Odp: Ciągniki rolnicze KUBOTA
Mam wolną chwilę, to opiszę, co się stało z Kubotą. Tym bardziej, że w którymś z wątków była dyskusja o remoncie nowych ciągników.
Kubota 9540. Produkcja 2008. Kupiony w maju 2010. Gwarancja minęła w maju 2012. Przebieg 1850 godzin.
Pod koniec zasiewów w zeszłym roku zaczęła wyć skrzynia.... Na różnych forach wyczytałem, że pierwsze wypusty modelu, który ja mam, mają źle ułożyskowane coś tam w rewersie i to po jakimś czasie się sypie.... Nowsze ciągniki już mają to zmienione, ale te starsze.... No ***. Na forach pisali, że naprawa to koszt ogromny - części ok 8000 zł + robocizna...
Zadzwoniłem do Kubota Polska z nadzieją, że mi podeślą jakiś katalog albo coś co mi pomoże rozpołowić ciągnik. Trafiłem na gościa, który mi mówi, że mimo, że ciągnik jest po gwarancji, to oni mi to wymienią w ramach gwarancji, ale nie w całym zakresie. Części biorą na siebie i 1/3 robocizny. Dostarczenie i odbiór ciągnika na serwis po mojej stronie, 2/3 robocizny oraz nowy olej i filtry do skrzyni. Ogólnie kosztowało mnie to trochę ponad 4000 zł. Jak pytałem w serwisie jaki był koszt części, to powiedzieli, że ponad 9000 zł.
Czy jakiś inny producent ciągników by zrobił coś takiego??