761

Odp: Dopłaty

Powiedzcie mi czy z tymi wszystkimi regułami wzajemnej zgodnosci zazieleniania itd moge miec przenzyto po pszenzycie. posiany tak mam jeden kawałek, i teraz nie wiem czy nie pisac mieszanki ozimej. co miałem w zeszłym roku wiedza bo jestem w programach rolnosrodowiskowych

Rolnik z powołania:-)

762

Możesz.

763

dostałem kase z RS.ktos jeszcze??

764

ja w tym roku pewnie pod koniec dostanę bo drugi rok z rzędu kontrola sad

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

765

24 też dostałem RS.

766

Panie i Panowie przyszła dzisiaj decyzja ONW ,chyba PSL w jakiejś euforii po "wygranych wyborach" się zapomniało.

767

Co ma piernik do wiatraka ?

768

Decyzjami to bym se m9gł du.e wytrzec bo już leza od miesiąca. Kasa pewnie na gwiazdk3 wpłynie.....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

769

koseś napisał/a:

Co ma piernik do wiatraka ?

Mąka ,a tak na poważnie jak unieważnią te wybory ktoś znowu będzie musiał głosować na PSL więc trzeba wieśniakom troszkę posmarować. Teraz zrozumiałeś?

770

Jak nie było roku wyborczego to kiedyś kasę w grudniu dostałem a jak były wybory to i w kwietniu się dostawało ,gdzie logika ? Zrozumiałeś ?

771

Rok wyborczy, dziesięciu po 10 ha to 10 głosów, jeden 100 ha 1 głos.

772

androl sedno sprawy

773 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2014-12-01 23:36:11)

:Podobno zazielenienie ma być odłożone do 2016 r czy kto co wie?

774

oby, cos szeptaja ze 2015 ma byc przejsciowy.

mdw

775

Nic nie słyszałem. Nie ma co gdybać, bo puli co prow nie został jeszcze zatwierdzony przez unie. Podobno do końca roku mają go klepnąć, ale czy w takim kształcie jak go nasi napisali to nie wiadomo. Skolei ja bym się zazielenieniem nie przejmował aż tak jak obszarami proekologiczne mi. Każdy co ma ponad 15ha będzie musiał takie obszary utrzymać. Dla niezorientowanych zapraszamy do lektóry projektu prow i projektu płatności obszarowych.

776

no włąsnie te eko mnie drażnią, tyle ze nie jest jeszcze jasno jakie to mają być te obszary

mdw

777

Projekt mówi jasno co i jak. Są definicje, przeliczniki itd. Dużo uniA w tym grzebać nie będzie...

778

A nie dostaliście od ARiMR broszury na temat nowych Zasad Wzajemnej Zgodności????
Okazuje się, że nie taki diabeł straszny jak go malują.
Co do zazielenienia:
1. Gospodarstwa o powierzchni powyżej 15 ha muszą 5% utrzymywać proekologicznie, ale żeby to zachować wystarczy do 15 sierpnia wysiać poplon złożony z dwóch roślin i po 15 września można go zaorać. Wykaz roślin na poplony jest w broszurze. Poplony mają przelicznik 0,3 więc jak ktoś ma 20 ha, z tego 5% to 1 ha. 1 ha : 0,3 = 3,33 - zatem tyle wystarczy posiać poplonów i sprawa załatwiona.
2. Gospodarstwa o powierzchni powyżej 30 ha muszą dodatkowo uprawiać minimum 3 rodzaje roślin. Jedna roślina może mieć max 75% powierzchni, a dwie nie więcej niż 95% powierzchni. Zatem jedna roślina nie może mieć mniej niż 5% powierzchni. Warto zaznaczyć, że forma ozima i jara danej rośliny to dwie różne rośliny, więc w większości przypadków wystarczy posiać 5% pszenicy jarej i po sprawie ....
3. Zazielenienie obowiązuje od 2015 roku....

779

Ad.1 Do 15 sierpnia wysiać poplon, nie zawsze w zasadzie jest to możliwe, ewentualnie po jęczmieniu ozimym, lub rzepaku. Jednak co z tymi ludźmi którzy nie sieją tych roślin?

780

W moim rejonie pszenicy też najczęściej już nie ma na polu, więc przynajmniej tu nie ma problemu. Szkoda, że ten poplon musi być złożony z dwóch roślin, bo inaczej by same rzepaczyska wystarczyły.....
Są różne możliwości zachowania zazielenienia. Rowy, krzewy, teren przy lesie.... Można też normalnie uprawiać rośliny wiążące azot z atmosfery i wtedy jest przelicznik 0,7.
Ja w tym sezonie sieję 2,5 ha soi....