81

Odp: Po zniwach 2014

niewydostanieszsie napisał/a:

ALe nie można na dzień dzisiejszy sprzedawać 5 świn na miesiąci żyć. Ja mówię o tym że jak nie ma dużo ziemi to inwestować w produkcje zamiast kupowac po 50tys ziemie. Widzę sam po sobie że aby myslec o opłacalności bydła mięsnego trzeba mieć 100 mamek przynajmniej. Wtedy będę miał w dupie czy dostanę to hektara dopłate czy nie. SKupić się na taniej paszy i zawsze coś zostanie.

Angol czy Niemiec na tyle szt. bydła zatrudnia 4 Polaków ,a Ty co sam przy tylu sztukach zamierzasz zasuwać?

W stanach jest farma na 80 000 opasów pracuje 8 ludzi przy tym. I nie prawda że nie wiadomo ilu ludzi pracuje na zachodzie. Brat robił w  Anlgli przy świniach. 2000 macior w cyklu zamknietym. Było ich 6 do pracy + szef. U nas w całej wsi nie masz nawet połowy tych świń a pracują całe rodziny i płacz i lament bo świnia się nie opłaca. Jak ma się opłacać jak ze sprzedaży 100 tuczników rocznie trzeba utrzymać 4-5 osób. Do tego od zawsze jestem przeciwnikiem dopłat bo tak naprawdę powodują że płaci się za nic nie robienie. Dopłąty do produkcji mogły spokojnie być ale tak naprawdę żaden z posłow, senatorów by nie dostał. A to oni kupili po 90 roku mase ziemi za bezcen i teraz myśleli jak ułożyć dopłaty, żeby dla siebie jak najwięcej nabrać. Koło mnie same czereśnie, orzechy, proso i "ekologiczne łąki" rąbane orkanami we wrześniu. To są miliony złotych wyrzucane w błoto. Miliony na które każdy z nas musi podatkami zapłacić. Ale każdy się cieszy bo raz w roku dostanie jałmużne i mysli jak to jest fajnie. Za 50 lat takiego rolnictwa będą do nas przyjeżdzać niemcy jak my do biskupina jeździmy.

83

W stanach jest farma na 80 000 opasów pracuje 8 ludzi przy tym. I nie prawda że nie wiadomo ilu ludzi pracuje na zachodzie. Brat robił w  Anlgli przy świniach. 2000 macior w cyklu zamknietym. Było ich 6 do pracy + szef. U nas w całej wsi nie masz nawet połowy tych świń a pracują całe rodziny i płacz i lament bo świnia się nie opłaca. Jak ma się opłacać jak ze sprzedaży 100 tuczników rocznie trzeba utrzymać 4-5 osób. Do tego od zawsze jestem przeciwnikiem dopłat bo tak naprawdę powodują że płaci się za nic nie robienie. Dopłąty do produkcji mogły spokojnie być ale tak naprawdę żaden z posłow, senatorów by nie dostał. A to oni kupili po 90 roku mase ziemi za bezcen i teraz myśleli jak ułożyć dopłaty, żeby dla siebie jak najwięcej nabrać. Koło mnie same czereśnie, orzechy, proso i "ekologiczne łąki" rąbane orkanami we wrześniu. To są miliony złotych wyrzucane w błoto. Miliony na które każdy z nas musi podatkami zapłacić. Ale każdy się cieszy bo raz w roku dostanie jałmużne i mysli jak to jest fajnie. Za 50 lat takiego rolnictwa będą do nas przyjeżdzać niemcy jak my do biskupina jeździmy.

Sąsiad ma około 150 macior, nabrał ziemi robi on i pracownik, a żona papiery, wszystko na tip top nie siedzi i nie pilnuje wyproszeń. Do tego roku wszystko w cyklu zamkniętym, a teraz już sprzedaje prosięta co się nie sprzeda to na tuczarnie, bo jak sam mówi na dziady by poszedł, więc i przy dużej produkcji nie jest kolorowo. Nie mam dużo ale mam swoje, a tak jak sąsiad powiedział - "wiem że mam przesrane... jak się powiedzie to do emerytury spłacę kredyty..." a ma 34 lata

84

Dobrze mówisz .Ale jakby tak było to te pasibrzuchy by dawno zabrali by dopłaty tylko ciekaw jestem czy niemcy żabojady,i ta cała reszta była by zadowolona .Wszyscy w europie walczą żeby  wyrwać jak najwięcej ,ale polakowi oczywiście żle .Z drugiej rzecz strony biorąc to po co w ogóle te programy młody rolnik dofinansowanie maszyn itd jak nam jest tak dobrze .Ja uważam  że siedzi banda ludzi którzy myślą jak by tu  tego rolnika wydoić .Dla ludzi pracujących   jest kryzys ,dla chłopa ruskie embargo ,a kasę trzepią ludzie w białych rękawiczkach .Tylko popatrz na ta Brukselę to im trzeba zabrać to oni pochłaniają kupę kasy za frii.Emeryturki po kadencji ,przywileje ,samochody , mieszkania ,Oni żyją godnie  i luksusowo za podatki nasze , bo ja to jakoś nie za bardzo choć czasem trzeba sie natyrać jak wół od świtu do nocy ,a i w nocy też czasami trzeba się zmęczyć.Są dopłaty to biorę  . nie będzie też trzeba będzie żyć.Będą mieć więcej do podziału dla siebie.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

85

Ja jestem przeciwnikiem dopłat, albo ewentualnie do produkcji. Dopłaty nie trafiaja tam gdzie powinny, a skłucaja społeczeństwo. Ostatnio bart do mnie z pretensjami dlaczego sadownicy protestuja przecierz dostali jakies pieniadze na rekompensaty, a masa firm transportowych upadła lub jest na skraju bankrudzstw i im nic nie daja

Rolnik z powołania:-)

86

Dopłaty dla rolnika to nic innego jak kuroniówka w 90 latach ,ludzie pgr,y  specjalnie niszczyli byle na darmowy wikt się załapać !

87 Ostatnio edytowany przez bamreras (2014-11-23 20:31:53)

Ale gdy właściciel gruntu pobiera dopłaty nielegalnie, nie będąc jego użytkownikiem to za to prokurator grozi. Jest to wyłudzenie pieniedzy, co gorsza publicznych a za to jest odsiadka. Tylko my mamy/miękkie serduszka i nie głosimy/tych wyłudzeń tak gdzie trzeba. Jeśli istnie choćby podejrzenie że ktoś nielegalnie mógłby pobierać dopłaty należy być szpiclem i donosicielem i głosić to do agencji i na policję.
Tak to nasi włodarze skonstruowali, żeby nie oni na dupków wyszli tylko my mamy informować i w oczach sąsiadów tracić. Z drugiej strony może jakby kilka wyroków na gminę zapadło to może reszta by poszła po rozum do głowy i powstrzymała się od takich praktyk.
A wystarczyło by ustawą uregulować bezprawne pobieranie dopłat, oraz użytkowanie gruntów bez pisemnej umowy, oraz sankcje karne za nieprzestrzeganie tego. Problemem jest to że masa panów w krawatach (i pań w garsoneczkach oczywiście też) wydzierżawiła grunty bez umów i pobierają nielegalnie  dopłaty

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

88

widziały gały co brały jak się jeden z drugim zgodziłeś na taki układ ,że ryjesz a ktoś bierze dopłaty to nie ma co narzekać ,dopłata w UE,to premia  i ja się na nią nie gniewam ani tym bardziej nie traktuję jak kuroniówki bo to jedyne pewne pieniądze w gospodarstwie przez ostatnie 10 lat.

Leszek   dla kolegów'

89

Ale jak są frajerzy co lubią robić bez dopłat i się godzą to żałować im?

90

niech robia i potem na forach niech nie narzekają

91

ja  w tej chwili mam 40 ha  bez dopłat i nie narzekam i chetnie bym wzioł drugie tyle jak by tylko sie trafiło

mdw

92

robisz na kogoś.ty rypiesz a ktoś inny bierze kase za damski chooj.dla mnie patologia

93 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-11-23 21:54:47)

sarast napisał/a:

widziały gały co brały jak się jeden z drugim zgodziłeś na taki układ ,że ryjesz a ktoś bierze dopłaty to nie ma co narzekać ,dopłata w UE,to premia  i ja się na nią nie gniewam ani tym bardziej nie traktuję jak kuroniówki bo to jedyne pewne pieniądze w gospodarstwie przez ostatnie 10 lat.

Dokładnie jak piszesz.  Mam taka dzierżawę nie narzekam.  Dopłatę biore i nie wybrzydzam. Bo to jedyne pewne pieniądze. Jak je zabiorą to pojedziemy na zachód do roboty albo pod mosty. zabranie ich nic nie zmieni  na plus (na rynku rolnym).
a moze nawet go troche popsuć bo wszyscy Ci którzy biora dopłaty za "ekologię" lub za zaoranie perzu zaczną normalna uprawe po to by mieć choć 500zł na czysto a nie "0" albo -120 na podatek. Wprowadzenie dopłat do produkcji tez nie wiele zmieni. Zwiekszy się ilość towaru na rynku i spadą ceny. Na pewno te doplaty nikomu tego nie  wyrównają. Moim zdaniem jak i zdaniem kilku przedmówców trzeba się dostosowac do obecnego systemu. Ja ide w porzeczkę trochę czosnku mam propozycje na majeranek.
Jak cos zmieniać w tym "systemie" to uszczelnic wschód czyt. chiny z których dostajemy kupe badziewia na których dorabiają się jednostki, np koncentraty-proszki owocowe (jabłka i truskawki).

A w tym całym układzie nie jest ważne kto bierze  dopłatę czy kowalski czy kowalik. Ważne że kasa jest wydana u nas szkoda tylko ze na badziew ze wschodu.
I nie ma co krzyczeć ze to patologia. Jak obie strony sie na to godzą i widzą w tym zysk to chyba jest super....

94

niema co się  irytować że się komuś opłaca pracować bez dopłat za dzierżawy krótko terminowe u mnie na gminie za okres maj -listopad po 1400 zł za ha od w przetargu to standard i ino dawaj .jak pasuje to o co problemy.

Leszek   dla kolegów'

Za 10 lat się wszyscy obudzą. Już mamy dobrobyt i dymanie w d..e każdego ale ludzie zadowoleni jak nigdy. Wolność i demokracja taka że nawet wybory to kpina z naiwności ludzi. Osobiście boje się w jakim kraju będą żyły moje dzieci jak te pokolenie rozkradnie i przeżre wszystko

96

Za 10 lat się wszyscy obudzą. Już mamy dobrobyt i dymanie w d..e każdego ale ludzie zadowoleni jak nigdy. Wolność i demokracja taka że nawet wybory to kpina z naiwności ludzi. Osobiście boje się w jakim kraju będą żyły moje dzieci jak te pokolenie rozkradnie i przeżre wszystko

A  TAK NAPRAWDĘ  TO KIEDY BYŁ CZAS NAUCZYĆ SIĘ KORZYSTANIA Z DEMOKRACJI I WOLNOŚÄ†I . po latach zaborów. komuny , czy tego bałaganu co teraz mamy ? myślę że niestety trzeba czasu i nieszczesciem jest to że uczymy sie na własnych błędach, co zrobic nie wszyscy mogą wyjechać !

Leszek   dla kolegów'

Ale są ludzie, którym bałagan i rozkradanie państwa odpowiada. Ja się z obecnym porządkiem nie godzę i chociaz nie udaje że wszystko idzie w dobrym kierunku.

98

I najważniejsze, że gdyby dopłata była do produkcji to by wtedy było sprawiedliwiej. kto więcej wyprodukuje więcej dostanie. A dzisiaj czy się stoi czy się leży dopłata się należy.

99

A czy jest możliwość wyprodukowania tyle samo na gruntach 5,6 klasy a 1,2? Raczej nie ma takiej możliwość

100

Czy wy nie widzicie że jak to wygląda, czujecie sie biznesmenami, a w zadnej innej dziedzinie nie ma dopłat, więc po co one dla nas? Teoretycznie sa po to zeby zywność była tańsza, a w praktyce biora białe kołnieżyki, albo ludzi traktuja jak kuroniówke i miastowi to wypominaja. Ja dzierżaw bez dopłat nie biore, bo nie bede robił na jakiegos zula, ja bede zapie.... a on bedzie sie ze mnie smiał? wiec zniesienie dopłat pomoze mi rozwinąc gospodarstwo. Czy ceny wzrosna? jesli europa zamkie sie na import i zniesie dopłaty to tak. my sobie poradzimy, a zachodni beda stekac i cienko stac z kasa i moze nie podkupią nam polskiej ziemi. Nie dajcie sie przekupic dopłatami. trzeba je znieść w całej UE

Rolnik z powołania:-)