301

Odp: Jęczmień ozimy

10 ha  to tak jak by 1\3 gospodarstwa ... Spokojnie  nie  ma tego złego co by na dobre nie wyszło smile) trzeba być optymistą   pocieszam się że może mi rzepak sypnie jak wszystkim wokoło po 7 t jak co roku smile) z 2 ha  big_smile i jęczmień jary będzie po 2 tys za tonę  a pszenice wykoszę i sprzedam z pod kombajnu za uczciwą cenę big_smile  i będzie dobrze smile)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

302

No to teraz dałeś czady smile

303

wojtas a moze łubin albo gryke to dopłate dostaniesz

304

wojtas napisał/a:

10 ha  to tak jak by 1\3 gospodarstwa ... Spokojnie  nie  ma tego złego co by na dobre nie wyszło smile) trzeba być optymistą   pocieszam się że może mi rzepak sypnie jak wszystkim wokoło po 7 t jak co roku smile) z 2 ha  big_smile i jęczmień jary będzie po 2 tys za tonę  a pszenice wykoszę i sprzedam z pod kombajnu za uczciwą cenę big_smile  i będzie dobrze smile)

Jak sobie życzysz. Przyfrunęła smsem oferta kontraktacji rzepak 1380, pszenica 580 i coś tam jeszcze. No to teraz trzeba już korygować koszty i na d.pie przysiąść.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

305

Tyle zostało z ostatniego kawałka jęczmienia już rośnie na nim kukurydza wczoraj posiane.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/90d9702d2ea8.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/60ace80aa853.jpg

306

Pietia z tego co widzę to jeszcze nie był taki ostatni. Dziś jechałem niedaleko mojego jęczmienia, i z daleka widać, ze rzepak przeżył i zakwitł skubaniec. Muszę pojechać obejrzeć dokładnie, i pomyśleć czym to ewentualnie poprawić.

307

Byłem dziś na jęczmieniu, i jednak trzeba poprawić minęło 3 tygodnie, a chwasty zielone, i chyba zielenieją. Poszedł chwastoks turbo2;l/ha. Myślę, czym to jeszcze poprawić żeby dobić? Zastanawiam się czy nie kupić golda i poprawić w dawce 05-07l, a może coś polecicie?

308

Moim zdaniem tego chwastoxu to za mało dałeś. Gold więcej bierze i 1l musisz dać! Ja jak dawałem w tamtym roku 1l /ha to była malina. W tym roku chwastoxem walę!

309

Z tym że chwasty chcę dobić a nie od początku zwalczać, dlatego zaproponowałem taką dawkę. Powiem szczerze, że w jarych taka dawka zawsze wystarczała, dlatego tak dałem, jednak rzeczywiście mało.

310

Kolego naje..... się dzisiaj,ale moim zdaniem należy stosować się do etykiety. Gold jest mocniejszy od chwastoxu. Jeśli jednak minęło więcej niż 4 dni a oprysk nie zadziałał to stusuj się do etykiety. Czyli od 1-1,25l/ha to daj 1l. Pozdro!

311

Panowie, jęczmień ozimy mam pierwszy raz. Gdzie jest słaby to nawet nie myślę o skracaniu, czy usztywnianiu. Gdzie jest ładny jest w tej chwili po kolano. Nie skracałem niczym. Jak bardzo wrażliwy jest na wyleganie? ¬dźbło0 zapowiada się grube. Widziałem na zdjęciu jak u Kolegi Laszka był jęczmień potężny i nie wyległ chyba za mocno bo nic nie mówił. Jest potrzeba skracać?

312

skracać  a raczej usztywniać ...  a co ciekawe  w ozimym jest ten problem że jedynie drogie środki działają ... jak masz jeszcze czas na skracanie to może i warto a jak nie masz czasu to się przekonasz że warto jak przed żniwami przejdzie ulewa i będziesz wyrywał roslinę z pod ziemi ...  jeczmień to cholera  która lubi się kłaść

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

313

Dzięki Wojtek.O taką opinię mi chodziło. Słoma wydaje mi się bardzo gruba jak na swoją wysokość, dlatego pytałem. U nas bardzo mało ludzie tego sieją. Był jeden jęczmień urósł bardzo wysoki, i mimo deszczy i wiatrów ustał. Dam coś na usztywnienie, gdzie najlepszy. Gdzie słaby daruję sobie.

314

tylko nie myśl że stabilan lub ccc działa ... niestety ...  modus medax top lub cuadro

315

jęczmień ozimy jest raczej niski, przy jakim plonie skracacie/usztywniacie ? przy plonie 5-6 ton stoi bez żadnego zabiegu. Miałem rok że 7 ton bez żadnego skracania też stało.

gg 5118068

316

niestety wszystko zależy od pogody, jeśli nie przyjdzie żadna nawałnica to ustoi.

317

Z ccc i stabilanem to wiem. Myślałem nad cerone, lub modusem. Zobaczymy jeszcze, mam trochę czasu.

318

Ja w sobotę skracałem cerone 1,2 l myślałem że do ości jeszcze z 5 dni, przed chwilą byłem na polu a one się już pokazują.

319 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2015-05-11 16:53:14)

To duża dawka poszła, u mnie nieco miejscami słabo wypadł, miejscami wcale go nie ma, to skrócę tylko tam gdzie potrzeba. Chociaż, jak ości już się pokazują to ile jeszcze podrośnie ? :hmmm:

320

dla przypomienia cerone nie skraca tylko usztywnia i wzmacnia łodygie  skraca bardzo dobrze modus i też zmienia system korzeniowy