181

Odp: Jęczmień ozimy

W 512 mam dole fasolkowe i nigdy nie było problemu

182

spokojnie da radę fasolkowe ....  będzie szło a wiadomo kazde sito stałe kiedyś się zapcha więc zwykła haczka i przeszórać i po problemie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

183

Górne otwieracie mocniej i więcej wiatru? Tak te ości mnie ciekawią, żeby to jakoś ustawić, bo do pola mam 6km, a nowym kombajnem będzie pewnie to koszone jako pierwsze, chyba że rzepak wyjdzie wcześniej.

184

sito jak masz otworowe to jęczmień będzie prawie czysty wiatr umiarkowany tak b nie wywiewało  i cała naprzód

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

185

Cała naprzód mam nadzieję że teraz nabierze to całkiem innego wymiaru big_smile

186

jaki tam jest heder 4.5 czy 5.1 ?

187

4.5m
Jutro jadę po niego, to dam za jakiś czas zdjęcia, nie będziemy tu śmiecić. smile

188

ości w zbiorniku to głównie efekt nie dojrzałego jęczmienia. Gdy każde źdźbło mamy suche to nie ma z nimi problemu i ładnie się separują od ziarna.

gg 5118068

189

Grzegorz89 napisał/a:

Górne otwieracie mocniej i więcej wiatru? Tak te ości mnie ciekawią, żeby to jakoś ustawić, bo do pola mam 6km, a nowym kombajnem będzie pewnie to koszone jako pierwsze, chyba że rzepak wyjdzie wcześniej.

Grześ a masz w tym kombajnie coś takiego jak zasłanianie połowy klepiska które służy do omłotu ości z jęczmienia

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

190

Sąsiad od kilku lat bezwzględnie desykuje jęczmień i to najtańszy sposób na ten kłopot, a miał tę samą zagadkę, zmienił kombajn na nowy, a problem pozostał. Teraz najtańszy desykant w dawce 2 l/ha i pięknie się zbiera.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

191

Na pewno będę desykował, bozawze coś nie równo dojrzeje. W tej chwili wszystko co jest  cień szansy że może być problem z grzaniem się, dosuszam i kłopoty zniknęły.

192

A u nas już część jęczmieni wymarzła

193

Ja kosze jęczmień na otworkowym sicie nie pamiętam wymiaru ale takim jak pszenice i nic sie nie zapycha.

194

Pietia dobrze napisałeś,wymarzł, a może wymókł,bo u mnie jest tak mokro że gumowce w glinie zostawiam...

195

jak nie wymarzł to go grzyb wpitolił ...

196

wicher napisał/a:

Pietia dobrze napisałeś,wymarzł, a może wymókł,bo u mnie jest tak mokro że gumowce w glinie zostawiam...

Tak jest posiany na trzech działkach dwie raczej wiosna nadają  się do przesiania ostatnia działka pod lasem to tylko na poprzeczniaku pod lasem tak jak by się mróz zatrzymał  na się ścianie lasu. Poza tym był jesienią pryskany u sąsiadów też widać większe lub mniejsze szkody na jęczmieniu, temperatura spadła poniżej 10 stopni w domu w polu pewnie było trochę zimniej i ten wiatr. Na polu u Niemca pszenica siana początek września wykazuje objawy podobne do wysmolenia, pojawiają się duże okręgi, kawałki pola gdzie w tej chwili pszenica wygląda jak siano a wierzcie mi oni wszystko robią na bardzo bogato na niczym nie oszczędzają.

197

Jęczmień Ci wymarzł? U nas to jeszcze Zimy nie było! Waszym zdaniem to jeszcze będzie? W tamtym roku jęczmień w marcu siałem i nic nie zmarzł! W tym roku obstawiam luty hehe!

198

wymarzł nie wymarzł ale mróz był 10stopni  na mokrą roślinę i po robocie ... chwastowi nic   a nawet jeśli to odbije i będzie silniejszy ....

199

Czy 150kg azotu dla jęczmienia, przy dobrej ochronie da zadowalający plon? Ile azotu dajecie na jęczmiona? Jak u was z jęczmieniami, u mnie ostatnio był całkiem dobry, ale byłem trochę w trasie to widziałem, żółte strasznie. Jak to się przekłada na późniejszy plon? Mam pierwszy raz ozimy jęczmień. Zasiałem odmianę Lomerit i czy przy takim nawożeniu trzeba go nieco skrócić, czy ustoi? Oczywiście pytania czysto teoretycznie, bo do wiosny jeszcze daleko, a nikt nie wie co przyniesie rok.

200

150kg po przeliczeniu czystego składnika? Czy 150kg jakiegoś nawozu, jak tak to jakiego?