201

Odp: nawożenie zboża

Agrolok za saletre 34,5 n z płatnością na listopad 1450 brutto

202

Krzysiek napisał/a:

1380 za saletrę kędzierzyńska bardzo podobny nawóz 32N. Wiem drogo! W porównaniu do RSM i mocznika porażka.
To czemu to stosuje?
Delmy też nie jem tylko zwykłe masło z mleczarni..... smile

Po pierwsze primo saletra kędzierzyńska ma tę cechę, że zamiast 2% azotu dostała balast w postaci dolomitu który sprawia, że jej granulacja i ciężar właściwy są większe i można ją miotać bardzo szeroko. Po to ktoś to zrobił, a skład nawozów azotowych taki sam jak w innych saletrach amonowo-azotanowych.
Po drugie primo wspomniana delma czasem jest o niebo lepsza jakościowo i smakowo od wielu miksów opisanych na etykiecie jako masło z mleczarni

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

203

Nie jadam miksów tylko masło...

204

Jeszcze niedawno też mi się tak wydawało... ale zacząłem czytać skład na opakowaniu.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

205

Marek chodzi Ci o zawartość masła w maśle ? http://supermarket.blox.pl/2013/01/W-ma … -proc.html

206

Tak, i cukru w cukrze i saletry w saletrze, a nie daj Bóg w RSMie itd itp. Chłop j.bany w d.pę był jest i będzie, bo j.bany być musi, bo jak nie chłopa no to kogo?

207

Nie ukrywam mnie właśnie kupowanie masła nauczyło czytać składu tego co kupuje.

208

Jedziemy po RSM?

209

Jakość RSM to temat tabu niby plomby na cysternie są ale człowiek nigdy nie wie co tam fabryka wlała ? A tym bardziej co przewoźnik nam przywiezie ?

210

a jakość nawozów? Skąd wiadomo ile jest w środku i jak z rozpuszczalnością, kupujemy kota w worku smile

211

i tu się z tobą zgadzam! Trzeba by było zawozić do badania skład a co do BIG BAG to też lecą w kulki bo wagowo sprawdzłem! Najgorzej jest z wapnem chodzi mi o niezgodność wagi worka.

212

Marku ale sprzedawca lokalny nie "o chrzci " granulatu  a RSM ..........  , w nidzicy dwie firmy sprzedające obok siebie i jedna na  drugiej psy wiesza jeśli chodzi o dolewanie wody . Znajmy co ma skład nawozów miał wpadkę z "litewskim " npk kilka lat temu bo rolnik dał na badanie i okazało się że średnio  zawartość była o 4% niższa niż na składzie podanym na opakowaniu .

213

Nie mam jak zważyć big baga, ale małe worki z ciekawości sprawdzę. Kiedyś kupiłem wapno w workach po 30kg. Na worku napisane plus minus 1kilogram. W każdym było 29kg.....

214

koseś napisał/a:

Marku ale sprzedawca lokalny nie "o chrzci " granulatu  a RSM ..........  , w nidzicy dwie firmy sprzedające obok siebie i jedna na  drugiej psy wiesza jeśli chodzi o dolewanie wody . Znajmy co ma skład nawozów miał wpadkę z "litewskim " npk kilka lat temu bo rolnik dał na badanie i okazało się że średnio  zawartość była o 4% niższa niż na składzie podanym na opakowaniu .

Tomaszu na pewno posiadasz naczynie do kalibracji opryskiwacza nić łatwiejszego nalej równy litr na wadze minus naczynie musi być 1,32 kg dla 32% RSM, 1,28 kg = 28% RSM, 1,30 kg = 30%

sprawdzałem u siebie jest idealnie a ma wagę elektroniczną sklepową.

Od jesieni będzie u mnie dostępny RSM + S już się ciesze przejdę na samą aplikację RSMu

215

koseś napisał/a:

dlatego nie bierz od pośredników, tylko bezpośrednio z Dobrego Miasta z Agrochemu. Zamów jaką chcesz mieszankę i z bańki . Kilka przykładów z cennika:
rsm29N + 5%P2O5 =1075
rsm 21N + 18%P2O5 =1410
rsm29N +5%P2O5 + 0,2%Zn =1095
rsm20N + 4% MgO = 770
rsm32+ mikroelementy =1020 ....

216

Ciekawe ceny Marku.
A co do dolewania wody to producent podaje gęstość gotowego roztworu. jaki problem zważyć litr? Zajmnie to 20s zanim nawóz trafi w nasze ręce. 
Nie wiedziałem że są rsm z fosforem. Pewnie szybko działa ten fosfor.
Trzeba się mocno podrapać po tyłku na przyszly rok się chyba przestawić na RSM
Agrochem mam 12km od siebie. Marek to ceny netto?

217 Ostatnio edytowany przez Pietia (2015-03-15 13:49:50)

Marek ceny masz dobre. smile:)

Krzysiek nie ma co się zastanawiać mając takiego dystrybutora obok siebie.:hmmm::hmmm:

218

Pewnie już ktoś pytał, ale zapytam jeszcze raz. Marku masz jeszcze rozsiewacz czy już wszystko lejesz opryskiwaczem?

219

RSM lałem przez dwa lata i wrócę do niego ale muszę kupić jakąś dodatkową konewkę do rozlewania bo jednym opryskiwaczem chemię i rsm to niewygodne zwłaszcza że oprawy mam pojedyncze .

220

Jak kupowałem opryskiwacz to zamówiłem belkę z potrójnymi końcówkami i przestrojenie trwa ok 5 minut.