1

Temat: 3 Lutego Ogólnopolska Akcja Protestacyjna

.  CZY u kolegów zainteresowanie ta akcją i czy w waszych regionach coś się dzieje w tej sprawie . Próbuję  dowiedzieć się więcej w moim rejonie o planowanych akcjach protestacyjnych  bo  koledzy moi i ja bardzo zainteresowani udziałem .szukam kontaktu na woj.lubuskie ale szczerze powiem że coś słabo z informacją .jak to u was wygląda.??

Leszek   dla kolegów'

2

Odp: 3 Lutego Ogólnopolska Akcja Protestacyjna

Pod szyldem solidarności nie kiwnę nawet małym palcem !

3

U mnie ciszaaaaa, rolnicy boją się wyjść i protestować czy wyjechać ciągnikami na drogi

4 Ostatnio edytowany przez sarast (2015-01-31 21:38:31)

OPZZ ROLNIKÓW też tam jest.  coś znalazłem ....

Komitet Protestacyjny Rolników i Producentów ogłaszają powszechną mobilizację.

Ceny produktów rolnych są poniżej ludzkiej godności a rząd zajmuje się butikiem Premier Kopacz mówi Michał Cieślak współorganizator protestu.

Sytuacja w polskim rolnictwie oraz ceny produktów rolnych uwłaczają ludzkiej godności. Władza jest bezczynna i chroni zagraniczny biznes.

Rolnicy mówią: dość! i ogłaszają protest.

Dziś 15 kilogramowy worek ziemniaków kosztuje 1,5 złotego. Podobnie jest z innymi warzywami, owocami i produkcją zwierzęcą, a to uwłacza godności człowieka. W ubiegłym 2014 roku sprowadzono 680 tysięcy ton wieprzowiny niszcząc naszą produkcję i degradując ją do poziomu 514 tys ton.

Państwo traktuje Nas gorzej od zwierząt, zasiłek chorobowy osoby ubezpieczonej w KRUS wynosi 10 zł na dobę i należy się dopiero po 30 dniach choroby, tymczasem za utrzymanie psa w schronisku państwo płaci 12-18 zł na dobę – to głęboka niesprawiedliwość.

Państwa UE dogadują się w sprawie rosyjskiego embarga. Francja, Dania, Holandia i Włochy zgadzają się na rosyjski wymóg, żeby zakłady, które otrzymają zezwolenie na eksport wieprzowiny do Rosji, nie kupowały wieprzowiny w Polsce – brak skutecznej reakcji polskich władz.

Rolnicy mają, już dość zginania karku przed całą Europą i wyniszczania naszej krajowej produkcji. Wielu producentów rolnych sprzeciwia się prowadzonej polityce i sytuacji gospodarczej, do której doprowadził rząd PO-PSL. Obecnie praca na roli nie pozwala zapewnić minimum niezbędnego do egzystencji.

Podsumowując: Obecną sytuację w polskim rolnictwie i gospodarce żywnościowej nasuwają mi się na myśl słowa Wincentego Witosa, który w 1938 z Czechosłowacji apelował: „Wyście własnymi rękami powinni dokonać reformy przebudowy Państwa zgodnie z duchem czasu, jego potęgą i Waszym interesem”, jak widać ten czas nieuchronnie nadchodzi.

Michał Cieślak Przewodniczący Komitetu Protestacyjnego w Świętokrzyskim.

Pamiętajmy jedno miejsce pracy w rolnictwie to 3 miejsca pracy w innych sektorach gospodarce.

Leszek   dla kolegów'

5

U mnie też niestety cisza

6 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2015-02-01 11:32:10)

Kółka i Izby siedzą cicho bo na składkę do Brukseli nie mają i na łasce albo lasce Sawickiego:D

7

w tygodniu byłem w geodezji w starostwie to chłopy też stali przed wejściem ale jak zobaczyłem te flagi solidarność to nawet się tym nie zainteresowałem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

8

panowie ale czy to będzie wg strajk ?  znów pokaz maszyn jak na jakiejś wystawie ....
   zresztą  nikt o tym nic nie mówi  i znów się to wszystko skończy fiaskiem

zresztą  o co wy chcecie strajkować ??  jak znów wszystkim dobrze  i dalej jest nasza wina rolników ze wszystko w sklepie drożeje ? 
a tym izbom co głupio się zrobiło że górnicy mogą to my też ? bo tak to by dalej cicho siedzieli .... lekko dziwne

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

9

Kilka spostrzezeń.
1. za duzo jest w polsce organizacji rolniczych i tak jak solidarnośc cos organizyje to ja nie pójdę, a jak izby to on nie pójdzie itd. Górnicy potrafia sie jednoczyc my nie
2. Poza ochrona polskiej ziemi, to nie bardzo widze powody do protestow. Co taki chłopek sawicki moze zrobic zeby ceny prosiaków wzrosły, jak prawie wszystkie prawa ustala sie w brukseli? rekompensaty za "ubój rytualny" ciekawe dlaczego podczaz tego zakazu duzo rolnikow zaczynało hodowle miesniakow jak to takie nieopłacalne?
3. forszajem to wstyd jechać na strajk
4. w okolicy nikt o strajku nawet nie wspomina

Rolnik z powołania:-)

10

Tylko zauważ że górnicy nie walczą tylko związki zawodowe,górnik robi to co mu każą,jak rząd chciał oddać kopalnie górnikom to związki wmówiły pracownikom że to się nie opłaca a tak na prawdę walczyli o swoje wygodne stołki,bo jak by przejęli kopalnie to musieli by się wziąć za robotę a tak tylko sterują ciemnotą.

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

11

Prosty mechanizm obrony rynku rodzimego przed napływem towarów zza granicy w postaci ceł zaporowych. Unia nie pozwoli? Przyznać się do zapaści rynku bo ctakowa ma miejsce i ogłosić że na czas odbudowy rynku import towarów jakie sami produkujemy lub w prosty sposób możemy/wznowić ich produkcje, zostaje obarczony cłam zaporowymi.  Jak/unia nie wyrazi zgody, kopnąć ją w tyłek.
Do tego celu potrzeba ludzi z jajami, nie skorumpowanych, chcących zrobić coś dla narodu.
Albo nie robić nic. Trwać dalej w takiej stagnacji. Za pare lat to samo pierd...nie, rząd sobie nie poradzi, wkroczą "pomocnicy" zza granicy, podziela nas między siebie i pod bat. Taka mała powtórka z chistorii. Tak to widzę..

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

12

Nie myslę dziś na 100% mozliwości moje głowy bo wczoraj była 90-tka dziadka .....
I mi sam pomysł protestowania podoba się. Tylko postulaty co kogo obchodzi że ziemniaki są po 15 gr? Że świniaków się nie opłaca?
Przecież dostajemy dopłaty!
Co z tego że pójdziemy pokrzyczymy? Zrobią jakis skup interwencyjny co by chłopy pojechali na skupy z prosiakami i tyle....
Według mnie postulaty powinny być szersze takie które znajdą poparcie u mieszczuchów. Jestesmy sporą grupą społeczną która nie ma poparcia u reszty bo pozostali myślą że mamy ich w dupie...
Lepiej by było dla nas gdyby wyjść na ulice i krzyczeć ze nie podobają się nam ich rządy, ich polityka zagraniczna i zeby wypierd... do afryki dzieci małpom bawić.
I do puki nie uchwalą nowej ordynacji wyborczej oraz nie wprowadzą odpowiedzialności finasowej urzędników i nie zniosą immunitetów  i cholera wie co jeszcze to nie przestaniemy protestować ... robimy im strajk rotacyjny pod sejmem Z takimi postulatami ktoś moze nas poprzeć. Jak będziemy tylko o świnkach to w oczach reszty będze to kolejna wystawa maszyn zorganizowana przez nierobów którzy biora dopłaty..... 
Chyba jestem pijany jescze....
Ale jak ktoś 3go przyjcie po mnie i zaprosi do protestowania to pójdę....

13 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-02-01 17:25:44)

Ja tez popieram w sumie, ale co do tych maszyn to niestety ale tak jestesmy postrzegani przez mieszczuchów, tylko nie widać ile rat jeszcze zostało do splat.

mdw

14

Godzina 10 w poniedziałek droga krajowa nr 2 w miejscowości Zdany początek kampanii wyborczej pana Izdebskiego zapraszam kolegów

15

No koledzy rolnicy ręce pod dupę i siedzimy. BRAWO.   Nie masz czym jechać to idz i popatrz jak to inni robią i nie srają ogniem i nie ważne z jakiego związku są .   szkoda na niektórych kolegów czasu.

Leszek   dla kolegów'

16

yokoslaw napisał/a:

Ja tez popieram w sumie, ale co do tych maszyn to niestety ale tak jestesmy postrzegani przez mieszczuchów, tylko nie widać ile rat jeszcze zostało do splat.

z tymi dopłatami to nie trzeba mieszczucha. dzis wracam z koscioła i natchnałem sie na takiego gościa, tez rolnika pyta sie ile teraz obrabiam pola ja ze ok 60 to on zaraz ile to ja dopłat dostaje i takie tam, nie widzi mojej pracy nie widzi ile kasy na nawozy, opryski tylko te dopłaty widzi. Więc nie dziwmy sie mieszczuchom jak chłopi tak samo myslą. Ja jak juz kiedys pisałem jestem za likwidacja dopłat i wprowadzeniem ceł na towary z poza uni. kto pojedzie na protest z takimi postulatami???

Rolnik z powołania:-)

17

sarast fakt szkoda czasu   i posiedzimy cicho ażebyś wiedział i z miłą chęcią popatrzę jak bambry od 100 do 300paru hektarów jadą nowymi ciągnikami i  protestują  że im źle że ich oszukali ...   ci mniejsi nie pojada żadnymi trupami  pokroju mtz czy forszajem bo będzie głupio wyglądał ... 

puki nie zaczną stawać wszyscy  nie tylko rolnicy   chodź rolnikiem kończysz już być mając więcej niż 300ha bo wtedy stajesz się  przedsiębiorcą  który ma dosłownie w dupie to czy  obracając ziemię z niej zostanie 1zł z ha czy 1000  bo on robi to tylko dla dopłat  i ma to w dupie  czy się coś komuś podoba czy nie

i nie mówcie że tak nie jest  bo tak właśnie  obecnie jest ...
znam osobiście paru krzykaczy  chodź młody jeste i w sumie gówno wiem ... ale z tych protestów rolniczych   przeważnie nic nie wynika ... chodźby ostatni protest  przeciw  sprzedaży  mienia ANR zachodniakom ...  fakt nie sprzedają  teraz wydzierżawaiają ...  albo sprzedadzą jego żonie  w koncu ona jest polką ...
mam tu 4 takich społeczniaków  obok i  totalnie mam ich dość i nie tylko ja ... jeden tak krzyczał że go z wrocławia do sejmu zabrali na 4 lata  i dorobił się uczciwością i spracowanymi rękoma ... że ludzi nie poznaje ...

jak   zorganizujecie  albo zorganizują prawdziwy protest to się dołaczę ... ale idziemy wszyscy a nie wozimy dupe w ciagnikach po rondzie ... bo to  trochę śmieszne

wracając do postulatów to czemu  nic sie w tym całym  interesie nie trzyma kupy ?

mianowicie ropa czy gaz w górę  nawozy  środki ochrony  produkty  w sklepach półprodukty  wraz z cenami paliw rosną  a jak obecnie zmalały czemu w sklepie zostało na tym samym poziomie ??  przecież idzie wiosna więc ropa zaraz znów w górę  przez co znów ceny w sklepach będą szły do góry   więc nam się to opłacac nie może  czemu takiego postulatu nie wymypromujecie  tymi izbami  trafił by do wszystkich

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

18

Nie zgodze sie z toba , bo kiedys dopłat nie było a rolnicy 300 hektarowi i wiecej byli i nie czekali na dopłaty, wydaje mi sie jednak że bedą tam rolnicy a nie pseudo rolnicy, niestety w dzisiejszych czasach trzeba byś troche choc przedsiebiorczym, a kto ma jaki ciągnik  chyba nie ma tu znaczenia, ja popieram protest bo nie możemy pozwolić żeby pier**l jeszcze hodowle trzody, po trzodzie przyjdzie czas na bydło miesne i mleczne, a pózniej nie bedzie sie opłacać siać nic bo nie bedzie zbytubo nie bedzie zwierząt. dziwie sie poglądom wojtasa i innych kolegów. Nie dajmy sie skłocić bo na tym ta propaganda rządowa polega

mdw

19 Ostatnio edytowany przez sarast (2015-02-01 21:08:58)

wolny wybór był od zawsze tylko to się jakoś inaczej nazywało , widzę że na forum większym problemem były plusy i minusy  , a nie ważne tematy, róbta co chceta  specjaliści od siedzenia na dupie .pozdr. ps . mam ponad 100 ha nowe ciągniki i nie mam problemów .jest mi  ok.nie mam produkcji zwierzęcej .ale są tacy którym się dzieje krzywda i za nimi pójdę ,tak mam i nie sapię. nara.

Leszek   dla kolegów'

20 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-02-01 21:14:16)

Lepiej tego nie mogłeś ująć   :brawo:

mdw