Odp: Uprawa bezorkowa
http://www.mandam.com.pl/index.php?lang=pl&page=205
A coś takiego? Na filmach stary 1224 daje radę z tym.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Strony Poprzednia 1 … 39 40 41 42 43 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
http://www.mandam.com.pl/index.php?lang=pl&page=205
A coś takiego? Na filmach stary 1224 daje radę z tym.
pewnie wszystko można zepsuć nawet horscha . byłem na pokazach taigerra w Ostrawie w czechach ciągali tajgera 6 m 600 konnym challenger a tam są naprawde gliny nie to co w polsce
to, że na kujawach nie ma ciężkich glin, to nie znaczy że w Polsce ich nie ma. Kętrzyn, żuławy, szczecin...
do bezorkowej też mają dobre maszyny vaderstad top down
http://autoline.com.pl/sf/maszyny-rolni … 79900.html
u brachola w robocie ciągaja coś takiego jeleniem na gąsienicach robota zrobiona ale paliwa i mocy to to cudo potrzebuje ...
no już kiedyś tu pisałem że jesienią miałem okazję jechać zestawem Xerion 5000 z agregatem horsch tiger MT 6 metrów z talerzami do uprawy plytkiej i głębokiej razem. Akurat to pole co jest koło mnie to lekka ziemia to spokojnie sobie śmigał od 12 do nawet 18 km/h a obroty silnika 1300-1400. Dodatkowo jeszcze traktor z prowadzeniem GPS więc taka uprawa to sama przyjemność
Strona 2 post 28 Mpopis dał nam w pigułce o co w tym wszystkim biega. Bo widzę że znowu pokazujemy wymyślne maszyny że ściernisko na raz i siew.
no już kiedyś tu pisałem że jesienią miałem okazję jechać zestawem Xerion 5000 z agregatem horsch tiger MT 6 metrów z talerzami do uprawy plytkiej i głębokiej razem. Akurat to pole co jest koło mnie to lekka ziemia to spokojnie sobie śmigał od 12 do nawet 18 km/h a obroty silnika 1300-1400. Dodatkowo jeszcze traktor z prowadzeniem GPS więc taka uprawa to sama przyjemność
Raczej nuda . Siedzisz i przysypiasz a gdzie emocje zapach oleju , kurz i pot na czole i nie tylko .
Tak, niejaki pan Andrzej T. postanowił sobie sprawić na swoje hektary Cat CHALENGER. Potęga 600 koni mechanicznych, 1200 litrów zbiornik paliwa i do tego agregat 12 metrów. Na żyznych lekkich ziemiach rewelacja. No i był zeszłej jesieni u nas w okolicy i flak z dupy się ciągnie, ziemia daje taki opór, że prędkość pracy 3-4 km/h, na liczniku 15-16, wszyscy wkurw...i bo półtora zbiornika dziennie kopci i nie idzie oszczędności zrobić, a drugi raz p nim trzeba agregatem doprawić...
Ziemia ziemi nie równa i co w jednym miejscu się sprawdzi to gdzieś indziej nawet nie ma szans na jako taki efekt.
Wszystko zależy jaki agregat. U nas do uprawy ścierniska mają talerzówkę Horsch Joker 12 metrów i Xerion idzie z tym że ino śpiewa. A tego Tigera MT to tylko używali do uprawy po kukurydzy ziarnowej.
szału nie ma
Po co tak głęboko?
Tak myślę o tym wszystkim i czytam juz chyba x raz cały temat ten i dochodzę do wniosku ze ten system na moich ziemiach przejdzie lecz trzeba spełnić parę kryterii:
- Namówić Tate na wprowadzenie takiej uprawy
- Podpatrzec u kogoś jak wygląda ta uprawa
- Pomyśleć o każdym rodzaju maszyny aby pasowała na nasze gleby
- Dbać o plodozmian itp..
Trzeba iść z postępem i tak robić aby pole mialo to chcialo i dawało jak największe plony
Karol przecież zawsze można spróbować na kilku hektarach nie trzeba od razu się ze starymi wadzić
Ale nawet i na ta parę ha trzeba jakoś go przekabacic Planuje oziminy na pół podzielić a jare na 1/3 zobaczymy co wyjdzie
Przez miedzę sąsiad ma 1000 ha i przez 3 lata po ściernisku używał HORSCH TIGER i mówi że tak zdrenował pole że plony mu spadły i właśnie stoi u niego już dwa lata na sprzedaż.Powiedział że tego gówna na pole już nie wpuści czyli nie wszędzie to się sprawdza.
To czym się robi, jest co najmniej tak samo ważne jak to, jak się robi....
Maszyny to połowa sukcesu...
U nas też są tacy co dorwali maszyny i zaczeli nimi ryć na 30-35 cm tam gdzie pług szedł na 20 cm... a czemu ? bo się da! No i efekty były w postaci slabych wschodów bo brakło wody.
I też mają 1000ha i więcej.
Czy tu dobrze robią? www.youtube.com/watch?v=yfCJJjXSt6M
Czy tu dobrze robią? www.youtube.com/watch?v=yfCJJjXSt6M
To jest tak orane chyba pod jakieś drzewka
Maryush napisał/a:Czy tu dobrze robią? www.youtube.com/watch?v=yfCJJjXSt6M
To jest tak orane chyba pod jakieś drzewka
To jest orka agromelioracyjna, praktykowana głównie we Włoszech na bardzo ciężkich glinach.
Strony Poprzednia 1 … 39 40 41 42 43 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo