Odp: RSM kto stosował zalety wady
A czy ktoś z was stosował RSM na łąki?
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi
+33 / -0 (chyba )
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » RSM kto stosował zalety wady
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A czy ktoś z was stosował RSM na łąki?
bardzo ładnie działa
No ok a teraz jak przeliczyć ile tego lać na pole ? Powiedzmy ze sieje 150 kg/ha mocznika to ile RSM? A RSM wyjdzie taniej lać niż siać nawozy czy podobnie z cena lecz lepiej z jakością?
150 kg mocznika to 69 kg azotu czyli tyle co 162 kg RSM 32% (123 litry)
Dla ułatwienia stosuj wagowo tyle co mocznika
Ale mocznik ma 46% azotu wagowo.
Ale mocznik ma 46% azotu wagowo.
46*1,5= 69
150 kg mocznika to 69 kg azotu czyli tyle co 162 kg RSM 32% (123 litry)
Dla ułatwienia stosuj wagowo tyle co mocznika
69 kg azotu to 215 kilogramów RSM 32 to jest 163 litry RSMu
najważniejsze dobrze policzyć
[
69 kg azotu to 215 kilogramów RSM 32 to jest 163 litry RSMu
Faktycznie pomyliłem się w obliczeniach bo przyjąłem że w 100 kg RSM a nie litrach jest 42,5kg azotu
Mam w przyszły czwartek szkolenie z RSM będą panowie z Puław. Właśnie dostałem zaproszenie.
A ja planuję na sobotę rozlewanie RSM'u o ile prognozy się nie zmienią
Moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie do oprysku RSM
Nawet na ścieżkach można zaoszczędzić.
http://imageshack.com/a/img907/1575/IKSDoI.jpg
Stara ale potrzciwa Ślęza [ w moim przyp Skotarek] węże co 25 cm i jazda bezproblemowa.
Opowiem wam o swoim sposobie. Przelotka kompletna kosztuje 5 zeta, na opryskiwacz 12m przypada 23 do tego zamówiłem w stabenie 50 kryz 0,6 i 25 kryz bez dziurki łącznie za 81 zeta. Są też po 5 zeta gotowe ślepe kołpaki. teraz mam zestaw dysz co 25 cm i do pryskania chemią zaślepiam połowę kryzami bez dziurek. Jeszcze muszę dokupić gdzieś z 50 metrów węża ogrodowego i mam to samo tylko bardziej uniwersalne.
Panowie a jak nalewacie RSM powiedzmy z mauzerów do opryskiwacza? Na przyszły rok chcę spróbować przygodę z RSM i odnośnie napełniania to myślałem żeby złapać mauzera masztem od widlaka zaczepionym do ruska albo 303 i lać wtedy grawitacyjnie. Podnieść powinien.
ja wrzucam do jednego zbiornika (mam taki z większym otworem) pompe zanurzeniową a ten zbiornik grubym wężem napełnia się grawitacyjnie
W zeszłym roku grawitacyjnie, bo mam do dyspozycji wózek widłowy, a teraz mam jeszcze pompę zanurzeniową to pole manewru mam większe. Z uwagi na to, że po RSM w tym roku będę jeździł BUSem to trzeba będzie przepompować bo do tego busa ciężko widlakiem sięgnąć.
a ja tam mam zawór za zbiornikiem opryskiwacza a przed trójnikiem zamykam go na trójniku mam drugi ten otwieram i po chwili pompa opryskiwacza wodę z beczki mi zaciąga
panowie a jak z pryskaniem łąki próbował ktoś jakie dawki
spójrz wyżej...
Ja mam 12 mauzerów i zabieram jednorazowo 16 ton a do rozładunku używam masztu na przednim lub tylnym[forsz] tuzie.Pompę też posiadam całkiem niezłą ale grawitacyjnie z racji ciężaru RSM jest szybciej.
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » RSM kto stosował zalety wady
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo