1,141

Odp: Rzepak

W sadach poniekąd tak właśnie robią, że na kwiat dają roztwór mocznika, i najsłabsze kwiaty opadają. W jęczmieniu kiedyś dałem taki kompot jak już kłos wychodził. Ten kłos co wyszedł kwitł, bo jęczmień tak na raty kwitnie, i miałem szczerby w kłosach. Także przy rzepaku jakiś granulat można dać, a z dolistnymi bałbym się. Choć można spróbować na małym areale.

1,142

Mój w tym roku dostał łącznie wiosną 168 kg N w ubiegłym 205, w następnym dam max 150 kg. Koledzy którzy zaczęli siać rzepak kilka lat wcześniej zgodnie twierdzą że rzepakowi na plon 4 t po długiej przerwie lub gdy w ogóle go na danym polu nie było, taka dawka spokojnie wystarczy.

1,143

Powiem szczerze,że miałem dawać więcej a dałem podobnie jak Ty. Wszystkie dookoła kwitną mój zaczyna dopiero. Nie wiem czym to jest spowodowane, dałem litr tebu i pół lira ccc. Ludzie przestraszyli się, że rzepaki znowu wylegną, i albo ograniczyli azot, albo porządnie dawali po głowie regulatorami.

1,144 Ostatnio edytowany przez andre902 (2015-05-04 22:33:30)

W najnowszym TAP z maja jest artykuł o podawaniu azotu przed lub w trakcie kwitnienia i wg nich można podać 50l RSM rozpuszczone w 150l wody w fazie pąkowania lub 40l RSM z 200l wody w fazie kwitnienia. Ja jednak bałbym się takie stężenia dawać. Podziele to na 2 opryski puki nie jest taki wyrośnięty bo walnęłem się w ustawieniach podczas rozlewania i poszło tylko 130kg azotu a to trochę za mało.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

1,145

z tego co pamiętam to póżne dawanie azotu jest złe bo rzepak lubi się odmładzać i są zielone strąki których nie idzie wymłócić .

1,146

Pajej napisał/a:

ja opryskałem kolumba, duzo bardziej kwitnie niz u jacka, a pod euquisite podjechałei popatrzyłem wyglada jak kolumb u jacka i odpusciłem.
U siebie na kolumbie widziałem juz pruszczarki, pryskam pictor + proteus i mikro

Pajej powiedz mi , czy będziesz jeszcze dawał w tym roku, jeszcze coś na robala? opryskam buraka i wjeżdżam w rzepak, tylko sam nie wiem, czy później jeszcze niestety nie będzie trzeba poprawiać. Chociaż jak podobnika się wykończy to pryszczarek już nie taki straszny...

1,147

juz wiecej nie jade niech sie dzieje wola nieba

Rolnik z powołania:-)

1,148

Wczoraj pryskałem rzepak na płatka i powiem szczerze, że myślałem że nie wybuja tak bardzo. Na ciężkiej ziemi ma w tej chwili ok 1.5m na lekkiej miejscami wyższy jak maska w białoruśce.... Dostał litr tebu i 0.5ccc. Rozgałęzienia są prawie od samej ziemi, a mimo wszystko taki wysoki.

1,149

Pewnie były chłodne dni gdy dawałeś ccc, mój w tej chwili tak 130 cm

1,150

Właśnie powiem szczerze, że padło na kilka dni wysokich temperatur i myślałem, że mu zaszkodziłem... Tak z początku przyhamowało go, że zakwitł tydzień później od reszty.Na początku wiosny myślałem, że będzie sucho. Jednak wszystko ruszyło z kopyta do rośnięcia, bo deszczu nie zabrakło u nas.  Zapowiada się dobry plon o ile deszczu nie zabraknie i nie wytłucze go.

1,151

grzesiu powiesz czy miałeś dobry plon jak już wysypiesz na skupie ten twój rzepak a tak to nigdy nic nie wiesz ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,152

No tak masz rację, nadziei nie ma co sobie robić. Porównuję tylko do ubiegłego roku, gdzie wyległo mi wszystko bo słabo był skrócony i wybił mi mocno w górę, Rozgałęzienia były wysoko, o za gęsto posiany,.... Wszystko skopane, w tym roku wygląda lepiej. Zobaczymy, tak jak mówisz na jesieni dam znać, czy dobrze czy źle.

1,153

od 2 dni w dzień ciepło a nocą zimno, dziś było 1. Kolejne dni mają być takie same - dzień ciepło nocą tylko kilka stopni. Pryskać na płatek czy czekać na cieplejsze noce ?

gg 5118068

1,154

Mi kazali czekać i podać tak fungicyd + insektycyd + 10 kg mocznika + 10 kg siarczanu magnezu. Wiadomo mocznik daje przylepność ale schładza wodę, natomiast siarczan ją podgrzewa.

1,155

Ja opryskałem a dziś tylko skończę, 1ha. Androl  to z mocznikiem kazali Ci wjechać mimo kwiatu? Czy całkiem po kwitnieniu?

1,156

Na kwiat.

1,157

ja mocznika dodaje symbolicznie bo 25 kg na 2000l wody, ale to troche daje, bo fungicyd lepiej sie wchłania

1,158

Jestem ciekaw efektów, aa raczej wyników. Ja mimo wszystko bałbym się tak zrobić, na dużej powierzchni.

1,159

ja tak robie odkad sieje rzepak

1,160

Przeczytałem wcześniej Twojego posta ,ale myślałem, że to do pierwszego wiosennego oprysku na grzyba. Mocznik nie uszkadza kwiatu?