Temat: Wiosna 2015
Nikt nie zauważył że mamy od dziś wiosnę ?, ja dziś zaprawiłem jarki w poniedziałek i wtorek siewy.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2015
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nikt nie zauważył że mamy od dziś wiosnę ?, ja dziś zaprawiłem jarki w poniedziałek i wtorek siewy.
Ja też w poniedziałek zaczynam siew pszenicy.
Wiosna to już była.Od dzisiaj kalendarz zaczął się cofać.Wieje,zimno i momentami pada śnieg,z tego powodu przerwa w siewie łubinu.
Wiosna
A kto widział zaćmienie?
Androl według kalendarza biodynamicznego to dobry czas na siew.
U mnie pada śnieg z deszczem . dzieki bogu. W poniedziałek sieję facelię wilgotna ziemia oprysk zadziała.
Sąsiad pomykał dziś z drugą dawką azotu. Jak dla mnie za wcześnie duzo za wcześnie ale ten boi sie suszy. Pożyjemy zobaczymy. druga dawka ( pierwszej dał 300kg saletry) powinna byc w pełni krzewienia. Au nas jest zimno i pszenice nadal się krzewią ba siewy z końca października wchodza w krzewienie i to powoli. Z tego co widziałem nie on jeden sypał II dawkę. Właśnie sypali saletrę i saletrzaki, stokłosa podobno sypał ale mocznik co rozumiem. Laszek ty jesteś od niego mocznik? Pytam bo kolega mówi że sypią mocznik a ja widziałem na plolach coś co w niczym nie przypomina mocznika duża granula, szara ( jak saletrzak) ale z rudymi plamkami.
Ja puki co czekam. 2 pszenice wygladają nie ciekawie ale tu chodzi o temp a nie azot ( rosną na stanowiskach mało pszenicznych) .
Ja też w poniedziałek zaczynam siew pszenicy.
w poniedziałek minie 2 tyg jak moja jarka w ziemi. juz ma kiełki, ale jeszcze jest pod ziemia
ja na pszenice z drugą dawką tj. mocznik mam zamiar w wielki tydzień uderzyć, o ile predzej na chwasta prysne, albo i nawet po swietach przy tej pogodzie bo pszenica praktycznie ledwo ruszyła.
No ja nie wiem kiedy z jęczmieniem ruszać
jeczmien posiałem jak wymarznie będzie na wojtasa? się go posłuchałem .żart. sucho sucho sucho .lipa.
u was w lubuskim cieplejsze ziemie niż na dolnym.
Krzysiek u nas to tylko RSM leją. Ogólnie to teraz widziałem że sąsiad pomykał Xerionem z 12 metrową talerzówką i wstępnie już pod kukurydzę uprawiają a poza tym to w polu mają ciszę. Jakąś ziemię przewożą o zbierają kamienie zbieraczem
Moje maszyny do zbierania kamieni to widły piątki szt 4 :nooo:
Laszek fajne masz widoki pozazdrościć Ja wczoraj zasiałem owies i jarą pszenicę. Ogólnie gdzie ciężka ziemia to sucho.
Jeśli o mocznik chodzi to nie miał wyjść jakiś nowy, w innej formulacji granul, żeby można było dalej go rozrzucić?
czytałem że tak granule 3-5mm
U mnie zima.. śniegu na padało i mróz.. ale po bronowane mam wszystko więc czekać kiedy śnieg zlezie i będzie można siać
U mnie też zima.
Do mnie też już przyszło, trochę pada śnieg i zachłodziło się. W sumie może padać bo wilgoci nie ma za wiele....
U mnie wieczorem śnieg z deszczem padał a teraz jest -3 i bez śladu wczorajszych opadów. Sucho jak diabli
Niby w nocy padał śnieg z deszczem ale tyle go spadło że i tak się kurzy, mieszanka w ziemi leży już 2 tyg i miejscami nawet kiełków nie puściła tak sucho. Jak nie popada zapowiada się nieciekawie
Kur... Początek wiosny a mi we forszu woda zamarzła. Ciekawe jak chłodnica to zniesie...
silnik to raczej nie ale chłodnica to już nie wiem
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2015
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo