1,381

Odp: Pszenica

Marcin polej jej jeszcze po 100 litrów może ruszy u nas zaczyna trochę padać ja w sobotę przymierzam się do polewania

1,382

Tak sie wlasnie zastanawialem, czy nie dodac jej azotu. Ale kiedy w takim wypadku dac kolejna dawke. Narazie zaczelo padac lagodnym deszczykiem i jest cieplo.

1,383

Ja wczoraj mimo suszy pryskałem siarczanem magnezu z dodatkiem 0,7 L ccc na lepsze rozkrzewienie.jesień i ostatnie tygodnie susza  to i pszenica rzadka, dzisiaj zaczyna padać.

1,384

Marcin Jak masz rsm i są warunki to lej i to już. Jak masz saletrę i wilgoć to syp ze 100-150kg. 
U mnie dopiero dziś była naprawdę ciepła noc około 5 stopni. A tego potrzeba pszenicy.

1,385 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-03-26 08:51:22)

u mnie też w nocy ciepło bo deszcz, zastanawiam sie kiedy na chwasta prysne bo jak było sucho to teraz ma padać dzien w dzien, ale lepszy ten deszcz niz susza,z okna widac ze wszystko sie zielensze robi.

mdw

1,386

ja na chwasta myślę zrobić jutro lub w sobotę - jak tylko pogoda pozwoli. Jesienią nie zdążyłem, a miotła szaleje sad

gg 5118068

1,387 Ostatnio edytowany przez Pietia (2015-03-26 10:30:22)

u nas dziś i jutro deszcz a w sobotę 10 stopni ale sucho muszę to wykorzystać.

1,388

Pietia napisał/a:

chyba w marzeniach.

1,389 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-03-27 08:38:11)

Wczoraj spryskalem 20 ha pszenicy po rzepaku na chwasciory, teraz leje zostało mi jeszcze po kukurydzy ale tam mniejszy chwast, może jutro sie uda.

mdw

1,390

PawełS.64 napisał/a:
Pietia napisał/a:

chyba w marzeniach.

Paweł zawsze wzoruje się na tej pogodzie i sprawdza się w 80%

http://www.windguru.cz/pl/index.php?sc= … sty=m_menu

1,391

U nas już sypią drugą dawkę w saletrzaku i saletrze. JAk dla mnie zdecydowanie przed czasem. Ale jeszcze podejdę może sąsiad ma już pierwsze kolanko. Moja pszenica nadal się krzewi.

1,392

No  i plan wykonany na dziś RSM po 100 litrów podane na pszenicę i pezenzyto

1,393

Pietia to już w drugiej dawce tak? Ja myślałem żeby jeszcze po 100kilo rzucić na pszenicę, bo jeszcze się krzewi a miejscami sporo za rzadka. Później dać z litrę ccc i drugą właściwą dawkę azotu. Dobrze że popadało to się zbierze. Ewentualnie pojadę z rozsiewaczem tylko w gniazdach gdzie ciężka ziemia i pszenica najsłabsza.

1,394

Grzegorz89 napisał/a:

Pietia to już w drugiej dawce tak? Ja myślałem żeby jeszcze po 100kilo rzucić na pszenicę, bo jeszcze się krzewi a miejscami sporo za rzadka. Później dać z litrę ccc i drugą właściwą dawkę azotu. Dobrze że popadało to się zbierze. Ewentualnie pojadę z rozsiewaczem tylko w gniazdach gdzie ciężka ziemia i pszenica najsłabsza.

Grzegorz to już prawie miesiąc mija od pierwszego podania wczoraj dostała 0,7 CCC i RSM na wzmocnienie powiem ładnie zaczyna się krzewić nawet na najsłabsza późno siana

1,395

RSM w oprysku dorzuciłeś nalistnie z ccc? U Ciebie już taka duża pszenica na skracanie, czy jeszcze na dokrzewienie?

1,396

Mi sie udało spryskać na chwasciory i jak pogoda pozwoli jutro jade z mocznikiem na pszenice.

mdw

1,397

Tak już zaczyna się temat oprysków, podpowiedzcie mi ile bezpiecznie można dołożyć do ccc, chciałem dać 1litr. Myślałem, żeby dołożyć mocznik,mikroelementy plus jakąś grzybówkę. Tylko nie chcę pogorszyć sobie.

1,398 Ostatnio edytowany przez Pietia (2015-03-29 11:11:27)

Grzegorz w tej chwili tak wygląda pszenica z późnych siewów CCC i RSM było osobno aplikowane
Tak wyglądała początek marca

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/591e318eb7b0.jpg

a tak wczoraj

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c6e6a627d012.jpg

1,399

Grzegorz89 napisał/a:

Tak już zaczyna się temat oprysków, podpowiedzcie mi ile bezpiecznie można dołożyć do ccc, chciałem dać 1litr. Myślałem, żeby dołożyć mocznik,mikroelementy plus jakąś grzybówkę. Tylko nie chcę pogorszyć sobie.

do ccc lepiej nie dawać mocznika ani odzywek tylko siarczan, bo możesz popszypalać pszenice, w zeszłym roku pryskałem ccc a za trzy dni mocznik z odzywka, był za mały odstep i popszypalało mi pszenice

mdw

1,400 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2015-03-29 11:10:06)

Piotr ,ale to będziesz jeszcze jej dawał na skrócenie źdźbła? U mnie gdzie ciężka ziemia mimo dobrej uprawy są po prostu rzadkie. Muszę pojeździć popatrzeć jak to się zbiera, bo od dwóch tygodni nie byłem na polach. Tam gdzie dobra wilgotna ziemia, pszenica pięknie rośnie. Yokoslaw właśnie zdania jak zwykle są podzielone. Pojadę chyba oddzielnie, o i tak na słabych stanowiskach nie będę dawał, bo i tak nie wylegnie.