261

Odp: Jęczmień ozimy

zorak napisał/a:

Wg. mnie jest to żółta karłowatość jęczmienia - wirus przenoszony przez mszyce.

to raczej wyłazi plackami na polu później, teraz to raczej normalny stan jęczmienia po zimie. Dla bardziej nerwowych zaleca się zasilić azotem i przez dwa tygodnie nie patrzeć na to pole, potem można robić dalej. javascript:insert_text(':walka:',%20'');

262

androl napisał/a:

Ja sieję obydwa, z tym że jary w mieszance z pszenicą. Taka mieszanka ładnie mi plonuje i jest paszą dla prosiąt i warchlaków. Ozimy natomiast dla tuczników i loch. Ozimy lepiej plonuje, natomiast wartość pokarmową ma gorszą. Ozimy na handel to tak jak Mpopis sieje, dwurzędowy, jest grubszy.

Androl a jaki jest wtedy skład tej mieszanki jarej? Ile procent jęczmienia a ile pszenicy? I jaką normę wysiewu robisz?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

263

ja siejąc pszenica/jęczmień/owies z normą 200kg/ha przyjmuję 90/70/40 - przynajmniej w tym tak zrobię. W ubiegłym roku miałem mniej pszenicy i jęczmienia a więcej owsa i było go za dużo.

gg 5118068

264

więc pszenica 110 a jęczmień 70 też powinno być dobrze

E 516 na części
Telefon 695 076 269

265

Laszek napisał/a:

więc pszenica 110 a jęczmień 70 też powinno być dobrze

dokładnie taką proporcje daje na ha, w ubiegłym roku posypała  6,5 t/ha, ziemia IVb-V klasa.

266 Ostatnio edytowany przez wojtas (2015-03-23 17:15:45)

tak na dzień dzisiejszy wygląda u mnie ...
http://zapodaj.net/fa924f8f31c4f.jpg.html

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

267

Gęstwina, u mnie połowa tego.

268

Koledzy ze wschodniej Polski kiedy siejecie jęczmień jary? Bo jeszcze się czaję!

269

Skoro nikt Ci nie odpowiada, to ja Ci podpowiem nie czaj się już !

270

u mnie już poszła przenica w ziemię. Jeśli przestanie padać to siej, jeśli będzie mróz to najwyżej nie zacznie tak szybko kiełkować, a jeśli śnieg to lepiej się ukorzeni

271

W poniedziałek sieje k.... Wy to macie na mnie wpływ!

272

Stachu nie obraź się ale masz owsiki? big_smile W gorącej wodzie kąpany na pewno, spokojnie każdy zrobi i każdy zbierze.  smile

273

A no trochę! Lubię wcześniej bo wilgoć w ziemi bardziej jest wykorzystywana!

274

owsiki nie owsiki, ruszamy w pole jak pogoda pozwala ale taki przykład. 3 maca rozsiałem azot na niektóre pastwiska i na nich jest zielono że trawa po kostki a tam gdzie nie dałem jeszcze nic nie rośnie. Od kilku lat pierwszy azot daje na pastwiska i tym sposobem w połowie kwietnia bydło już się pasie.
A jęczmień ozimy zasilony też 3 marca z żółtego zrobił się ładnie zielony.

gg 5118068

275

No to nie jestem taki szybki! Fakt inny rejon Polski!

276

Panowie jak u was wyglądają jęczmienie ozime, dzisiaj zrobiłem objazd pól i na większości jęczmień jest żółty, miejscami zielone kępki, praktycznie nie ma ładnego jęczmienia w tym roku

277

Byłem akurat wczoraj i powiem że dopiero teraz widać jak się pobrał. Ogólnie bardzo ładnie wygląda, choć nierówny jest. Zdarzają się place gdzie też jest żółty i ginie na potęgę, ale ogólnie jest dobrze. Widziałem takie pola gdzie cały żółty i ginie.

278

W tym roku przymarzły, zwłaszcza kto się pospieszył i zasiał w pierwszych dniach IX, znajomy ma na kurzaku to masakra, nie wiem czy połowa obsady się utrzyma. Mój nie jest zły jak temp wzrośnie, dostanie na grzyba + siarczan magnezu + insol.

279

wczesny siew ma to do siebie ze sprzyja mszycom a te z kolei to zródło chorób wirusowych wiec ten mróz to nie wiem czy dobra diagnoza.

proponuje siac tak jak inne zboza i rzadziej to rozwiaze wiekszosc problemów zółtej wiosny
mój najpierw dostał basfoliar i siarczan a ostatnio grzybówke i dolistny z ARKOPU jak popada zapodam medax siarczan i moze cos jeszcze
azotu dostał sporo teraz tylko pogody trzeba

280

pogody mu potrzeba a raczej ciepła ... bo zimno jak diabli  z rana było 3 a teraz 18 a do słońca 36 stopni ... jak tu roślina ma być zdrowa  ?
wszystkie rośliny mają w tym roku gównianą wegetacje ...
na grzyba co zapodacie ?   na skracanie by już sie zdało ale  jak na razie nic nie będzie działało ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile