241

Odp: nawożenie zboża

http://agrochemdm.pl/oferta-rms/rsm-z-d … p-np-21-18
Jak taki nawóz da się wiosną na oziminy to będzie działać?
Czemu? No powiedzmy że kupiłbym go w grudniu i było by tanio....
Wiosną wysypać sól potasową ten rsm NP

242

wszystkie uprawy na wiosnę dostały u mnie rsm-s z p, a dokładnie to na każde 20 ton rsm-s było dolane 5 ton polifosforanu amonu o składzie 21-18 NP, i taką mieszanką było lane, efekty na fotkach

243

A jesienią pod korzeń coś dawałeś?

244

poszło 200 kg polifoski, w tym roku pójdzie sól potasowa i rsm-sp

245

Polifoski a której jeśli można wiedzieć?

246

6-20-30

247 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-05-21 22:15:58)

Moja ulubiona... jedziesz na pole z roziewaczem a nie z rosiewaczem  przyczepą drugim traktorem i podnośnikiem do big bagów...

Jak już Cię tak przepytuje wink to RSM nie masz kłopotu z RSM na pierwszą dawkę? No wiesz mokre rośliny, oszronione rośliny  i takie tam... bo w sumie mnie jeszcze tylko ta sprawa zastanawia.

248

pierwszy wjazd i cała naprzód, nawet jeśli by coś delikatnie przysmażyło, to są to stare liście które idą precz, nie ma żadnego powodu do obaw.

249 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-05-21 22:47:10)

W ogóle  nie patrzysz na to? :wow:
Walisz  i już ? A jak gdzieś śnieg leży 2-3cm?

250

mpopis  mam pytanie  ty tam walczysz ostro z rsm ja dopiero w tym roku za czołem dałem już dwie dawki a teraz chcę rozlać na wężach trzecią na kłos w ilości ok 100l i w tych wężach podwójnych mam kryzy 1,5 i żeby uzyskać ciśnienie chce założyć między głowicą a wężami kryzę 0,8 nie wiem czy dobrze kombinuję

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

251

Weź odpuść sobie te węże załóż kryzy 0,8, kołpaki siedmiootworkowe i lej po całości tylko belkę ustaw najwyżej jak się da i po kłopocie. Węże to do kukurydzy.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

252

MAREKPE napisał/a:

Weź odpuść sobie te węże załóż kryzy 0,8, kołpaki siedmiootworkowe i lej po całości tylko belkę ustaw najwyżej jak się da i po kłopocie. Węże to do kukurydzy.

Marku na kłos odważny jesteś. Chyba że to już praktykowałeś na tak duże zboże.

253

Marek ile kosztuje tona RSM 21-18 NP

254

Pietia napisał/a:
MAREKPE napisał/a:

Marku na kłos odważny jesteś. Chyba że to już praktykowałeś na tak duże zboże.

U nas wszyscy leją RSM bez węży od wielu lat. Ja podglądam sąsiadów, bo RSM leję dopiero drugi rok.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

255

Pewnie to istotne. W jakich warunkach ta 3 dawka? rano wieczorem pochmurno słonecznie?

Z moich małych wyliczeń wyszło mi że na 30ha zaoszczędzę 5 tyś na sezon przechodząc z saletry kędzierzyńskiej 1400zł/t na RSM32 1100zł/t. Za tą kasę będę miał materiał na opryskiwacz ciągany, a przynajmniej zbiornik pompę i końcówki.

256

http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 43187.html ?????

257

pszenżyto w c1 bez papierów, cena za tonę 700pln.

258

dlaczego bez papierów? i czy wysłałbyś

Rolnik z powołania:-)

259

Bo tak jest skonstruowana umowa.

260

Wystawi Ci fakturę vat na paszówkę, przecież to taki sam rolnik jak ty to jakie papiery ma ci wystawić .A cena atrakcyjna ,nie z kosmosu.