201

Odp: RSM kto stosował zalety wady

A czy ktoś z was stosował RSM na łąki?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

202

bardzo ładnie działa

203

No ok a teraz jak przeliczyć ile tego lać na pole ? Powiedzmy ze sieje 150 kg/ha mocznika to ile RSM? A RSM wyjdzie taniej lać niż siać nawozy czy podobnie z cena lecz lepiej z jakością?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

204 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2015-02-27 18:41:09)

150 kg mocznika to 69 kg azotu  czyli tyle co 162 kg RSM 32% (123 litry)

Dla ułatwienia stosuj wagowo tyle co mocznika smile

205

Ale mocznik ma 46% azotu wagowo.

206

Grzegorz89 napisał/a:

Ale mocznik ma 46% azotu wagowo.

46*1,5= 69

207

Rur3k napisał/a:

150 kg mocznika to 69 kg azotu  czyli tyle co 162 kg RSM 32% (123 litry)

Dla ułatwienia stosuj wagowo tyle co mocznika smile

69 kg azotu to 215 kilogramów RSM 32 to jest 163 litry RSMu

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

208

najważniejsze dobrze policzyć smile

209

MAREKPE napisał/a:

[
69 kg azotu to 215 kilogramów RSM 32 to jest 163 litry RSMu

Faktycznie pomyliłem się w obliczeniach bo przyjąłem że w 100 kg RSM a nie litrach  jest 42,5kg  azotu

210

Mam w przyszły czwartek szkolenie z RSM będą panowie z Puław. Właśnie dostałem zaproszenie.

211

A ja planuję na sobotę rozlewanie RSM'u o ile prognozy się nie zmienią

212 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2015-03-16 19:15:05)

Moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie do oprysku RSM
Nawet na ścieżkach można zaoszczędzić.
http://imageshack.com/a/img907/1575/IKSDoI.jpg
Stara ale potrzciwa Ślęza [ w moim przyp Skotarek] węże co 25 cm i jazda bezproblemowa.

213

Opowiem wam o swoim sposobie. Przelotka kompletna kosztuje 5 zeta, na opryskiwacz 12m przypada 23 do tego zamówiłem w stabenie 50 kryz 0,6 i 25 kryz bez dziurki łącznie za 81 zeta. Są też po 5 zeta gotowe ślepe kołpaki. teraz mam zestaw dysz co 25 cm i do pryskania chemią zaślepiam połowę kryzami bez dziurek. Jeszcze muszę dokupić gdzieś z 50 metrów węża ogrodowego i mam to samo tylko bardziej uniwersalne.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

214

Panowie a jak nalewacie RSM powiedzmy z mauzerów do opryskiwacza? Na przyszły rok chcę spróbować przygodę z RSM i odnośnie napełniania to myślałem żeby złapać mauzera masztem od widlaka zaczepionym do ruska albo 303 i lać wtedy grawitacyjnie. Podnieść powinien.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

215

ja wrzucam do jednego zbiornika (mam taki z większym otworem) pompe zanurzeniową a ten zbiornik grubym wężem napełnia się grawitacyjnie

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

216

W zeszłym roku grawitacyjnie, bo mam do dyspozycji wózek widłowy, a teraz mam jeszcze pompę zanurzeniową to pole manewru mam większe. Z uwagi na to, że po RSM w tym roku będę jeździł BUSem to trzeba będzie przepompować bo do tego busa ciężko widlakiem sięgnąć.

217

a ja tam mam zawór za zbiornikiem opryskiwacza a przed trójnikiem zamykam go na trójniku mam drugi ten otwieram i po chwili pompa opryskiwacza wodę z beczki mi zaciąga

218

panowie a jak z pryskaniem łąki próbował ktoś jakie dawki

219

spójrz wyżej...

220

Ja mam 12 mauzerów i zabieram jednorazowo 16  ton a do rozładunku używam masztu na przednim lub tylnym[forsz] tuzie.Pompę też posiadam całkiem niezłą ale grawitacyjnie z racji ciężaru RSM jest szybciej.