881

Odp: MTZ i wszystko co z nim związane

wojtas napisał/a:

zawór rozdzielacza masz na rozdzielaczu  pod kierownicą po lewej stronie    od spodu ... zacznij od mierzenia ciśnienia na wyjściu do kipru i będziesz wiedział co się dzieje ... moze ci się układ zapowietrzył

ZROBIŁEM tak jak pisał Wojtek zawór czysty przepłukałem i nic juro ma kolega załatwić manometr zobaczę czy jest ciśnienie co do tego zaworu pod siedzeniem mam nowy to znaczy  2 letni zmieniałem. A jak się odpowietrza układ w MTZ nigdy tego nie robiłem

882

Chłopaki pomocy ! Przerabiam właśnie jumz,a z koparki na ciągnik . Jak go kupiłem z 10 lat temu to nie dało się włączyć 3 biegu bo coś waliło niemiłosiernie w skrzyni . Dziś zwaliłem pokrywę skrzyni i okazało się że brakuje 2 zębów na kole przesuwnym 3biegu na górnym wałku . Jak się dobrać do wymiany ? rozpołowić na sprzęgle i skrzyni pośredniej czy aby na skrzyni pośredniej ? I co to za sprzęgło gumowe ? Co trzeba rozebrać a co można sobie darować aby wyjąć górny wałek z skrzyni ?  Pierwszy raz widzę takiego klamota od środka a tylny most z zwolnicami to już nawet nie wiem co o tym myśleć .

883

Miałem skrzynię na wierzchu ze 3 lata temu ale kurde już nie pamiętam. Chyba będzie tak jak piszesz, najszybciej. Miałem prawie wszystko rozebrane i nie zauważyłem, że jest tryb od 4biegu uszczerbiony nieco i stuka. Jeżdżę tak cały czas tylko pod obciążeniem nie włączam go. Kiedyś przy okazji go rozbiorę.
Słuchaj Tomasz znajomy kupił białoruśkę na części, i pewnie będzie to mieć tylko nie wiem w jakim stanie. Jakby Cie interesowały takie tryby to mogę zapytać, zawsze to oryginał, bo raczej nikt nie rozbierał tego. Pomijając fakt że nowe części są dosłownie w cenie złomu.
Miałem katalog, ale komputer się uszkodził i będę mieć dopiero pod koniec tygodnia wszystkie pliki z dysku.
Zwolnicami się nie przejmuj, przynajmniej nie trzeba nigdzie luzu kasować, i hamulce dobre.

884

Oj szkoda że nie masz teraz tego katalogu  . Jutro go rozpołowię na sprzęgle i zobaczę co dalej , a tryby najpierw pojadę do znajomka bo też ma jakieś dwie skrzynie tylko co w środku???

885

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto … 070b75aa66
może tu coś znajdziesz ? wink co do skrzyni to taty popytam jeszcze bo wiem że rozbierał..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

886

Koseś jak już rozbierasz to jeszcze opatrz dobrze całą obudowę(skorupę) tylnego mostu i skrzyni, dlatego że pracowało do jako koparka. Chodzą opinie, że pękają przez to. U mnie akurat to mam całe, ale przez koparkę, i wcześniejszych operatorów którzy, aby wpierot jechali, musiałem spawać obudowę sprzęgła. Cała pokrywa zarysowała, bo śruby były luźne i osprzęt się tłukł.

887

Jak będziesz rozbieral to uważaj na górny wałek bo być może tak ze wyciągniesz wszystko a wałek zostanie... nie wiem czy to jest w budowlance ale u mnie w rolniczej było zabezpieczone śruba a ona jest od ciągnika chyba z lewej strony w obudowie z kontra. U nas próbowali wyciągnąć i patrzyli ze nie ma takiego zabezpieczenia lecz syf zeskrobali i się znalazła big_smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

888

O widzisz   Karol o takie niespodzianki chodzi ,chłopaki macie po plusie wink

889 Ostatnio edytowany przez koseś (2015-03-02 22:02:30)

No i skrzynia rozebrana w 4 godziny .....   Jakież tam wszystko wielkie i ciężkie , aby wyjąć górny wałek  to trzeba rozkręcić i wyciągnąć dolny wałek .  Nie wiem kto to zaprojektował ale prototyp zrobił chyba siekierą . Grzesiu masz może fotkę jak zamontowałeś siłownik do skrętu ?

890 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2015-03-02 22:16:07)

Jutro zrobię bo nie mam nic. Wzorowałem się na filmie z YT, wrzucę linka zaraz. Zrobiłem podobnie jednak chyba będę musiał wzmocnić, bo jak szarpnę kołami to jednak widać, ze będzie chyba za słabe. A i siłownik mam od bizona skok 25cm i za mało tak 35 byłoby idealnie. Będzie nieco słaby skręt, ale mi chodziło, żeby było przede wszystkim lekko. Ostatnio nasmarowałem zwrotnice i oryginalne serwo tak szalało, ze nie dało się utrzymać kierownicy, bo szalał od lewa do prawa. I to w szybkim tempie, nie to że pływał sobie, koła normalnie się tłukły.
https://www.youtube.com/watch?v=uE7g5mK2mn4
A i drążek zrobiłem tak samo, to teraz jest tylko dwie główki i główki siłownika co może być ewentualnie luz. Do drążka można śmiało spawać, bo ściankę ma grubą ze 4mm.
Jak masz materiały, lub niewiele brakuje, to od razu przerób, bo szkoda rąk. Ja z pola wracałem tym ciągnikiem nie zmęczony przez robotę tylko walkę z kierownicą.
A i jeszcze jedno na początku chciałem zamontować siłownik między drążkiem, a osią tak żeby siłownik był cały na osi, jednak za mało miejsca jest między nimi jak koła skręcą w jedną czy drugą stronę.

891

moze cos takiego zrobicie https://www.youtube.com/watch?v=YoTxMV5IKMk  https://www.youtube.com/watch?v=NP6EV_BYZIs jakby to kosztowało z napedem 4x4 ok 10 tys to chyba bym sie skusił do oprysków i nawozów jak znalazł

Rolnik z powołania:-)

892 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2015-03-03 15:21:05)

https://www.youtube.com/watch?v=nlIqIXduuLU Tu są wersje z mostem od MTZ . Ten ciekawy https://www.youtube.com/watch?v=FG_4vMLQVF0

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

893

Jest sprawa do posiadaczy Mtz-tów  bądź jumzów w zakupionym od marekgaz  forszu założony rozdzielacz P.80- 3/1-444-4 i jest to rozdzielacz bez opcji tak zwanej pływającej i trzeba cały czas korygować położenie maszyny... i tu jest pytanie jaki jest symbol rozdzielacza z funkcją pływającą ?

894 Ostatnio edytowany przez koseś (2015-03-11 17:21:05)

Ciasno jest tam odczytać ,   80 2/2 444 tak jest na moim i jest pozycja pływająca w nim .

895

Koseś na wszystkich czy tylko na jednej sekcji tak jest ?

896

Na dwóch jest na pewno ,trzeciej nie mam podłączonej ,ale pewnie też będzie miała  trzy pozycje .

897

koseś dzięki za odpowiedz... kupiłem  P.80 3/1 222 taki był na stanie i miał funkcje pływającą .

898

Witam. powie mi ktos jak wziąsc sie za prostowanie felg i t25, sa przede wszystkim krzywo gwiazdy osadzone . uchwyty sie kiedys bardzo dawno temu pourywały w lesie i s.p. wujek krzywo je wpawał

899

Zeszlifować spawy i wspawać na nowo, okręcać i centrować jak koło od roweru, przyłapując delikatnie spawami.

900

Panowie jakieś wskazówki i podpowiedzi przy wymianie pompy hydraulicznej w 1025 żeby poszło tak zwinnie i sprawnie. Z góry dzięki

E 516 na części
Telefon 695 076 269