221

Odp: Gruber vs talerzówka

Rozumiem że musi być nowy bo na unijne?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

222

Ojciec się uparł ze chce nowy i dla tego się dopytuje

223

co do firmy to w grubsza wszystkie wyglądają tak samo. szukał bym coś z staltech, agromasz, mandam - dobra relacja ceny do jakości. Jedno z ważniejszych, czym bym się kierował to rodzaj zabezpieczenia. jak wielu kamieni nie masz to ząb sprężynowy spiralny, jak trochę więcej to na sprężynach. Sztywnego nie bież, choćbyś miał pola czyste jak łza.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

224

bierz agregat talerzowy ...  z odpowiednim wałem i masz 2  w 1  bo zasze możesz do niego doczepić siewnik i masz uprawo siewny ... smile)  taką bym ja miał wizje

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

225

a czemu nie brać na zabezpieczeniu kołkowym?

226 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2015-05-01 13:05:10)

Zwróć uwagę na TOLMET TYTAN-300,solidny i w dobrej cenie,mam go na uwadze i przymiarki są do zakupu.
Zaletą jest odstęp pomiędzy przednią a tylną osią,myślę że to dobra konstrukcja.

227 Ostatnio edytowany przez Pietia (2015-05-01 14:34:44)

PawełS.64 napisał/a:

Zwróć uwagę na TOLMET TYTAN-300,solidny i w dobrej cenie,mam go na uwadze i przymiarki są do zakupu.
Zaletą jest odstęp pomiędzy przednią a tylną osią,myślę że to dobra konstrukcja.

Paweł mam od roku a został przeciągnięty przez grubo ponad 200 hektarów NH nie rozerwał go tylko okazały się za słabe mocowania wałów ale serwis przyjechał wymienili łożysko w wale mulczującym i dostarczyli nowe mocowanie dla wałów z dodatkowymi cięgłami mam nadzieję że teraz będzie OK podczas uprawy pod kukurydzę nie było najmniejszych oznak odkształcenia.

228

Pietia czy w pierwszej wersji już miałeś cięgła regulujące wał mulczujący?

229

PawełS.64 napisał/a:

Pietia czy w pierwszej wersji już miałeś cięgła regulujące wał mulczujący?

Nie dopiero podczas jakiś targów na koniec roku pokazali ze wzmocnieniami nawet do wału strunowego dostałem nowe mocowanie dużo grubszy materiał

230 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2015-05-02 11:08:20)

Czyli w aktualnej wersji jest OK.A jakie zużycie talerzy po 200 ha?
mój tel. 500 504002 odezwij się bo Twój  numer telefonu mi zaginął.

231

Jaki wal zastosować za talerzowką ? Gleby piaszczyste i średnie?  bo bez wału to jednak nie robota... wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

232

Karol rób sterntillera. Ja właśnie mam zamiar takowego zrobić do grubera a jak zda egzamin to następny będzie do ruskiej talerzówki. Czekam tylko na specyfikację techniczną od Marka Popisa

E 516 na części
Telefon 695 076 269

233

http://olx.pl/oferta/wal-rurowy-fi-320- … 6dabafaa82
Można coś z niego utworzyć a i tanio moim zdaniem.

234

Jednak udało się ojca namówić na używanego grubera i kupiliśmy 6 łapowego z talerzami i wałem zabezpieczenia sprężynowe i elementy lemkena

235

No to sukces ! namów jeszcze ojca żeby głosował na Kukiza, ja swojego staruszka już namówiłem wink

236

Też jestem już bliski tego aby Tatko nie zmarnował głosu .

237

Mamę namówiłem, a z ojcem nawet nie gadałem, bo każdy ma swój świat...

238

Rozumiem Cie ......

239

Pietia i co o wałach możesz już powiedzieć ? Dobrze się spisuje zestaw takich 3 jak Ty wziąłeś czy któryś zbędny może ? Też się na coś czaję powoli ..

240 Ostatnio edytowany przez Pietia (2015-05-03 19:18:24)

Scorpion każdy się przydaje pierwszy podwójny mulczer chodził z talerzówka po ściernisku i zaczepiałem go też do grubera jak jechałem na głęboko, crosskiil wiadomo do siewu jako agregat uprawowo siewny a strunowy dopiero tej wiosny próbowałem podczas uprawy pod kukurydzę  stwierdzam że strunowy przydałby się w wersji tandem byłoby jeszcze lepiej pole wyrównane po jednym przejeździe jak będzie wolna gotówka to sobie domówię drugi wał u mnie wszystkie się sprawdzają miałem małe kłopoty z odkształceniami mocowań walów ale serwis stanął na wysokości zadania i przywieźli nowe wzmocnione.

Mam na mysli coś takiego

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7cbc9844c44b.jpg

a tak wygląda mocowanie w wersji mulczujacej zamiast hydrauliki są śruby rzymskie

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9e234a3f10a4.jpg