781

Odp: Dopłaty

Te międzyplony mają być siane do 30wrzesnia a nie 15sierpnoa. I równoważnik to 3ha międzyplonu daje 1ha EFA.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

782

To zależy jakie międzyplony,bo ścierniskowe do 15 sierpnia a ozime do 1 pażdziernika muszą być wysiane w nowej perspektywie.

783

Nie mylcie tych miedzyplonów z tymi z programów rolno środowiskowych. Całkiem inna para kaloszy. Poczytajcie projekt, bo tam jest wszystko na ten temat.

784

hola hola panowie ...
rudemenes  ma  racje
każde krzaki drzewo  rów na działce łąka to zazielenienie
z tą soją to ja proponuje  tym co mają ziemniaki a dla czego ? bo wg naszych polskich zwanych unijnymi przykazaniami jest tak że soja to wysokobiałkowa roslinka  więc jak dobrze pamiętam jest 324Eur do ha dopłaty plus 75eur jeśli ktoś ma małe gospodarstwo 
soja wg prawa musi sie znajdować na polu do 15czerwca by rolnik spełnił wszystkie wymagania do uzyskania dopłat  więc 16czerwca ora  i sadzi ziemniaki wczesne do do końca września   zdążą urosnąc i zbierzesz jeszcze ziemniaki ...
albowiem mam taki plan w tym roku 
Zadałem pytanie z kolegą na szkoleniu i technicznie  albo inaczej prawnie nie maja podstawy w nijaki sposób nas ukarac za to ...  wiec dopłaty to zysk a ziemniaki to plus ...  wiadomo można zasiac kuku na zielonkę albo coś podobnego ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

785 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-12-02 18:02:20)

Tylko jak będzie obsuwa z terminami jak miało to miejsce w 2012 ( u mnie ) kiedy to 15 sierpnia miałem przejechane kombajnem 30m, to delikwent liczący na to ze uda mu się spełnić wymogi zazielenienia sie zdziwi i spora częśc dopłaty pójdzie się pierd.... 74 euro z ha w plecy....

786

A czy las jest zaliczany do zazielenia? mam również 1 hektar dzierżawy takiego bagna z krzakami zarośniete że nie da rady niczym tam wjechać i wykosić czy takie działki też można pisać do zazielenia?

787

jeżeli las jest samoistny to nie ma takiej opcji  ,,, można las ujac jako zazielenienie  ten który wg projektu europejskiego i za ich dotacje zasadziłeś ... tez mam las i sie o to spytałem ...

tylko żeby nie było kolorowo to  za każdy brak podpisu  obcinają procentowo dopłaty ....
ale wszystko na ten temat jest dobrze opisane na ich stronie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

788

Z mojego rozeznania to wszelkie bagna,krzaki itp można podpiąć pod proekologiczne[zazielenienie] jeśli w ewidencji jest to grunt orny i teraz zostanie wułączony z produkcji rolonej.

789 Ostatnio edytowany przez bamreras (2014-12-02 21:30:08)

https://www.google.pl/url?sa=t&rct= … 2063,d.d2s
http://kolkarolnicze.eu/upload/PROW%202 … B3cona.pdf

Bla bla bla... Wróżenie z fusów tak wam idzie że jeszcze trochę i nowy Prow napiszecie... Na pisze to jeszcze raz bo szkoda byktóryś z was stracił choćby 1€ tylko dla tego że "ja pytałem" ,"mówili na szkoleniu" i "z mojego rozeznania", zajrzyjcie do projektów płatności i prow. Każda broszura ma kilkanaście stron i jestvdość jasno napisana. Będziecie o tyle mądrzejśi że np nie zasiejecie strączkowych o 10arów za mało, czy może za szybko sprzątniecie roślinę główną z pola....

Powyżej linki/do obu broszur.

790

Właśnie czytałem i jeśli chodzi o utrzymanie rośliny głównej jest do 15 lipca także później można robić co się chce. Bo jeśli byłoby inaczej na kontroli to czemu broszura podaje inaczej?

791

No do 15lipca. Zgadza się. Obawiam się co będzie jak jęczmień ozimy sprzątniemy szybciej a tu kontrola??
Po sprzącie siejesz poplon złożony ż 2gatunków roślin i spełnoasz EFA. nie jest w projekcie określone czy w mieszance moż być zboże ozime i kiedy ma być to  zaorane. teoretycznie chcesz zasiać w terminie wrześniowym pszenicę 200kg/ha, mieszasz ja przed siewem z 50kg łubinu/grochu i w pole. Wszystko ładnie rośnie i. Po zimie mamy pszeniczkę...

792

oficjalnie  kontrole prowadzą w 2 połowie sierpnia ... ale  ogólnie można roślinę zaorać  po 15 lipcu   tylko trzeba  mieć tylko 2 świadków że tam na tym polu owa roslina rosła ... nie twoja wina  że roslinę musiałes zniszczyć bo nie urosła

793

czytam i czytam się kurna pogubiłem nie ogarniam .trza się podszkolić zima idzie dziewczyny z ODR.u może coś więcej kumają to wytłumaczą ??? chyba .ale fajne  dup.. są  to przynajmniej czas zleci.

Leszek   dla kolegów'

794

mi groszek wczesniej schodzi z pola niz 15 lipca...

Rolnik z powołania:-)

795

To penie będziesz musiał zostawić "ściernisko " do 15 by ewentualan kontrola mogła rzucić okiem. U nas w tym roku kontrolowali w żniwa i jak było skoszone to pisali ze skoszone i jak sie dało stwierdzić co było to pisali co było. No i znalexli delikwenta który zgłosił zboże a miał sciernisko po rzepaku....

796

ale można i trafi na kontrolę którą przeprowadzają debile którzy są pierwszy raz na wsi i nie potrafią ocenić co rosło na polu które zostało zaorane. Miałem taką sytuację po zaoraniu truskawki. Pomimo dużej ilości wystających truskawek (ciężko przyorać na raz) kontrola stwierdziła że pole było utrzymywane w ugorze. Kupa wyjaśniania, wstrzymane dopłaty. Musiałem udowadniać że miałem truskawki: robiłem zdjęcia, a i w przypływie chyba lekkiego humoru do koperty z całym wyjaśnieniem i zdjęciami włożyłem jedną sadzonkę truskawki wink debile !

gg 5118068

797

ONW 31,12,2014 wpłynęło na konto, w moim przypadku wyjątkowo szybko.

798

Ma ktoś info czy naliczają już obszarówkę powyżej 2000 euro ?

799

jeszcze nie

mdw

800

naliczają chyba bo dostałem w sylwestra decyzje