Odp: facelia
gratulacje ze na tak kozystnych warunkach to zakontraktowałeś. Ja sprzedaje po 8zl/kg. w jakiej firmir to kontraktowałes?
Stachu to ma małe wymagania i to jest zaleta tej uprawy
Zakontraktowaliśmy w Centrali nasiennej Sieradz
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » facelia
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
gratulacje ze na tak kozystnych warunkach to zakontraktowałeś. Ja sprzedaje po 8zl/kg. w jakiej firmir to kontraktowałes?
Stachu to ma małe wymagania i to jest zaleta tej uprawy
Zakontraktowaliśmy w Centrali nasiennej Sieradz
Nie chce cie straszyć, ale doczyszczenie do wymogów kwalifikatu to moze byc wyzwanie, a i podobno z siła kiełkowania bywa różnie. ja swoja tez kiedys do centrali sprzedawałem, ale nie jako kwalifikat
Czyszczenie po stronie centrali. Całość nasion idzie na export do Niemiec na poplony. Też mam obawy jak to będzie i czy w ogóle urośnie ale kto nie ryzykuje ...
Chłopaki siedzę już parę lat w prosie i mogę coś podpowiedzieć, ale w facelii nie. Powiedzcie coś o wydajności, kosztach, opryskach, nawożeniu i zbycie. Z góry wielkie dzięki!
Jak ustawić siewnik saxonie A215 pod siew faceli tako około 10 kg/h
Jak ogólnie wygląda problemy wylegania tej rośliny?
Jak przesadzisz z azotem to się wywali
ja na III klasie azoty nie daje
:gun:A jak u was z wydajnością na lichej glebie?
No to i ja sieje 0,5 ha, ziemia V klasa kupiona w ubiegłym roku . Dziś kupiłem nasiona w centrali 19 zł/kg. Może urośnie te 60 kg które potrzebne mi na poplon.
V klasa nie jest zła pod warunkiem że nie ma kwasu i nie jest wyciągnięta do 0
A czym to będziesz siał?
Łeee to wolę jednak proso na V klasie
V klasa nie jest zła pod warunkiem że nie ma kwasu i nie jest wyciągnięta do 0
A czym to będziesz siał?
Sąsiad miał wcześniej ten kawałek w dzierżawie, obornik dawał często, ja po żniwach zrandapowałem i zwapnowałem. Siać będę swoją amazonką kółkami do rzepaku.
ja sieje amazonke na normalnym wysiewie dawka minimum i wychodzi 10kg na ha wiem ze to troszke gesto, ale jest ok
U mnie centrala chce abym zasiał na kontraktacje z 4ha i się zastanawiam
ja sieje amazonke na normalnym wysiewie dawka minimum i wychodzi 10kg na ha wiem ze to troszke gesto, ale jest ok
10 kg na ha jest OK
Facelia błękitna
Obiekty Dawka
[l,kg/ha]
Termin zabiegu
linuron 1,5 To
linuron + linuron 0,75 To
linuron 1,0 To
lenacyl 0,5 To
lenacyl 1,0 To
trifluralina 1,5 To
pendimetalina 3,5 To
mezotrion 1,2 To
chlomazon +linuron 0,2+1,0 To
To – po siewie
Takie coś znalazłem. Myslę nad zastosowaniem ostatniej kombinacji bo na polu mam przytulię czepną. Wiadomo zabieg trzeba zrobić w idealnych warunkach..... Powiedzcie czego się mogę spodziewać z jednej strony mam rzepak z drugiej żyto z trzeciej pszenica.
U mnie lebioda w jednym sezonie zawojowała, a w drugi za dużo azotu i do zimy zielone było, ale dla pszczół rewelacja.
Marek to jakie nawożenie proponujesz ?
U mnie będzie na V klasie.
Ja ładuje 400-500kg 4-12-20. Klasa IVa stanowisko po życie słoma zebrana poplon z gorczycy. Poszło już wapno granulowane 600kg no i zastanawiam się nad azotem 100-150kg saletry po wschodach.
Sialiście już Facelię ? a jeśli nie to kiedy w planach ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » facelia
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo