Odp: Kupno kombajnu ... case czy claas ?
A powiedz tak szczerze to czym różniła się Twoja 108 od 106? Bo kabine miała jak w 106
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kupno kombajnu ... case czy claas ?
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A powiedz tak szczerze to czym różniła się Twoja 108 od 106? Bo kabine miała jak w 106
U nas po drodze oglądałem 106, to stwierdziłem, że 106 to nowsze 105 i różnią się tylko napędem podsiewacza, i tym że jest w nowych blachach, a przebitka cenowa 2 razy. Ogólnie bardzo mi się podobają te nowsze.
Jak ktos szuka 106 to znajomy sprzedaje http://olx.pl/oferta/sprzedam-lub-zamie … 8f92c639d4
czym się różni ... napędem hydrostatu inną pompą hydrauliczną ... silniki bywały różne ... napęd podsiewacza i długością sit są trochę dłuższe ... wielkością elektroniki kabine miałem starą fakt ale jest parę pierdół ale to pierdoły aa średnicą bębna szerokość taka sama ... mocowanie podajnika inne to takie szczegóły w sumie nie wnoszące nic do sprawy ....
108 miały większy bęben?
średnica większa .... wczoraj tak się patrzyłem na tą 98 i wygląda to wszystko takie małe .... aż jestem ciekaw:D
a ja w marcu kupuje drugi kombajn
Już się na coś zdecydowałeś?
Gratuluje Wojtas. Taka 98 mi się marzy od dłuższego czasu. Dość tanią ją wyrwałeś.
Jeśli mam powiedzieć jakieś zdanie na temat classów to powiem tyle że są nieco przereklamowane. Fakt jeśli chodzi o wydajność, to zaskakują pozytywnie i w żniwa jak się dba to odwdzięczają się. Jednak niektóre rozwiązania moim zdaniem nieprzemyślane. W późniejszych wersjach trochę się pozmieniało, ale nie wiele. Kombajny nie młode a ceny spore. Plusem znowu jest, że przy sprzedaży nie stracił połowę na wartości.
Coś w tym jest Grzegorz, kolega najpierw zmienił bizona na classa a po 3 latach classa na forsza 514 po dwóch sezonach mówi że następny handel to tylko na nowy.
Ludzie się fascynują bo ładnie wyglądają nawet na stare roczniki. Jednak nie mają bladego pojęcia jak wyglądają w środku, ja porównując do tych kombajnów co mam i miałem na podwórku porównuje i powiem że jednak 512 wypada najlepiej, najprościej zrobione. A classa kupiłem bo chciałem wydajniejszą maszynę.
na pewno coś mniejszego bo 516 puści mnie z torbami przez to paliwo
na pewno coś mniejszego bo 516 puści mnie z torbami przez to paliwo
Tomku a jak byś zrobił pompę i wtryski powinno pomóc rozmawiałem kiedyś z użytkownikiem 516 nawet z tego forum 20-25 litrów na godzinę
Ludzie się fascynują bo ładnie wyglądają nawet na stare roczniki. Jednak nie mają bladego pojęcia jak wyglądają w środku, ja porównując do tych kombajnów co mam i miałem na podwórku porównuje i powiem że jednak 512 wypada najlepiej, najprościej zrobione. A classa kupiłem bo chciałem wydajniejszą maszynę.
co w claasach jest przekombinowane?
Grzesiu .... co ty tak tam robisz że mówisz ze przekombinowane ?
wytrząsacze na panewkach wymiana lub likwidacja luzów 10min na sztukę łożyska w obudowach na 3 śruby i pierścień centrujący .... reszta jest dziecinnie prosta więc nie wiem co tam przekombinowane
Mercatorów powiedzmy to nie dotyczy bo na ich wydajność są dość mocno zrobione. Te większe moim zdaniem nieco przy słabą konstrukcje mają. Napęd podsiewacza, i jego korby są umiejscowione pod samym podsiewaczem i dostęp do smarowania marny. Ciężkie wariatory na młocarni, nie podparte żadnym łożyskiem na końcu, przy czym wałek jest za cienki i krzywią się. Później bije całym kombajnem i pękają ramy, i blachy wariatorów. Łożyska na napinaczach pojedyncze, i małe. Sprzęgła przeciążeniowe cierne. Nie słychać ich w przypadku zatrzymania np. podajnika, stąd muszą być sprawne czujniki awaryjności. Z jednej strony kombajnu pasów jest mało i można je sprawnie wymienić z drugiej, od napędu silnika jest ich przesyt, i wymiana pierwszego wiąże się ze zdjęciem wszystkich. Największą wadą ich jest za słaby wałek odrzutnika, a on dostaje nieźle. Takie moje zdanie.
no właśnie te 25 litrów to o wiele za dużo a szybciej i tak nie pojedzie bo pisałem już czemu.
jesteś pierwszą osobą co wymienia wałek odrzutnika ... którą znam .....
fakt z wariatorami przesadzili ale czemu to pewnie tylko konstruktor wie
widziałeś ty claasa z pękniętą ramą ? bo ja nie a oglądałem ich trochę ...
napęd podsiewacza masz przecież po bokach kombajnu i one są na wierzchu i co ciekawe smaruje się je na wyciągnięcie ręki .... więc nie wiem o czym za bardzo mówisz ...z pod spodu w tym kombajnie nic nie smarujesz
sprzęgła cierne hmm raz jedyny mi się jedno sprzęgło załączyło przez 10 lat
paski hmm jeśli są pozakłądane oryginały to ich nie będziesz ruszał przez długi czas
Wojtek ja mówię o starszych, bo już nawet w 106 napęd podsiewacza jest zmieniony i jest tak jak mówisz na zewnątrz. Wydaje mi się to dużo lepsze w codziennej obsłudze. Powiem szczerze, że pokrywy do których przykręca się łożyska odrzutnika pękają i też widziałem w paru miejscach jak pękła rama od tego tłuczenia tych wariatorów. Dostanę dorobiony wał to podzielę się czy to działa jak powinno czy dalej coś nie tak. A wymieniam go tylko dlatego, że z ciekawości zdjąłem wariatory i wtedy dopiero było widać, że oś jest skrzywiona ok, 3-4mm, a przy obrotach tłukło strasznie.
Sam w sobie kombajn nie jest zły, a liczę że nowsze wersje miały już wszystkie mankamenty zmienione. Maszyna jak maszyna dostanie 80procent nowych łożysk, to musi chodzić.
Powiem może co mi się podoba, żeby nie było. Napęd hydro piękna sprawa, masywna gardziel, mocna przednia oś. Napęd wytrząsaczy z tylnego wału, pojemny zbiornik,, silnik zabudowany, nie lecą w niego śmiecie, liście i gałęzie z drzew. W kabinie dość cicho, maszyna wyjątkowo zwrotna jak na swoją wielkość. Wysyp zboża bez uruchamiania młocarni. Zaletą można uznać to że jeden pasek ciągnie kilka elementów, choć nieraz myślę że aż za dużo ciągnie jak na jeden pasek. Dobre hamulce, i przepastny silnik. Dodatkowo mnóstwo łożysk można nasmarować.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kupno kombajnu ... case czy claas ?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo