Odp: Rzepak
i to jest fakt
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 47 48 49 50 51 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
i to jest fakt
Po wielkości strąków i ich zawartości, to myślę, ze dawały.
Byłem dzisiaj na szkoleniu w ODR-ze z uprawy integrowanej i na części poświęconej rzepakowi prof. Jankowski z UWM-u pochwalił mój rzepak, że jest najładniejszą plantacją którą widział tej jesieni i jest lepszy niż jego poletka doświadczalne w Bałcynach.
TO gratulacje swoją droga tez jest taki wielki?? znaczy około 30-35cm
ma teraz 10-12 liści, szyjka jak kciuk i jest przy samej ziemi a liście do kolan
co go tak posadziło??
1 litr tebukonazolu przy 6 liściach
moj podobnie i ten sam zabieg
Panowie na rzepak jest zakupione po 180kg azotu i ok 30kg siarki. Wiem, że niektóre rzepaki są bardzo rzadkie i słabe, z powodu suszy jaka chwilowo nastąpiła, i ślimaków.... Na dobrych rzepakach myślę, wysiać go w dwóch dawkach. Jednak na słabych kawałkach myślę, czy nie posiać jednorazowo, i resztę uzupełnić odżywkami. Chyba dwa lata temu miałem na rzepak ok 150kg przeznaczone i Kolega Rudemenes podpowiedział, żeby wysiać wszystko na raz. Efekt był taki że słaby rzepak, dał w granicach 3.3-3.5t z hektara. Myślę czy tym razem nie zrobić tak samo, żeby od początku miał więcej niż potrzebuje, co myślicie o tym?
Tylko to było wtedy jak była długa zima i sugerowałem, żeby zakończyć nawożenie rzepaku azotem na ok 4 tyg przed kwitnieniem. Jeżeli będzie czas to dziel dawki.
Hmm no tak dobrze mówisz. Zima zimie nierówna. Do tej pory nie ma nawet troszkę śniegu, i nie wiadomo kiedy się zacznie i kiedy skończy zima. Być może nie będzie na co sypać, bo wymarznie. Ewentualnie jak podzielić dawki, to skrócić odstęp między nimi.
Grzegorz skoro za bardzo Twój nie wyrósł, to ja jednak proponuję Ci rozważyć danie na pierwszy rzut soli potasowej. Podobnie jak w ubiegłym roku ja będę dawał 150 kg soli potasowej + 150 kg polifoski siarkowej, może uda się pod koniec lutego, zaraz po nich 200 kg saletry.
Mam tylko ze 3hektary takiego słabego i o nim tylko myślałem,żeby tak zrobić resztę, dam normalnie. Ogólnie rzepaki nawet ładne przez tą pogodę wyglądają co marnie, wszystko jakby podgnite.
kiedy dolny śląsk rusza z azotem?
Jak pogoda się utrzyma i prognozy będą obiecujące, to w przyszłym tygodniu.
wczoraj do mnie dzwonił kolega czy juz jechac z azotem, to mu powiedziałem ze jak jest pewny ze zima nie wróci to niech jedzie, ja sie jeszcze wstrzymam
Byłem ostatnio na szkoleniu z doktorem Szczepaniakiem na temat nawożenia , mówił żeby sie nie spieszyć, mamy dopiero luty.
Byłem ostatnio na szkoleniu z doktorem Szczepaniakiem na temat nawożenia , mówił żeby sie nie spieszyć, mamy dopiero luty.
też myślę żeby się nie palić z azotem gdzieś dopiero pod koniec lutego lub początek marca w zależności od pogody
po niedzieli to już będzie końcówka lutego,czyli jak pogoda dopisze to "na koń" i z RSM,
estakiseryt i heja
nie wcześniej niż połowa marca ... bo nie możliwe że zimy już nie będzie
Strony Poprzednia 1 … 47 48 49 50 51 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo