121

Odp: 3 Lutego Ogólnopolska Akcja Protestacyjna

bamreras napisał/a:

W którym miejscu wspomialem o roku? Bilans spożądzasz tylko dla roku? Dobre sobie. Tak się ssklada że robię na swoje własne cele bilans co miesiąc w ujęciu ogólnym i szczegółowym i wiem co i jak mi w każdym miesiącu wychodzi. Nawet jak miesiąc wychodzil by mi na plus, gdyby był dochodowy w rolnictwie, wiedziałbym co zrobić żeby ten dochód pomniejszyć do minimum, tak by podatku na siebie nie nakładać.
Jestem 100% za dochodowym w rolnictwie na takich samych zasadach jak i przedsiębiorcy, ba mało tego wszystkich z KRUS przenieść do ZUS. Ale jak już ma tak być to dla rolnika i dla przedsiębiorcy te same zasady. Ten kto ma łeb na karku SE poradzi. Reszt na emeryturę lub do pośrednika.

:brawo: :beer: jestem za.
Co do protestów to jedno ugrali, choc w postulatach nie było. Nie będzie zmniejszenia dopłaty do materialu siewnego. byłem dzis na szkoleniu i pani z ANR mówqiła ze to rozporzadzenie wylądowało w koszu

Rolnik z powołania:-)

122

A niech ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tymi karami za przekroczenie limitu?
Wszyscy wiedzieli że jest limit.
Wszyscy wiedzieli że będą kary.
A teraz słyszę że co niektórzy mogą pójść z torbami jak zapłacą.....
To po cholerę było to produkować?
Czegoś nie wiem?
W temacie wiem tyle co przeciętny mieszczuch.... we wsi chyba jedna krowa....

123

No byle więcej naprodukować. Kumpel ma około 250 dojnych i limit na wszystko. Jak z końcem marca mają znieść limity to podchodzi do tego ostrożnie a jego wuja ma około 700 dojnych i co roku płaci konkretne kary za przekroczenie limitu, dodatkowo ma przygotowane około 200 jałówek na wycielenie w marcu żeby od kwietnia ruszyć ostro z produkcja... Każdy ma swoją strategię... Ale u kumpla to co jakiś czas jakas impreza na firmie i ma na to czas a u jego wuja to doba ma 48h, ostatnio jeden przysnął w traktorze i 936 wjechał do rowu i kabina do wymiany... i po co...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

124

Każdy wiedział ile ma wyprodukować a mimo to koleżka mówi mi że już trzeci miesiąc doi na karę to mówię mu że masz wytłumaczenie niskiej ceny to tak samo jak zboża wyprodukujemy dużo bo warunki sprzyjały też cena jest niska i jakoś płaczu nie widzę a oni to płaczą nad rozlanym mlekiem jak w przysłowiu.

125

To jest to samo co z jabłkami. Problem nie w tym że Rosja ich nie kupi tylko w tym że mongoły nasadziły setki hektarów jabłoni bo sąsiadowi żre, to dlaczego mi nie. Ten rok był rekordowy pod względem urodzaju, a jeszcze bardziej pod względem areału plantacji. Mi ich nie żal bo najtańsze jabłko w sklepie kosztuje 2 zł. Tak się kończy zakładanie biznesu od końca. Ciekawie na koniec roku będzie wyglądał rynek mleka, bo uwolnione kwoty sprawią, że cena podąży ścieżką ropy naftowej i stawiam na 45-50 gr na 01-12-2015

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

126

no właśnie a co z tą różnicą sadownik dostaje o,5zł a nas kroją jak kroili tak jak na wieprzowinie

127

MAREKPE napisał/a:

To jest to samo co z jabłkami. Problem nie w tym że Rosja ich nie kupi tylko w tym że mongoły nasadziły setki hektarów jabłoni bo sąsiadowi żre, to dlaczego mi nie. Ten rok był rekordowy pod względem urodzaju, a jeszcze bardziej pod względem areału plantacji. Mi ich nie żal bo najtańsze jabłko w sklepie kosztuje 2 zł. Tak się kończy zakładanie biznesu od końca. Ciekawie na koniec roku będzie wyglądał rynek mleka, bo uwolnione kwoty sprawią, że cena podąży ścieżką ropy naftowej i stawiam na 45-50 gr na 01-12-2015

J sie z toba nie zgodze. współczuje strasznie sadownikom to nie ich wina, przy normalnym eksporcie ruskie zjedli by cała produkcje. Teraz maja ciężko, maja kredyty, bo musieli sie rozwijac bo wschód chciał jakości więc chłodnie chłopy pobudowali a teraz kicha. Mlecznych też mi zal, bo jak uwolnia kwoty to tylko duzy przeżyje, więc sie rozpędzali z produkcją. Swiniaży tez mi zal. ale nie bardzo mi żal jak rolnik stoi na blokadzie i mówi przejałem po rodzicach 10 ha troszke powiekszyłem gospodarstwo i kupiłem ciagnik za 500 tys i teraz nie mam jak go spłacic. niechby miał te 40 ha i po jekiego grzyba mu taki ciagnik? ja obrabiam ok 60 forszajem bo nie chce utonąc w kredytach i dobrze zrobiłem teraz nie płacze ze nie mam za co spłacic kredytu.

Rolnik z powołania:-)

128

Ceny jabłek poleciały a prawda tak że my może 20 % wysyłalismy do rosji.
20% i cena poszybowała w dół o niemal 90% a własciwie o 100 bo towar został na polu?
Ceny zbóż się chwieją na poziomie 50% przy takich różnicach w popycie....

129

A mi nikogo nie żal.
Jak już wcześniej napisałem namnożyło się ogrodników-sadowników jak zarazy, a jakbyś rok temu powiedział - rolniku to by cie zbeształ, opluł, a może nawet pobił. Hodowcy krów mlecznych w całej pólnocnej UE zbroją się od ponad roku. Każdy powiększa stado jak umie i może nie patrząc na rynek, ceny, możliwość zbytu. Stawiam dolary przeciwko złotówkom, że w maju będą wrzeszczeli jak dzisiaj sadownicy. Hodowla trzody to od zawsze śliski interes, ale szczególnie w zeszłym i tym roku ponieważ Polski rząd to chłopaki z miasta i na wsi się nie znają (cyt. z Donalda Tuska)wobec tego uznali że Polska przestanie dotować produkcję żywności w postaci dotacji bezpośrednich i przestali całkowicie w tym sezonie. Na zachodzie jest inaczej i dlatego np w Danii na niespełna 6 milionów ludzkości produkuje się grubo ponad 12 milionów świń i tak po kolei wszędzie, jednocześnie piszą, że wszędzie opłacalność rośnie. Tam rząd rolnikowi dopłaci i jednocześnie załatwi aby zjedli to Polacy itp bo ich jest dużo i dadzą radę, a u nas chłopy zawzięły się że będą kopać się z koniem i po 3 zł za kg oddają topiąc swe nędzne dotacje w gównianym interesie. I przestańcie wreszcie pisać, że rosyjski rynek to jakieś remedium na całe zło. Cała Rosja brała od nas 6% (słownie sześć procent) produkcji żywności, czyli tyle ile gubi w polu rozklekotany bizon czy fortschritt pędzony dwójką, jeszcze raz pytam co to za klient. Tylko kijem popędzić, a Pawlaka, Milera i resztę co podpisali długoletnie kontrakty gazowe pod trybunał stanu i do pudła, a umowy unieważnić pod pozorem że gaz hujowy i nie taki jak w umowie. Wtedy innaczej spojrzymy na handel między naszymi państwami.
Póki co ja na to h.. kładę i za ten ochłap z UE kupiłem mieszkanie w Polanicy Zdroju (na razie na wynajem, a docelowo któremuś dziecku) i nie utopię pieniędzy w wątpliwej ekonomicznie produkcji rolnej, jak spora część niedorozwiniętych ekonomicznie i intelektualnie rolników.
Jak by ktoś miał ochotę to zapraszam, stawka do dogadania, a stamtąd do Zieleńca tylko krok. Lepiej czas spędzić na nartach niż na blokadach. Pogoda prześliczna, śniegu do maja wystarczy. Lepiej w tej sytuacji dotacje przeznaczyć na rodzinny wypoczynek niż na nawozy. Bo jak pole samo na siebie nie zarabia, to lepiej to zakończyć im szybciej to lepiej i straty będą mniejsze.
Pozdrawiam marznących na nartach, a współczuję marznącym na blokadach.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

130

W połowie grudnia byłem u sadownika(jabłka ,wiśnie, czereśnie,porzeczki,truskawki)  w okolicach Sochaczewa i on powiedział mi że taki czas kryzysu to musi być co parę lat i on się cieszy z tego,bo to jest czas na zakładanie nowych sadów.Dał mi przykład na czereśniach w 2013 kupował drzewka po 14zł i musiał po nie jechać a na koniec 2014 drzewka przywieźli mu na podwórko po 3,5 zł.Koledzy i na to wychodzi że jedni płaczą a drudzy się cieszą .

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

131

NAsz sadownik w tym roku dosadził sporo jabłoni zainwestował w deszczownie ( gdzie nie spojrzysz tam z ziemi hydrant wystaje ) truskawki za ściółkowane przykryte fizeliną od miesiąca czy dwóch. Kryzysu tam nie widać...

132

A ja myślę nad rzeczą  chyba nie możliwą-żeby skrzyknąć na wszystkich możliwych portalach ludzi,nie tylko związki ale wszystkich gnębionych polaków żeby zrobić strajk i żądać zmiany rządu,zmiany diet,premii tylko za wyniki i rozliczenia obecnych z majątku.

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

133

Jeszcze za wcześnie na to .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

134

Na to zawsze jest dobra pora. Ze zmianą rządu bez sensu ale pozostałe postulaty...

135

Marekpe jak zwykle zgadzam się z tobą w 50% ,bo jak tu nie inwestować jak tak wspaniale żarło , aż zdechło... I po to jest rząd żeby nie zdychało za to biorą pieniądze.

136 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2015-02-07 17:05:42)

Pajej napisał/a:

Co do protestów to jedno ugrali, choc w postulatach nie było. Nie będzie zmniejszenia dopłaty do materialu siewnego. byłem dzis na szkoleniu i pani z ANR mówqiła ze to rozporzadzenie wylądowało w koszu

Jak nie było jak było,przynajmniej u nas.Ja wymieniam materiał siewny na cały obszar co staniwi 20 zł x 50 ha = 1000zł.Warto czasem flagę wywiesić bo to nic nie kosztuje.Zaś widząc w tv protestujących rolników na drogach i swoją Biało= Czerwoną to na duszy cieplej  że chociaż tak ich wspieram.

137

Popieram kolegę w całości . pozdr.

Leszek   dla kolegów'

138

Co tu taka cisza?
Wszyscy zamilkli i nie wiedzą co powiedzieć po tym jak wysłuchali dyrdymałów Sawickiego?
Pomijam postulaty ale patrzac na nowy PROW to się coś nie zgadza. Cała kasa na rozwijanie produkcji zwierzęcej.... a ty problem z sprzedażą i byka i świni i z tego co widać sytuacja moze potrwać nawet kilka lat chyba że unia umozliwi dogadywanie się każdemu osobno i wtedy z unijnego rynku zejdzie trochę towaru...

139

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,tit … omosc.html
Dużo rzeczy mi się pokrywa z moim myśleniem...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

140

Jeszcze za wcześnie .Jak będziemy jedli trawę to wtedy się zorganizujemy.