Odp: Pszenica
Marcin polej jej jeszcze po 100 litrów może ruszy u nas zaczyna trochę padać ja w sobotę przymierzam się do polewania
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 68 69 70 71 72 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Marcin polej jej jeszcze po 100 litrów może ruszy u nas zaczyna trochę padać ja w sobotę przymierzam się do polewania
Tak sie wlasnie zastanawialem, czy nie dodac jej azotu. Ale kiedy w takim wypadku dac kolejna dawke. Narazie zaczelo padac lagodnym deszczykiem i jest cieplo.
Ja wczoraj mimo suszy pryskałem siarczanem magnezu z dodatkiem 0,7 L ccc na lepsze rozkrzewienie.jesień i ostatnie tygodnie susza to i pszenica rzadka, dzisiaj zaczyna padać.
Marcin Jak masz rsm i są warunki to lej i to już. Jak masz saletrę i wilgoć to syp ze 100-150kg.
U mnie dopiero dziś była naprawdę ciepła noc około 5 stopni. A tego potrzeba pszenicy.
u mnie też w nocy ciepło bo deszcz, zastanawiam sie kiedy na chwasta prysne bo jak było sucho to teraz ma padać dzien w dzien, ale lepszy ten deszcz niz susza,z okna widac ze wszystko sie zielensze robi.
ja na chwasta myślę zrobić jutro lub w sobotę - jak tylko pogoda pozwoli. Jesienią nie zdążyłem, a miotła szaleje
u nas dziś i jutro deszcz a w sobotę 10 stopni ale sucho muszę to wykorzystać.
u nas dziś i jutro deszcz a w sobotę 10 stopni ale sucho muszę to wykorzystać.
chyba w marzeniach.
Wczoraj spryskalem 20 ha pszenicy po rzepaku na chwasciory, teraz leje zostało mi jeszcze po kukurydzy ale tam mniejszy chwast, może jutro sie uda.
Pietia napisał/a:u nas dziś i jutro deszcz a w sobotę 10 stopni ale sucho muszę to wykorzystać.
chyba w marzeniach.
Paweł zawsze wzoruje się na tej pogodzie i sprawdza się w 80%
U nas już sypią drugą dawkę w saletrzaku i saletrze. JAk dla mnie zdecydowanie przed czasem. Ale jeszcze podejdę może sąsiad ma już pierwsze kolanko. Moja pszenica nadal się krzewi.
No i plan wykonany na dziś RSM po 100 litrów podane na pszenicę i pezenzyto
Pietia to już w drugiej dawce tak? Ja myślałem żeby jeszcze po 100kilo rzucić na pszenicę, bo jeszcze się krzewi a miejscami sporo za rzadka. Później dać z litrę ccc i drugą właściwą dawkę azotu. Dobrze że popadało to się zbierze. Ewentualnie pojadę z rozsiewaczem tylko w gniazdach gdzie ciężka ziemia i pszenica najsłabsza.
Pietia to już w drugiej dawce tak? Ja myślałem żeby jeszcze po 100kilo rzucić na pszenicę, bo jeszcze się krzewi a miejscami sporo za rzadka. Później dać z litrę ccc i drugą właściwą dawkę azotu. Dobrze że popadało to się zbierze. Ewentualnie pojadę z rozsiewaczem tylko w gniazdach gdzie ciężka ziemia i pszenica najsłabsza.
Grzegorz to już prawie miesiąc mija od pierwszego podania wczoraj dostała 0,7 CCC i RSM na wzmocnienie powiem ładnie zaczyna się krzewić nawet na najsłabsza późno siana
RSM w oprysku dorzuciłeś nalistnie z ccc? U Ciebie już taka duża pszenica na skracanie, czy jeszcze na dokrzewienie?
Mi sie udało spryskać na chwasciory i jak pogoda pozwoli jutro jade z mocznikiem na pszenice.
Tak już zaczyna się temat oprysków, podpowiedzcie mi ile bezpiecznie można dołożyć do ccc, chciałem dać 1litr. Myślałem, żeby dołożyć mocznik,mikroelementy plus jakąś grzybówkę. Tylko nie chcę pogorszyć sobie.
Tak już zaczyna się temat oprysków, podpowiedzcie mi ile bezpiecznie można dołożyć do ccc, chciałem dać 1litr. Myślałem, żeby dołożyć mocznik,mikroelementy plus jakąś grzybówkę. Tylko nie chcę pogorszyć sobie.
do ccc lepiej nie dawać mocznika ani odzywek tylko siarczan, bo możesz popszypalać pszenice, w zeszłym roku pryskałem ccc a za trzy dni mocznik z odzywka, był za mały odstep i popszypalało mi pszenice
Piotr ,ale to będziesz jeszcze jej dawał na skrócenie źdźbła? U mnie gdzie ciężka ziemia mimo dobrej uprawy są po prostu rzadkie. Muszę pojeździć popatrzeć jak to się zbiera, bo od dwóch tygodni nie byłem na polach. Tam gdzie dobra wilgotna ziemia, pszenica pięknie rośnie. Yokoslaw właśnie zdania jak zwykle są podzielone. Pojadę chyba oddzielnie, o i tak na słabych stanowiskach nie będę dawał, bo i tak nie wylegnie.
Strony Poprzednia 1 … 68 69 70 71 72 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo