81

Odp: Budowa domu

Yokoslaw nie oszczędzaj na murarzach big_smile
http://www.youtube.com/watch?v=Mn6jPLR1fng

82 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2014-02-05 20:31:19)

żona bedzie miała wszystko pod kontrolą, obczytała sie na temat budowy i wieksze pojecie ma ode mnie. Ale to z filmiku to jakieś jaja.

mdw

83

yokoslaw zdecydowałeś jaki materiał na mury, pustak ceramiczny czy suporex?

84

Silka albo silikaty to fajny materiał budowlany ,wymurowałem ich już grubo ponad 5 tyś szt  mury równe ciepłe i mocne tzn. nie osiadają jak suporex .

85

Cieplejsze jak pustak?

86

Porotherm ceramiczny, jeszcze sie zastanawiam czy zwykły czy eder.

mdw

87

yoko jak budowa? Sam się zastanawiam nad budową domu takiego ok 150m bo stary się sypie a ile by w niego nie wsadził to i tak będzie coś do poprawienia

88

narazie sprawe wstrzymałem do odwołania , staneło na adaptacji i przyłączach, troche mi sie sytuacja zmieniła i nie jest pewne czy wogule zaczne.

mdw

89

ja robie teraz zaczołem w sierpniu 150 metrów plus sklep 60 metrów wszystko szczelinówka
mur na zewnatrz 12 w środku 10 wata i 25 pustak szczelinowy myśle ze w marcu sie wprowadze

90

Jeszcze przed nowym rokiem pojadę wypytać się jak wygląda sprawa z budową i kosztami u architekta, lub biura projektowego. Po nowym roku do banków, o kredyty na budowę domu. U mnie będzie to dostawienie do istniejącego budynku, dlatego myślę że koszty będą nieco niższe. Teraz pytanie czy jest przy takich kredytach możliwość wcześniejszej spłaty? Tak żeby nie płacić tyle odsetek? Ile wynosi wtedy prowizja od wcześniejszej spłaty? Niektórzy są w tym temacie powiedzmy na bieżąco, a ja od wczoraj ostro myślę, o rozbudowaniu tego co mam. Właściwie po tym jak usłyszałem że tylko graty, grubery i traktory.... trochę może w tym racji jest..

91

Co baba Ci marudzi?
Duzo chcesz dostawić?
Zastanów się jeszcze czy chcesz dostawiać do starego ( stary jak stary?)
Ja jestem na finiszu rozbudowy domu w górę i żałuję że nie postawiłem czegoś od nowa. Pewnie by wyszło trochę więcej kasy ale by było nowe...

92

Krzysiek wielu popełniło ten błąd. Ja dokładnie 10 lat temu w święta podjąłem decyzję o budowie nowego a w listopadzie 2008 wprowadziliśmy się do w 100% wykończonego domu, bez żadnego kredytu. Decyzję o budowie nowego podjąłem po tym jak zlustrował stary dom (1976r) projektant który miał zrobić projekt rozbudowy. Właśnie w święta stwierdziłem że to by była katorga dla całej rodziny (8 osób) przez jakieś 2 lata a i tak ze starego nie zrobię nowego.

93 Ostatnio edytowany przez farmer1 (2014-12-26 15:15:51)

Krzysiek napisał/a:

Co baba Ci marudzi?
Duzo chcesz dostawić?
Zastanów się jeszcze czy chcesz dostawiać do starego ( stary jak stary?)
Ja jestem na finiszu rozbudowy domu w górę i żałuję że nie postawiłem czegoś od nowa. Pewnie by wyszło trochę więcej kasy ale by było nowe...

Widzę że jedziemy na jednym wózku moja też marudzi że maszyny ciągnik a w domu nic . I po obejrzeniu starego domu i policzeniu z grubsza co trza zrobić stwierdziłem że stawiam nowy wyjdzie trochę drożej ale nowe i żonka będzie zadowolona:)

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

94

Ja w zeszłym roku dostawiłem i nie żałuję gdyż stary miał jakieś 25lat a teraz mam dom piętrowy o wymiarach 9x 18 m z garażem ogrzewanym . O kredycie to nic nie wiem ale projekt to spory wydatek bo robiony jest indywidualnie .

95 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2014-12-26 15:43:37)

No u mnie jeszcze matka przyłazi i mówi że się historia powtórzy .... Żonka w sumie też tylko to widzi,a ja się w sumie nie dziwię. Chcę dostawić do obecnego (6x6.5m) z jednej strony3m i z drugiej 4, lub 5m. Zrobić z poddaszem, i wszystko dostawione wraz z poddaszem ok 120m, cały dom byłby ok 200m, ale na poddaszu wszystko nie idzie zrobić do zamieszkania. Odejdzie na schody, i to liczone wszytko z murem czyli użytkowej sporo mniej. Na razie chcę tylko dobudować,  dach, ocieplić odwodnić. Tylko tyle żeby łazienką zrobić i jakiś wiatrołap. Po zewnątrz chcę wykończyć od razu a środku sam powoli jak będą środki, bo nie chcę brać dużego kredytu. W środku z resztą będzie mi taniej zrobić bo wszystko sam umiem,w miarę moich możliwości. Po zewnątrz, chcę z ekipą żeby sprawnie poszło i zapomnieć o temacie, samemu za długo i walające się miesiącami styropiany nie wchodzą w rachubę.
plany 10tys(pytałem mają kosztować ok 5-6tys bp to rozbudowa)
murarze 10
materiał 10(pustak piach)
okna10
dach 30
Myślę wziąć ok 100-120tys bo później będą żniwa i będzie z czego może dołożyć. Dobrze liczę? Oczywiście chcę trochę zapasu żeby nie zabrakło w trakcie, bo liczę tylko surowy stan, żeby z zewnątrz był tylko.
Dalej do oddania budynku musi budowa być zakończona w 100 procentach? Czy można zrobić odbiór jak nie będzie na górze nic robione? Nic nie planuję na razie tam robić, bo dzieci są małe i tak będą z nami na dole na razie.
A właśnie bo zapomniałem, budynek jest z 2000roku i ma plany wszystko ok.

96

jesli budynek z 2000 r to młody  jak będziesz robił projekt to rób tak by było poddasze użytkowe nie używane czyli wyciągnij wszystkie media i zostaw zrób dół na gotowo   wtedy zrobisz odbiór  i górę robisz w wolnym czasie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

97 Ostatnio edytowany przez androl (2014-12-26 16:02:07)

A po co oddawać przed zakończeniem ? Budowę możesz ciągnąć latami. Zresztą to chyba będzie problem, dziennik budowy musi podpisać, kierownik budowy, elektryk, kominiarz no i musisz zrobić certyfikat energetyczny. Ten certyfikat wszedł akurat gdy ja oddawałem swój, 8 stów wydane z mojego punktu widzenia bezsensu.
Podpowiedź Wojtasa sensowna, jeżeli musisz wcześniej oddać.

98

to macie młode budynki do przerobienia a ja mam z lat 70 tych to inna bajka jak nie fundamenty do ocieplenia to górę do stropu rozebrać i postawić od nowa strop wzmocnić a potem dół wyremontować i tak stare będzie

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

99 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2014-12-26 16:06:13)

No tak, ale jakbym chciał w dachu 4 lukarny to będzie jako dom każdego pokoju... Chyba że lukarny dla światła na poddaszu i wtedy jako nie używane poddasze tylko jako strych. Dowiem się co i jak i dam tu znać jak to wygląda obecnie i w lubelskim. Bowiem że może to różnie w innym województwie wyglądać. Co chwile były inne plany, i zamiary, ale teraz już wiadomo co będzie i jak musi być. Wojtas masz już jakieś porównanie ile liczyłeś na budowę a ile wyszło realnie? Wiem że kiedyś pisałeś coś tu na ten temat...  Mi ta góra  do niczego nie potrzebna, tylko w razie jakby dzieci chciały kiedyś to się im pokoje zrobi, a może będą mieszkać. Nie planuję za nie bo robię dla siebie nie dla dzieci, tak sobie założyłem... No ale w razie co to będą miały gdzie siedzieć. Dlatego nie chcę tam pchać kosztów, i zrobić najmniejszym oporem i kosztem. Za gotówkę na razie nie wychodzi, a nie chcę robić 15lat czy dłużej. Myślę że taki kredyt na moje możliwości jest do udźwignięcia.
A jeszcze jak jest z tą wcześniejszą spłatą, bo jakby była gotówka to można sporo zaoszczędzić na tym nie płacąc tylu odsetek.
Androl właśnie ja wolałbym oddać wcześniej i nie mieć na karku tych biurokratów. W ''wolnym kraju'' na mojej działce nie wolno mi nic zrobić bez czyjegoś podpisu, napchania kieszeni kilku ludzi i państwa, i znosić  ciągle wydawany wyrok łaski na płacenie haraczu jak chcesz coś zrobić. Lubię być niezależny a to bądź co bądź trochę ubezwłasnowolnia. smile

100

Grzesiu powiem ci na przykładzie mojego brata  w sumie dom juz ukończony  zostało tylko polozyć podłoge na piętrze i łazienkę  na górze ale to można odwlec ...

dom 9x9  piętrowy dach dwuspadowy  i garaż przybudowany na którym jest taras w sumie do zagospodarowania jak na razie pokryty papą ...
działki nie liczy się bo była swoja  więc do tego stanu co jest aktualnie wyszło 235tys plus jakieś koszty nie policzone które zawsze są ...
dodatek  fundamenty  ściany dach  elektryka  woda,  firmy ... pochłoneły połowę kosztów ... ale cóż ...  ile mogliśmy w międzyczasie zrobiliśmy sami   pokażę fotki w międzyczasie smile)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile