Odp: Badylarstwo

A jak wygląda sprawa cebuli? U mnie teraz kilku w obieranie się bawi ale nie swojej tylko kupują. Cena też taka tragiczna jak ziemniak w tym roku? Mojego ziemniaka zjadło bydło bo na stołowki wozili po1,5zł/15, nie wiem jak można za tyle oddać jak pewnie samo opakowanie i transport tyle kosztowało.

42

Na giełdzie warzywnej cena cebuli przed świętami 0,80gr - 1zł za kilo.Sam kupowłem.Ziemniak w podobnej cenie .

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

43

Na giełdzie czyli jak wozisz przyczepą cena poniżej 40gr

A jak wygląda sprawa buraczka, pasternaku? Miałem robić kontraktacje w suszarni niedaleko mnie ale udziałowcy w tym roku sieją więcej i nie chcą towaru " z zewnątrz". ZIemniaka czasami wożę na WGRO do Poznania i nie wiem czy z buraczkiem albo pasternakiem na dokładkę jechać. W razie nie sprzedania gdzie ew w wlkp albo lubuskim mozna uderzyć? W razie nie sprzedania mam "komfort" że zeżrą wszystko opasy.

45

To jest Sławka temat, On to lubi...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

46

Pajej masz coś takiego do różyczkowania kalafiora? Tak to widzę sprawnie idzie.
https://www.youtube.com/watch?v=mc9wwTK2bA8
Powiedz coś więcej o uprawie kalafiora, chodzi mi przede wszystkim, o ochronę, i wstępną kalkulację, jak to w rzeczywistości wychodzi.

47

ja w tym roku będe miał cos takiego https://www.youtube.com/watch?v=0HTq5KEyFUw i do tego jeszcze https://www.youtube.com/watch?v=MPnTBi7pfKk kupiłem juz tasme z gilotyna jeszcze rury dorobic co najmniej 2 o różnych srednicach.
Grzesiek zacznijmy od tego czy masz zbyt? ja mam punkt skupu 2 km od domu.
ochrona to nic strasznego, jak juz wychodujesz rozsade, ale od poczatku...
nasiona sieje w multiplatach w specjalistyczne podłorze do warzyw to do kwiatów sie nie nadaje. podlewasz codziennie a nawet 3 razy dziennie i patrzysz jak rośnie. tydzień przed wysadzeniem podlewasz molibdenem i czyms na smietke kapusciankę i rozsade juz mamy :-)
Przygotowanie pola:
stanowisko jak na rzepak wolne od kiły bo ci nic nie urosnie
wiadomo musi byc ph wysokie najlepiej ok 6 . Orka przedzimowa i biore próbki do analizy, po analizie wyniki wysyłam do doktora A Grendy z yara i on mi ustawia plan nawozowy. czesć nawozów bezchlorkowych bo kalafior tego nie lubi. a jeszcze jedno przed wysadzeniem warto rozprawic sie z rolnicami i innym badziewiem wiec pryskam ziemie dursbanem tak jak pisza na szkółki po oprysku bronuje. no i sadzimy :-)
7 dni po posadzeniu pryskam metazanexem troche chwastow zwalcza ale idealnie nie ma i w trakcie wegetacji trzeba srednio 2razy pielnikiem przeleciec i 1raz młotyczką to czego pielnik nie zniszczy czyli pomiedzy krzakami w rzedzie.
trzeba pilnowac na robali typu mszyce i gasienice to zaleznie od roku jest różne nasilenie i pryskam 2 razy na grzyba.
Zbiór
to najwieksza praca idziesz rano w kombinezonie nieprzemakalnym, ostatnio dobrze sie sprawdza szyty z foli z big bagów. nie ma ze deszcz czy zimno musowo conajmniej 2 razy w tygodniu przejść całą plantacje i wyciąć to co jest dorośniete, tu nie tnie sie jak kapusty za koleja tylko chodzisz i wybierasz. pod domem jeszcze trzeba obrac z resztek liści i różyczkowac.
Zyski... jak sie uda to z 1 ha i 15 tys moze zostać 10 to tak realnie zostaje
jak cos to pytaj

Rolnik z powołania:-)

48

No właśnie mam zakład najbliżej z tego co wiem ok 30km ode mnie, jednak to nie problem, bo wiem że dookoła zakładu ludzie masowo to uprawiają. Tak się zastanawiam, trochę nad tym wszystkim, chcę się zainteresować jeszcze rabarbarem. Uprawia to ktoś na Forum? Niech się odezwie smile Powiem szczerze, że szkoda trochę ładnego pola na uprawę która nie wiadomo czy wypali. Jednak ja chcę próbować z czym się da, żeby zobaczyć gdzie jest najlepsza relacja nakładu pracy i czasu. Wiadomo lekka praca to lekki pieniądz, jednak czasem wolałbym zarobić mniejsze pieniążki a mieć pewne że zbiorę i zarobię chociaż trochę. Mam trochę teraz ziół, lecz nawet one są w dołku. Jak zacznie wszystko rosnąć to wrzucę zdjęcie jak to zaczyna wyglądać. Przez zimę mało co wzeszło, w tej chwili widzę że będę musiał nawet przerzedzić. Siałem z nasion, a nie sadziłem z rozsady bo już nie było kiedy, a koszt nasion dużo mniejszy jak rozsada. Zobaczymy jak to wyjdzie.

49

Ile bys zasadził tego kalafiora i na jaką porę  ? Bo musisz pamiętać, aby dużego areału nie sadzić w tym samym terminie i tej samej odmiany, chodzi mi głównie o to, aby na czas zdążył wszystkie wyciąć, w tamtym roku ja się osobiście przejechałem, 1,5 ha na raz mi wyskoczyło i za wesoło nie było hmm

50

Na razie to takie gdybanie z racji ze każdy ma dużo czasu...

51

maniek516b napisał/a:

Ile bys zasadził tego kalafiora i na jaką porę  ? Bo musisz pamiętać, aby dużego areału nie sadzić w tym samym terminie i tej samej odmiany, chodzi mi głównie o to, aby na czas zdążył wszystkie wyciąć, w tamtym roku ja się osobiście przejechałem, 1,5 ha na raz mi wyskoczyło i za wesoło nie było hmm

wiem jak to jest jak na raz wyskoczy... uprawiasz na przemysł czy swierzy rynek? jakie odmiany ci wychodza najlepiej?

Rolnik z powołania:-)

52

Badylarstwo... gdzie się kończy gdzie się zaczyna....

OSTROPEZ PLAMISTY
cena w skupie 2-4 zł plon około 1t nakłady trochę NPK - mało N i chwasty...
Ktoś cos próbował?
Bo dane podałem teoretyczne a praktyka?

53

Zapytaj Tych Co Mieli Co Potem Z Samosiewami

54 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2015-04-12 22:15:00)

Krzysiek z tego co dowiadywałem się (wiadomości potwierdzone przez uprawiających) to ciężko to cholerstwo wyplenić później z pola. Widziałem na żywo pszenicę ozimą zasianą po raz trzeci w tym samym miejscu i ostropest dalej ją przerastał, a opryski jakby nie brały.
Ogólnie nakłady niskie dobrze jest doczyścić, bo ziarno grube. Jak nie dosuszysz to jak zapchniesz kombajn to trzeba sprzedać maszynę, bo ostropest ma kolce niesamowicie ostre. Natomiast zaletą jest że zwierzyna nie wchodzi w niego.Bardzo ciężko się kosi, nie dosuszony. W zależności od tego czy firma bierze próbki czy nie. Ogólnie wchodzi w grę tylko pokosówka, lub reglone, bo roundup wyjdzie na bank przy badaniach.
Plon jaki uzyskał mój znajomy to jak mówił 1,7 z hektara, przy cenie na umowę 3zł z jakimś haczykiem. W Milejowie niedaleko mnie jest firma co robi umowy i później skupuje. Ogólnie robi się bum na to, bo znajomy sieje 20hektaró w tym roku, a ludzie co uprawiają latami mówią, że przyjeżdżają klienci i kupują na 30ha i więcej. Zaleta tej rośliny jest taka, że rośnie rok po roku, i nawet nie trzeba orać. Facet co nasiona sprzedawał znajomemu mówił że ma na jednym polu już 17lat. Na jesieni talerzówka a na wiosnę opielacz jak do buraka i robi rządki.
Tyle z teorii i tego co uzyskałem z kilku źródeł.
A i znajomy zielarz ma ciężkie ziemie, i mówił że lepiej udaje mu się na słabszych niż na ciężkich. Na ciężkiej ziemi ledwo tonę dawał, bo cały czas chciał tylko liście rozbudowywać, to u tego co pszenicę zagłuszył. Drugi znajomy posieje ok 7hektaró, będę podpatrywał i dam znać jak to wychodzi w rzeczywistości, może sam się kiedyś skusze na jakiejś dzierżawie.
Marek mnie wyprzedził, ale jednak informacje spójne to chyba rzeczywiście jest problem, nie zapominajmy że to chwast tongue

55 Ostatnio edytowany przez sarast (2015-04-12 22:14:47)

problem u nas z kontraktacją  .do tej pory też z dopłatami bo nie było pełnych . czyszczenie suszenie .pakowanie w worki po 50 kg kazdy worek etykietowany . koszenie też na 2 etapy .pokosówka i przystawka do kombajnu do zbierania z pokosu ,można normalnie ale problem taki że za długo postoji to odleci owoc ,z oprysków zrezygnowali bo to nie to. ale koledzy zadowoleni bardzo w tym roku ze 200ha pewno.

Leszek   dla kolegów'

56

a no mniałem go z 7 lat temu słabo mi to wyszło ale z samosiewami jakoś nie bardzo strasznie. są .sam się smieję jak długo jeszcze.

Leszek   dla kolegów'

57

hmmm o co nie zapytam na tym forum zawsze ktoś coś wie wink
Zbór po reglone powinien iśc na raz....

58

to ma ze 2 metry wysokości  i szerokie  .reglone nie ma szans.

Leszek   dla kolegów'

59

Pół żartem pół serio. Zaprewne można to skrócić np jakąś małą dawką rundupu albo granstaru w końcu to chwast....  Ale rzeczywiście jak się kombajn zapcha to to chyb tylko go wypalić.....

60

Krzysiek, tym ziołem można legalnie handlować 7 zł 10 dkg mielony :walka: