Odp: Rzepak
Yokoslaw ale to jest dokładnie to samo co tebu tylko inna nazwa.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 54 55 56 57 58 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Yokoslaw ale to jest dokładnie to samo co tebu tylko inna nazwa.
Tu piszą z sensem http://fpr.com.pl/viewtopic.php?f=75&p=20429
Ja dałem dosyć drogo więc nie chce doradzać
-jesienią caryx + tebukonazol
-teraz wiosną toprex + tebukonazol
Dzięki androl za wskazanie strony. Miło się czyta fachowe, sensowne wypowiedzi i nie grozi analfabetyzm wtórny.
W zeszły piątek dawałem 0,85 Tilmora + 0,5 l CCC. To CCC dałem po rozmowie z gościem z Syngenty i chyba w marcowym numerze Nowoczesnej Uprawy też o tym było. Taka dawka raczej nie wpłynie na wzrost rzepaku, ale niby wpływa na lepsze przyswajanie przez rzepak fungicydu...
Na jesień poszło 1l Caryxu, i rzepak był bardzo dobrze skrócony, na tyle dobrze, że przy innych wyglądał mizernie. Teraz, gdy inne rzepaki są u mnie już po kolana i wyżej, mój ma ok 30 cm.
Skłaniam się jednak do rozwiązania, które stosowałem dwa lata temu: na jesień pół dawki Caryxu i po dwóch tygodniach pół dawki Tilmora i na wiosnę identycznie....
Czy przy obecnej temperaturze 17-18 w dzień i 0-1 w nocy mogę zrobić oprysk na robaka ? dorzucić coś do beczki (siarczan ?) czy darować, co miał dostać to już dostał ale jadąc to zawsze coś można dorzucić.
U nas zimno, mimo to dałem na robaka, teraz może trochę żałuję. W pułapkach tylko muszki i pszczoły złapały się.. Jak w Polsce już trafiają się rzepaki, które zaczynają kwitnąć, to u mnie za ok 3tygodnie tez będzie na bank kwitł. Ciekawe jaki będzie nalot słodyszka???
wg mnie przy takim wachaniu tmp nie warto w ogóle wykonywać zabiegów ... na grzyba nic nie zadziała a na robala wątpię ... bo raczej nawet jemu się w korzuchu nie chce latac
nie mówię o grzybie tylko o robaku bo mimo takiej temp zaczęło się go sporo pojawiać.
Pryskaj to nie jest wielce kosztowny zabieg .
Monolit w ubiegłym roku, boczne pędy zaczął tworzyć gdy już był dobrze poza kolana i dał 4 t. W tym roku też monolit a boczne pędy tworzy od razu przy ziemi. Chemia w tym roku poszła droższa, skracająca i pobudzająca do tworzenia bocznych pędów. Jaki będzie efekt końcowy ?
trzeba mieć pecha żeby pomylić butelki które w sumie wyglądają identycznie. To się gość walnął
http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/im … iem-forte/
Trzy lata temu w sąsiedniej wiosce pryskali rzepak na dwa opryskiwacze i do jednego przez pomyłkę wlali randap i wypaliło co drugi przejazd .
musiało to wygladać ciekawie
u mnie dwa sezony wstecz gość kupił okazyjnie coś na grzyba t1 i potem musiał całe ozime przesiewać kukurydzą
U mnie sąsiad zamiast oprysku na buraka wlał randap i spalił buraki, miał czyste jak nigdy
to kolega najlepiej opryskał pszenice raundapem bo wyczytał na etykiecie ze mozna, ale juz nie doczytał ze przedwschodowo
Mnie w piątek w porę olśniło że zamiast zrobić roztwór 5% siarczanu magnezu zrobiłem 10%.
Zorientowałem się zaraz po rozpuszczeniu siarczanu a przed dodaniem pozostałych komponentów. Podjechałem na płytę gnojową i wylałem połowę tego roztworu.
Ciekawe jak by się zachował mój jęczmień ozimy po kompocie z takim stężeniem siarczanu
:hmmm:
nic by mu nie było
jak wracałem ze stołem do rzepaku widziałem jedno pole chyba z żytem całkowicie rude a było bardzo ładne bo trafiły się omijaki i przy słupach było piękne. U mnie sąsiad nie umył dobrze opryskiwacza po Glinie i w rzepaku 5ha całkiem spalił a 5ha popalił.
nie umył dobrze opryskiwacza ? a jak się go myje dobrze ? glean stosuje sie na jesień hmm wiec nawet jak nie umył wcale opryskiwacza to spalił by jedynie tylko trochę tego rzepaku .... pamiętam jak nie umyłem opryskiwacza po Agilu (opryskiwacz 2200l) i od razu wjechałem w pszenice pryskać odrzywką i co ciekawe pszenica była przypalona jedynie na poprzeczce na długość cieczy znajdującej się w przewodach i tyle skapnąłem się po jakichś 2 przejazdach ze zapomniałem wypłukać oryskiwacz i przejechałem jeszcze raz tą poprzeczkę i jedynie roślina była przypalona i ładnie skrócona
hym... byłem dzis widziec rzepak czy wieczorem jechac na płatka, patrze co on taki poskulany, a w domu rodzice mi mowia ze był przymrozek, jak myslicie wydobrzeje?
Strony Poprzednia 1 … 54 55 56 57 58 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo