawóz donasienny 200kg=170zł
Polifoska nie załapała się
Herbicyd jesień+wiosna Aminopielik 2x 16zł i protugan 2x20zł =72zł
Fungicydy 0 zabiegi=00zł
Odżywki siarczan+npk+nocro+tytanit - nie stać nas
RsmS 200kg=175zł
Antywylegacze medax+ccc= nie poszło
1t wapna(4 co rok)= kiedyś się da
paliwo 60litrów =200zł
ubezpieczenie =00zł na razie nas nie stać
rozbite koszta OC,maszyn,KRUS,części eksploatacyjne maszyn. przeglądy maszyn.na 1ha=50zł
plus podatek 180 zł za grunty własne
Daje to 667 zł/ha brutto dla pszenicy ozimej na gruntach dzierżawionych i 847 na gruntach własnych.

Reszta szczegółów w poście nr 40
Ps. Niektóre koszty faktycznie są jeszcze niższe jak paliwo czy materiał nasienny, ale z równie niskich pobudek jak polski rząd  uwzględnił szarą i czarną strefę w liczeniu PKB ja upchnąłem całe roczne spożycie piwa w tych kosztach.

57

Jaki plon?

58

Marku ale ile można tak uprawiać to jest gospodarka na wyniszczenie ziemi chyba że jeden rok to bym się jeszcze zgodził.

59

No nie wiem. W przypadku w miarę regularnego nawożenia obornikiem i mimo wszystko jakiegoś tam zmianowania poprzez sianie owsa, czy żyta, a do tego wapnowanie wapnem dolomitowym (w tym roku z braku czasu się nie udało, ale w inne lata dawałem po 2-3 tony na ha - koszt 30-50zł) to moim zdaniem plon 3,5-4 tony nie jest dla tej ziemi którą uprawiam specjalnym obciążeniem.
W pobliżu mam porównanie do gospodarstw prowadzących intensywną produkcję(plon 8-10t/ha w tym roku) i efekt jest taki, że tam ziemia jest już biologicznie martwa, a bez kompletnego nawożenia nie urodzi się nawet 1 tona z hektara(dobrze to widać w miejscach gdzie nie sięga opryskiwacz). Z drugiej strony inny sąsiad, prowadzący wybitnie ekstensywną produkcję, nie zastosował w tym roku żadnego nawożenia to zebrał ok 2,5 tony pszenicy, a jego ziemiom do moich trochę brakuje.

60

O oborniku nie wspominałeś wcześniej a wapnowanie określiłeś:
1t wapna(4 co rok)= kiedyś się da. Może powinieneś pomyśleć jeszcze o poplonach lub qq w przyszłości masa resztek jest wprowadzana