Odp: Pomysł na biznes na wsi
Ja kolegę zrozumiałem, ma firmę i pisze o swoich pracownikach a nie o sobie. U mnie w okolicy jest mnóstwo bydła i usługi weterynaryjne, inseminacja by się sprawdziły moim zdaniem
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Pomysł na biznes na wsi
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja kolegę zrozumiałem, ma firmę i pisze o swoich pracownikach a nie o sobie. U mnie w okolicy jest mnóstwo bydła i usługi weterynaryjne, inseminacja by się sprawdziły moim zdaniem
Koledzy mam zamiar otworzyć punkt z paszami, środkami higieny doju itp.Co myślicie na te4n temat.Inwestycja jest dość spora ale mam doświadczenie w tego typu sprzedaży i sporą bazę klientów.Co wy na to?Jest szansa żeby teraz przebić się jeszcze w rynku?
Jak masz smykałkę do handlu to nawet ślepemu telewizor sprzedasz i będziesz chwalił biznes....
Jak masz "ślepych" w okolicy to zarobisz
Pomogłem nie?
Kamil no ale wiesz jak jest, teraz to praktycznie tylko na telefon dowóz do klienta. Termin płatności 2 tyg. i oczywiście nie drożej niż u konkurencji.
Z tym się liczę Androl.Termin płatności zakładam 30 dni bo taki teraz dajemy u siebie w firmie.dowóz nie jest aż tak dużym problemem a sporo też można pohandlować na luzach gdzie masz niewielką marżę ale tylko przepisujesz faktóry.
Chodzi mi po głowie pomysł by ustawić swoją produkcję polową na nasiennictwo. Nie żadne kontrakty z pseudocentralami jakich jest pełno, tylko rejestracja gospodarstwa nasiennego i produkcja kwalifikatu na swój rachunek. W ostatnim tygodniu zboże schodziło na bieżąco. Całość nadającą się do siewu sprzedałem bez większego problemu. Tak więc myślę by może zacząć w tym kierunku iść. Zastanawia mnie jakie koszty się wiążą już bezpośrednio z produkcją (rejestracja kwalilikatu i opłaty licencyjne). Ma może ktoś coś więcej w temacie do powiedzenia? a może jakieś info jak zarejestrować taką prod... Orientuje się w cenach i jak dobrze patrzeć to na początek w 10-15 tyś zł za podstawowy sprzęt by stykło...
Nie wiem jak Ty ale ja nasion nie kupuję w małych dziwnych firmach nasiennych tylko z dużych firm nasiennych gdyż nasiona ceną dużo nie odbiegają ale jakością już i owszem .
a ja właśnie kupuje prosto or rolników co maja nasienną.
bamreras zapytaj w PiORIN oni sie tym zajmuja wiec wiedza
Nie wiem jak Ty ale ja nasion nie kupuję w małych dziwnych firmach nasiennych tylko z dużych firm nasiennych gdyż nasiona ceną dużo nie odbiegają ale jakością już i owszem .
Czy mała czy duża obojętnie! Ale z tzw. Centralami nasiennymi nie chce mieć nic wspólnego, jak i duża rzesza rolników w okolicy. Kupujesz pszenżyto a tu żyto ci wyłazi...
Osobiście wolę prosto od producenta rolnego niż od pośrednika'
Koseś tylko że większość towaru z etykietą jest produkowane właśnie w gospodarstwach indywidualnych ,a tylko jest firmowne przez centrale nasienne.
Jest tak firmowane że z pszenżyta ci mieszanka rośnie, a w owsie masz tyle głuchego że szok. Pare kliometrów ode mnie facet przestawił sie na produkcje nasienna i nie żałuje. Zbyt ma w 100% na swoje zboża.
a ja przymierzam się do piaskarki i malowania maszyn na początek później się zobaczy.
a ja poszedłem w tym kierunku zobaczę czy to wypali
http://olx.pl/oferta/montaz-car-audio-i … c3d60c312e
Widzialem dzis przejezdzajaca Ciezarowke nie duza wywrotke i z tylu przyczepa 8t tez wywrotka i byla naklejka transport plodow rolnych zboz, bel, kukurydzy i innych.. Nie tutejsza rejestracja więc ktos cos kreci, a waszym zdaniem warto bylo by sie w taki transport pakowac? Te wszyastkie oplaty za ciezarowke i wgl to nie takie niskie ceny ale jak byl by duzy popyt na takie cos to ciekawe czy warto.. Teraz rozmyslalismy sie nad sklepem na granicy Polska-Litwa... Wujek ma kupione przejscie Graniczne i ma restauracje i hotel a teraz bedzie budowal parking dla tirow duzy, a 8Km dalej jest sklep tez z parkingiem i powiem wam.ze obrot jednej kasy to 15tys a sa 2 kasy i to wszystko na mies wiec intetes niezly bylby a jak by bardziej ogolny byl ten sklep to wiecej chetnych.. U nas to najczesciej litwiny biora Olej Maka Cukier Mleko Smietana i ciagna to wozkami do busow, jak kolejka jest to wiadomo ze robi zakupy na pare tys Tylko ile zachodu bylo by z tym wszystkim?
Karol, obrót rzędu 30 tyś zł na miesiąc na spożywce to jest tyle co nic... chyba że drugie tyle poza fiskusem..
Co do auta ciężarowego z przyczepą to firma od której biorę część chemii i nawozów ma właśnie u siebie Scanie wywrotkę + przyczepa. Obie skrzynie równych wymiarów porównywalnie co hl-8. Bez problemu sypie po 12 ton na każdą pakę więc zabiera tyle co na naczepę a kierowca sam mówił że jest o wiele wygodniejszy bo czasem na ciasnych podwórzach nie wszędzie naczepą podjedzie a taką przyczepę to nawet traktorem wepchnie gdzie trzeba. Może i pomysł z takim transportem dobry o ile byłoby na to wzięcie
Pomysł niezły,tylko jak ktoś będzie ładował żmijką 15 cali to sie naczekasz.
No żmijką 15calową to raczej szybko załaduje.
Ehh to żem wymyśłił. ,pomyliło mi sie ze średnicą 15 cm , taką mam właśnie.
Na naczepy ładują takimi i musi być dobrze. Bo ci zawodowi kierowcy TIRów chcieli by wszystko mieć od razu, szanowni przyjechali dużym samochodem... Wioskę dalej gospodarze zastanawiają się żeby w kilku kupić dużą wagę taką co by auto z naczepą weszło. Dość dużo zbóż w ten sposób sprzedają i lepiej mieć wtedy pewność ile faktycznie jest nasypane, dodatkowo nawozy by też były zważone.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Pomysł na biznes na wsi
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo