161

Odp: zakup nowego ciągnika

Żeś się chyba na agrotechu naoglądał.... Widziałem je i c360 w "nowej" odsłonie też. Podobno c360 ma kosztować 100brutto. Skrzynia bez synchro, rewers mechaniczny, suche sprzęgło, 3garowy perkins z malutką turbinką, 60KM, pompa rzędowa boschowska, 4wyjścia hydrauliczne. to tak po krótce. Kawałek dalej stała kubota z silnikem 66KM, 4garki z turbo, skrzynia 3 zakresowa 6 biegowa w pełni synchronizowana, rewers elektrohydrauliczny, klima w standardzie. Cena 120netto przed rabatem. Rozmawiałem ze znajomym dealerem to mówił że za 130tyś brutto by dało radę go puścić. Bez zastanawianie bym wolał kubotę.
Nowa seria "c" to kolejne ciągniki podstawowej klasy, które są montowane, a nie produkowane. Może i ładnie wyglądają, ale daleko im do ideału. Kusić może cena, chociaż i ta nie zrobiła na mnie większego wrażenia. Jedyne co może dać dużo satysfakcji z posiadania tego ciągnika to "prestiż" na wiosce - bo on ma nowe c360....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

162

troche te porównania zrobiłeś z bardzo rozbieżną klasą ciągników porównałeś (jakby audi z daewoo) kubota jest bardzo dobrym ciągnikem a ursus był bardzo dobrym ciągnikem do 2000r  osobiści to w przyszłym roku będe kupował ciągnik i to będzie john deere 6150M

163

porównanie takie a nie inne bo rozbieżność cenowa znikoma. albo kubota tanio się sprzedaje albo ursus jest ze złota robiony.

164

jakość kuboty jest nieporównywalna a różnica w cenie jest bo jak piszesz ursus około 82tyś a kubota 120tyś prawie 50% więcej wartości ursusa

165

doczytaj co pisałem. Cena za ursusa ostateczna i podobno nie do zbicia, na kubocie z ceny z wystawy urwać można u dealera prawie 30tyś.  130brutto daje około 106netto minus 82 za ursusa daje 24 tyś różnicy. Podejrzewam że jak polmot by poskładał ursusa z takimi parametrami jak ta kubota kosztował by znacznie więcej. za 24tyś netto mieć o wiele lepszy ciągnik, bardziej komfortowy i w ogóle to wg mnie niewielka różnica.
nie śmiem twierdzić że kubota to jakiś super fajny wynalazek. też ma swoje minusy jak każdy, jednak to co polmot wypuścił i wmawia ludziom że to kontynuacja serii c starego ursusa to kpina. Kolejne składaki które podejrzewam za 10lat będzie problem zserwisować, a co dopiero jakiekolwiek części kupić.

166

polmot to badziewiak  i nie ma co gadać ,składak na sztukę. plastiki papierowe i cenią jak za ciagnik z historią .  oszuści.

Leszek   dla kolegów'

167

Nie nie, ja na żadnych wystawach nie byłem wink Tak myślę że to też może być w miarę możliwości ciągnik i wgl.. Wiadomo teraz perkins i carraro niż kiedyśniejsza stara konstrukcja. Coś może bym przygarnal jakiegoś ciągnika 80km i na raty najlepiej  smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

168 Ostatnio edytowany przez Laszek (2015-04-04 07:41:09)

Ale jest nazwa ursus i patriotów nie brakuje. Gościu co kupił ode mnie zbierającą to przyjechał tym ursusem H i mówię do niego że to w sumie polmot H a on że w sumie miał kupić polmota ale czekał tak długo aż firma zacznie już je produkować pod nazwą Ursus... Nic dodać nic ująć. Ostatnio wyłem w Wągrowcu i podjechałem do agromy i stał tam Ursus 11054 czy jakoś tak. Z zewnątrz jakoś to nawet wygląda ale w środku ten pulpit boczny to już bez komentarza...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

169

a widzieliście obecnego MAjora co jaskot tak promował ?  naprawdę szkoda  słów  ale nowe ...
ale najlepsze są wypowiedzi co niektórych nabywców nowych ciągników nie maszyn ... nie mylić pojęcia ....
tekst typu przecież nie pojadę starym mtz do kolejki bo już wstyd wolę czymś nowym nie będę sie wyróżniał ... przyznam że brakło mi słów by stwierdzić gościowi ze co z tego ze ma nowy ciągnik jak nie ma ci nim ciągnąć i zapina stare drewniana piławki ... to jest wg mnie wstyd ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

170

co do ursusa H bodajrze to ma byc niby valtra seri a tylko jak taki dealer mowił ze czesci z nazwy te same most carero tylko jakby II gatunek i wszystkie podzespoły tak samo.
A kubota ma fajna relacje ceny do wyposarzenia, tylko te wieksze maja paskudna maske

Rolnik z powołania:-)

171

A ten uRsus to czasem nie turecki wymysł techniki https://www.google.pl/search?q=ci%C4%85 … d=0CDMQsAQ

172

pewnie bym nie kupił nowego ursusa ale do lekkich prac jak opryskiwacz czy kosiarka czy grabiarka to by też posłużył

173

A ze stajni new holland'a braliście coś pod uwagę do porównania ? Np. serię Td5.65 do porównania z nowym C-360 czy z Majorem smile cena ponoć też jest przestępna, tak słyszałem.

174

Jak narazie na nowy mnie nie stać a im dłużej przeglądam używki tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że trzeba zamówić pompe do mojej Torpedy i śmigać dalej tongue

175

A ja kupuje zetora proxime 90 z 2013 roku znalazl mi się taki rodzynek jeszcze za dobre pieniądze z turem.

176

maniek516b napisał/a:

A ze stajni new holland'a braliście coś pod uwagę do porównania ? Np. serię Td5.65 do porównania z nowym C-360 czy z Majorem smile cena ponoć też jest przestępna, tak słyszałem.

najlepiej   cena do jakości wypada według mnie właśnie holland, ale  td5 tez w turcji składane.

mdw

177

Patrzę oglądam przegladam i wgl... Sporo osób sie skarży ze tak nowe sie psuja... Czym to może być spowodowane? Kierowcą czy może słabszymi materiałami wykonania? Np w NH dużo pada turbin w silnikach 3.4l bo maja zle skonstruowane coś... Niektórzy robią normalnie a nie którzy muszą oddać do serwisu czy innego kogoś żeby poradził z tym bo serwis nie potrafi... Jak to jest? Tego jest ogrom na rynku i mętlik w głowie jak po 0.7L żeby wybrać nowy ciągnik w miarę ok chodzący na dluzej... Znajomy ma Valtre 114km pare lat i tylko jedna rzecz padła od klimy a ma Claasa ok 80km już 2 rok i kilka razy serwis był i straszny muł przez filtry itp...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

178

Po pierwsze ilość nie jakość ...  po drugie  musi chodzić do końca servisu a później jak już tam chce ... ale servisu nie ominiesz

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

179

można wybrać maszynę która po okresie gwarancji nie potrzebuje serwisu bo można ją naprawić samemu - elektronika do niezbędnego minimum. Po drugie serwisowanie w okresie gwarancji to tylko nasze (kupującego) zabezpieczenie na wypadek awarii. Patrząc z perspektywy czasu to w obydwu ciągnikach mogłem nie płacić za przeglądy serwisowe po kilka tyś tylko robić je samemu za kilkaset złotych bo żadnych awarii nie miałem i nie korzystałem z gwarancji.

gg 5118068

180

Karol pewnie po trochu ma wpływ tak jak  piszesz.W naszej okolicy Valtra jest spalona i od paru lat żadna nowa nie przybyła właściciele mówią że przereklamowana.O John deere zwłaszcza tych powyżej 160 KM to raczej złych słów nie ma poza lakierowaniem niedokładnie.Oba Case mam od nowości pierwszy  8 lat i zero usterek  drugi rok więc co tu mówić za krótka historia.