1

Temat: Wiosna 2015

Nikt nie zauważył że mamy od dziś wiosnę ?, ja dziś zaprawiłem jarki w poniedziałek i wtorek siewy.

2

Odp: Wiosna 2015

Ja też w poniedziałek zaczynam siew pszenicy.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

3

Wiosna to już była.Od dzisiaj kalendarz zaczął się cofać.Wieje,zimno i momentami pada śnieg,z tego powodu przerwa w siewie łubinu.

4

Wiosna wink
A kto widział zaćmienie?
Androl według kalendarza biodynamicznego to dobry czas na siew.
U mnie pada śnieg z deszczem . dzieki bogu. W poniedziałek sieję facelię wilgotna ziemia  oprysk zadziała.
Sąsiad pomykał dziś z drugą dawką azotu. Jak dla mnie za wcześnie duzo za wcześnie ale ten boi sie suszy. Pożyjemy zobaczymy. druga dawka ( pierwszej dał 300kg saletry) powinna byc w pełni krzewienia. Au nas jest zimno i pszenice nadal się krzewią ba siewy z końca października wchodza w krzewienie i to powoli.  Z tego co widziałem nie on jeden sypał II dawkę. Właśnie sypali saletrę i saletrzaki, stokłosa podobno sypał ale mocznik co rozumiem. Laszek ty jesteś od niego mocznik? Pytam bo kolega mówi że sypią mocznik a ja widziałem na plolach coś co w niczym nie przypomina mocznika duża granula, szara ( jak saletrzak) ale z rudymi plamkami.
Ja puki co czekam. 2 pszenice wygladają nie ciekawie ale tu chodzi o temp a nie azot ( rosną na stanowiskach mało pszenicznych) .

5

pawelg napisał/a:

Ja też w poniedziałek zaczynam siew pszenicy.

w poniedziałek minie 2 tyg jak moja jarka w ziemi. juz ma kiełki, ale jeszcze jest pod ziemia

Rolnik z powołania:-)

6 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-03-21 21:10:40)

ja  na pszenice z drugą dawką tj. mocznik mam zamiar w wielki tydzień uderzyć, o ile predzej na chwasta prysne, albo i nawet po swietach przy tej pogodzie bo pszenica praktycznie ledwo ruszyła.

mdw

7

No ja nie wiem kiedy z jęczmieniem ruszać sad

8

jeczmien posiałem jak wymarznie będzie na wojtasa? się go posłuchałem .żart. sucho sucho sucho .lipa.

Leszek   dla kolegów'

9

u was w lubuskim cieplejsze ziemie niż na dolnym.

mdw

10

Krzysiek u nas to tylko RSM leją. Ogólnie to teraz widziałem że sąsiad pomykał Xerionem z 12 metrową talerzówką i wstępnie już pod kukurydzę uprawiają a poza tym to w polu mają ciszę. Jakąś ziemię przewożą o zbierają kamienie zbieraczem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11

Moje maszyny do zbierania kamieni to widły piątki szt 4 :nooo:

12

Laszek fajne masz widoki pozazdrościć smile Ja wczoraj zasiałem owies i jarą pszenicę. Ogólnie gdzie ciężka ziemia to sucho.
Jeśli o mocznik chodzi to nie miał wyjść jakiś nowy, w innej formulacji granul, żeby można było dalej go rozrzucić?

13

czytałem że tak granule 3-5mm

14

U mnie zima.. śniegu na padało i mróz..  ale po bronowane mam wszystko więc czekać kiedy śnieg zlezie i będzie można siać smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

15

U mnie też zima.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

16

Do mnie też już przyszło, trochę pada śnieg i zachłodziło się. W sumie może padać bo wilgoci nie ma za wiele....

17

U mnie wieczorem śnieg z deszczem padał a teraz jest -3 i bez śladu wczorajszych opadów. Sucho jak diabli

E 516 na części
Telefon 695 076 269

18

Niby w nocy padał śnieg z deszczem ale tyle go spadło że i tak się kurzy, mieszanka w ziemi leży już 2 tyg i miejscami nawet kiełków nie puściła tak sucho. Jak nie popada zapowiada się nieciekawie

19

Kur... Początek wiosny a mi we forszu woda zamarzła. Ciekawe jak chłodnica to zniesie...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

20

silnik to raczej nie ale chłodnica to już nie wiem