Temat: Cena ziemi
Jakie są u waz ceny za 1 ha ziemi nie uważacie, że 15 tys. za hektar to trochę za dużo?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Cena ziemi
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakie są u waz ceny za 1 ha ziemi nie uważacie, że 15 tys. za hektar to trochę za dużo?
W opolu jest po 16-25 i są chętni do kupna , u mnie to ok 10 tys ale sprezdajacych brak
Ja mam do kupna 3 ha w miejscu gdzie ziemia średnio kosztuje 8, 9 tys. za hektar, ale z uwagi na to, że dzierżawie tą działkę już 4 lata oraz przez to że jest ona położona w środku mojej sprzedawca podbił tak cenę. I znowu 323 będzie musiał poczekać.
W kuj-pom 14 tyś 3-klasa , ale od czasu wejścia do uni nie bylo w mojej okolicy zadnej transakcji prywatnej (czasem gdzies AWRSP sprzedawała kawałek i potrafili zawolac nawet 15 tyś za hektar) poczekajcie , w maju kończą sie kredyty typu KZ, MR to ceny ziemi spadną bo chętnych na wzięcie kredytu na 10 % bedzie mniej (a 150 tys gotówką za np. 10 ha. malo kto poloży)chyba ,że pozwolą obcokrajowcą -wtedy mozemy pomazyc o dokupieniu dobrej ziemi.
Ja mam do kupna 3 ha w miejscu gdzie ziemia średnio kosztuje 8, 9 tys. za hektar, ale z uwagi na to, że dzierżawie tą działkę już 4 lata oraz przez to że jest ona położona w środku mojej sprzedawca podbił tak cenę. I znowu 323 będzie musiał poczekać.
W maju koniec kredytów z doplatami -jesli to obok twojego pola to radzę kupowac.
U mnie za ziemie IV-V klasy niektórzy krzycza sobie po 20tyś zł za 1ha(takze z mizernym skutkiem) ale na ziemnie III klasy po 15tyś zł za 1ha jest wiecej chetnych niż ofert sprzedaży!
kredyty mają być jeszcze przez trzy lata
To pewna wiadomośc ?
podobno konczy sie kz :gun: ale w mr zmieniaja sie tylko warunki :play: bylo o tym na stronie ppr i minrol
a tak co do cen to u mnie mozecie nie wiezyc ale za 25-30 ciezko kupic taka okolica :crez: kilkanasie km dalej jest juz duzo taniej po prostu jest kilku gosci ktorzy podbijaja ceny :stu: wlasnie z kredytow a ze juz maja sporo wiec niejednego moga przebic :gun: i tak niestety robia ja staram sie dokupic od kilku lat ale nie stac mnie niestety :red: a nie jestem wariat aby tyle bulic
O kredytach jest w styczniowym TOP AGRAR wywiad z Ardanowskim, jeszcze nie jest to pewne, ale prawie
Ja na początku roku 2006 dokupiłem 1,40 ha za 4,5 tys klasa 4-5 w sumie 5zł podatku jak usłyszalem cene i na dodatek ze ponizej nie sprzeda (kobieta) to pieniadze wylozylem odrazu na stół a działka jest tak 20min drogi ciagniczkiem od mojej bazy, zboże nawet całkiem było. Później jakos za 2 mc kupiłem 2ha /za 20tys klasa 3a ale to juz jest 5min drogi odemnie i 300m od bloków miasta. A ceny ziemi idą caly czas do góry.. a sprzedajązych prawie wogóle, ale znajomy chce mi sprzedac 2ha tylko musze sie z ceną dogadać. :beer:
A ja 2 lata temy kupiłem 5 ha w tym 2 lasu za 14 tys to się nazywa fart
Właśnie na świeżo jestem po przetargu z agencji działka 1,89 V i IV klasa dzierżawa gość wylicytował 27dt pszenicy. A tak a propos 3 lata temu kupiłem 5,5ha z zabudowaniami prądem dostępem do wodociągu za 13tys. To był fart niesłychany. W zeszłym roku zacząłem chodzić koło kupna 20ha w jednym kawałku. Gość dał mi prawo pierwokupu i żeby szybko się decydować bo jest dużo chętnych, zaśpiewał 15 tys ale do dogadania na 13,5. Z początku napaliłem się ale po wizytach w bankach dałem sobie spokój. Nie ma sensu robić 20 lat po to by wyjść na zero. A ziemi do dzisiaj nie sprzedał.Na moim terenie 1o tys jest granicą opłacalności powyżej nie ma sensu.
Pozdrawiam
Dwa lata temu kupiłem 21ha w jednym kawałku. IIIb, IVa na 6,5tys za ha. Dzisiaj minimalna cena to ok.9 - 10 tys:( . Cena niejednokrotnie jest nakręcana przez okolicznych rolników. Czasami lecą takie ceny że głowa boli dlatego że cały czas trwa wyścig szczurów....
Ja jestem w trakcie załatwiania formalności. Kupuje od sąsiada 3,30 ha po 9 tyś/ha. klasa IV i V w sąsiedztwie moich pól (miedza w miedzę). Dzierżawię tą ziemię od 10 lat i nie chcę aby ktoś inny mi ją podkupił no a sąsiad chce sprzedać. W ten sposób odroczyłem kupno agregatu i jeszcze kilku maszyn no ale pole trzeba brać jak ktoś chce sprzedać.
Pewnie. To pewna inwestycja. Wczoraj właśnie miałem telefon od znajomego. W 2009 Będzie sprzedawał 14ha w kawałku. Cieszy mnie fakt że mi chce sprzedać. Tylko ciekawe jakie będą ceny za dwa lata:/
Odświerze ten wątek i spytam się was jaka jest u was cena za 1 ha? U mnie ceny zaczynają sie od 30tyś a kończą nawet na 50tyś za 1 ha...
mój sąsiad wzioł zaliczkę sprzedawał po 48 jakoś jesienią w zeszłym roku teraz się wycofał zapłacił 10 za zerwanie umowy bo podobno sprzedaje dużo drożej
co do cen to u nas są rożne dochodzą do 15 tys za hektar pod warunkiem ze jest co najmniej j ze 30 ha w kawałku .mój tata kupuje 10 ha i za hektar wychodzi mu po 6 tys grzech nie brać tym bardziej ze jest to z miedza naszych pól i cena atrakcyjna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Cena ziemi
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo