281

Odp: Ursus C-360

3p ma dłuższe wałki sprzęgłowe czy takie same jak oryginał ??

282

dluższe

Rolnik z powołania:-)

283

to jeszcze przy podmianie silnika na 3p przód skrzyni trzeba rozebrać i tych wałeczków nie pogubić sad

284 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-12-12 20:10:05)

dajnie spokój z tą przekładką....
Niewtajemniczonym powiem jeszcze że kupujac stary silnik perkinsa  prawdopodobnie dostaniecie coś do czego nie pasują nakrętki i śrubki ze sklepu- gwinty calowe
Nigdy nie maiłem c 360 sąsiedzi mają widze co robią jak robią. Perkins jest bardzo dobrym silnikiem. Jestem w jego posiadaniu chwalę go powiem nawet że mój 255 moze więcej od przeciętnej 60tki to nie namawiam do kosztownego przeszczepu. Szkoda czasu.
I ta wyjąca skrzynia biegów i most..... :nooo:

285

A ja myślę, że może warto. Silniki 3p pięknie pracują, szczególnie jak ma przy ciężko i regulator zwiększy dawkę paliwa. Jakby kupił dobry używany, a nieraz się takie trafiają to nie wyszłoby tak drogo. Szczególnie że teraz jest wszystko i abyś miał pieniądze dostaniesz wszystko.

286

Napraw sprzedaj i kup MF-a

Tylko, że za mf masz dwie 60...

288

W ursusie 5314 mialem mix calowych i metrycznych śrub:-) mozna sie przyzwyczaic. Srubki sa do kupienia bez problemu... ale ciesze sie ze to padlo pojechalo w wielkopolske. Za 30 kola poszedł 97 rok . 10000 godzin silnik skrzynia most do remontu. Felgi krzywe. Zrywalo sruby... popekane laczenie skrzyni z blokiem. Walek nie dzialal. Podnosnik zyl wlasnym zyciem. Jak ja sie cieszylem ze ktos to kupil.

289

http://olx.pl/oferta/ursus-360-zetor-77 … 9b527b5ac5

mdw

290

ale ma gościu kalmotów wink Nie wiadomo w którą stronę patrzec....

291

Gościu ma gotowe podwozia do opryskiwaczy samojezdnych made in mpopis smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

292 Ostatnio edytowany przez niewydostanieszsie (2014-12-13 23:25:17)

http://olx.pl/oferta/silnik-ursus-zetor … 25dcaef8c9
od nich brałem zwolnice do 385 kiedyś. To są silniki z ciągników z zachodu. Stan bliżej nieokreslony ale jak za sam blok chcą 1500 to może lepiej cały silnik i liczyć że trochę pochodzi
http://olx.pl/oferta/silnik-ursus-c-360 … 1b51190fa9 ten tez dosyć blisko
są też za te pieniądze 3p z wózków widłowych

293

A my dziś się zabraliśmy za 60tke zobaczyć co jest w silniku. Zdjelismy miskę zalalo się wody i patrzylismy gdzie pojawi się woda. I wyszło na pierwszym cylindrze tuleja peknieta i opadła gdzieś 2 cm. Góra zdjęta a teraz wybieramy tłok i myślimy czy tylko zrobić ten jeden słupek czy juz wszystko całość?  Bo reszta praktycznie jak nowa.. A tak wgl to tylko panewki były zmieniane i jedna tulej. Reszta oryginalne a na liczniku gdzieś 4.200 mtg smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

294 Ostatnio edytowany przez korner2 (2015-03-14 10:32:40)

Mam dylemat. Robię kapitalke silnika. Wał po 6 szlifie, nadaje się na złom.
Teraz się waham jaki wał korbowy kupić? W sprzedaży są wały 3 producentów Ostróda, POM Tyczyn i z importu czyli indyjskie. Rozpiętość w cenie jest dosyć spora od ok 700 do ok 1200. Podzwoniłem po sprzedawcach i co ciekawe żadnych reklamacji co do indyjskich wałów niema. W gerne sprzedawca mówił że kiedyś przyjechał do nich szlifierz z próbnikiem i badał ten indyjski wał i podobno spełniał wymogi.

Sam już teraz nie wiem czy faktycznie jest sens kupować polski drogi wał?
Blok silnika pojechał do szlifierni na przestrzelenie, także robota + indyjski wał zamknie się w cenie polskiego wału.

A może kupić ten zestaw? http://allegro.pl/wal-korbowy-kuty-ursu … 62318.html
Tylko tu znowu mam wątpliwości co do jakości panewek, mogą być z gównolitu i długu ciśnienia nie potrzyma...

Poradźcie coś, może ktoś z was zakładał w ostatnim czasie nowy wał lub ma jakieś przemyślenia co do tego

P.S. Czy w korku przednim od magistrali oleju od strony rozrządu oryginalnie był otwór? Teoretycznie tamtędy ucieka sporo ciśnienia? zresztą niedawno robiłem remont silnika w 60tce i tam nie było tego otworu.
Obecnie robiony jest remont na bloku od c4011

295

Zakładaj ten najtańszy, znajomemu już kilka lat chodzi.

296

Kupuj Indyjski.. U mnie w okolicy nie biorą na szlif bo mało co drożej wychodzi kupić ten indyjski i tyle samo wychodzi co ten stary po szlifie.. A może i dłużej będzie chodził wink Ta dziura to jest zagadywka dla każdego wink więc nie wiadomo u mnie w C360 też jest i każdy kto robił w każdym to było..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

297

U mnie w 914 indyjski wał pracuje już ze 4 lata ciśnienie jak na nowym bez zmian.

298

U nas po4 latach w 3p pękł...

299

Do perkinsa tylko andoria. W 3 cylindrowych wał musi być wał azotowany i dobrej jakości bo jak byle co się założy to wióry z nich lecą jak z tokarki i pękają!

300

Stachu mógłbyś rozqinąć swój skrót myślowy.  O co chodzi mówiąć że do perkinsa tylko andoria bo ciężko mi cokolwiek z tego wydedukować, a bardzo chcoałbym wiedzieć jaka andoria i do jakiego perkinsa.  Co do całego aotowania wałów to powiem tylko tyle że wał po szlife pwinien być utwardzony do rakiego progu jak fabryka nakazała, a czy on b3dzie azotowany, hartowany indukcyjnie czy w jakikolwiek inny sposób nawęglany to niema głębszego znaczenia...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....