Odp: Kiszonka
odpada - po górach nie będę się tłukł z opryskiwaczem.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kiszonka
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
odpada - po górach nie będę się tłukł z opryskiwaczem.
A jakby opryskiwacz plecakowy zamontować na prasie, tak żeby pryskał na podbieracz? Można taki zakiszacz przedawkować??
Ja kiedyś lałem to w pryzme a teraz nie leje i różnicy nie widzę. Jak mocno suche zwijasz to popryskaj z wierzchu, może coś da ale najlepiej na podbieracz jak by pryskało, a jak szybko chcesz mieć ukiśnięte to ciemna folia i już
plecakowy na podbieracz można ale trzeba by osobę aby cały czas machała ciśnienie. Potrzebuje na dziś i na szybko bo jak z roboty wrócę to do nocy się zapowiada robota. Na kolejną akcję już coś wymyślę na prasę. Zrobię przed owinięciem z wierzchu balota: kwas propionowy (hamuje rozwój pleśni i grzybów) + kwas mlekowy + mrówczan amonu.
Propionowy ma zabezpieczyć przed pleśnią w przypadku przedziurawienia folii np: koty pazurami, ptaki ... Reszta wspomaga procesy. Mieszankę mam od kuzyna co jest przedstawicielem i to sprzedaje. Zobaczymy.
jeśli masz z ciśnieniowy , to wkręcasz zawór od dętki i powietrze ze sprężarki traktora i jazda :uuuu:
jeśli masz z ciśnieniowy , to wkręcasz zawór od dętki i powietrze ze sprężarki traktora i jazda :uuuu:
i to jest idea jeszcze jeden szlaufik zakończony manometrem do kabiny żeby zawsze wiedzieć jakie jest aktualnie ciśnienie i czy płyn jest.
Teraz zauważyłem ze wracają ludzie do przetrzasania trawy i wgl. Jedni uważają że to marnowanie paliwa drudzy ze lepsza jest pasza. Jak to jest jak myślicie? Warto czy nie ?
na pewno równiej przesycha
I szybciej osiągasz pożądaną wilgotność.....
Po rotacyjnej zawsze przetrząsałem, po dyskowej niekoniecznie ale schnie szybciej i równej przetrząśnięte, bo tak to spód zielony a wierzch suchy. Miałem kondycjoner, łamie i napusza pokos, trochę było lepiej ale tnę bez. Najlepszy był by zgniatacz pokosu bo połamie wszystkie kolanka i łodygi przez co liść i łodyga dochodzą jednakowo
To jak robisz kiszonkę i przewracasz to jak długo trawa leży do zgrabiania? Ostatnio byłem u gościa za Tucholą w miejscowości Bysław a tam konkretne ilości zgrabiarek jedno i dwu gwiazdowych (około 20 albo i więcej a gościu twierdził że w tym roku około 50 sztuk sprzedał) i przetrząsarek 4 i 6 gwiazdowych. To tak w nawiązaniu do spraw zielonkowych jak by ktoś potrzebował.
Jest różnica między kiszonką a sianokiszonką ! A od tego gościa z Bysława mam już drugą zgrabiarką
no chodzi o sianokiszonkę oczywiście. Kiszonka to tak bardziej jak by od razu jednoetapowo z pnia brać
Wszystko zależy od pogody.. Jak słońce i wiatr to ścięte i przetrząśnięte w poniedziałek trzeba zbierać w środę, czwartek rano ale na pokosie nie ma szans wyschnąć jak przetrząśnięte bo na spodzie zawsze zielone będzie. no i grabi się lepiej
Ja jutro robię siano. Kosiłem w środę w nocy. W taki upał robienie kichy to strata kasy jak w 3 dni masz suche siano na wiór.
Witam
Mam problem z sianokiszonką w pryzmie a mianowicie spleśniała i zgniła prawie cała, była to dopiero próba na mała ilość ale jeśli z małą mi nie wychodzi to szkoda zgnoić sianokiszonkę z kilku ha oto kilka zdjęć i proszę jakieś wskazówki jak to dobrze zrobić :stu::stu::stu:?
Winne powietrze a dokładnie jego nadmiar !
rozumiem że za słabo przykryte przysypane i ubite ???
no niestety tak
Im dłuższa trawą tym ciężej pozbyć się powietrza. Na pryzme najlepiej zbierać wozem z docinaczami. Trawą pocięta na odcinki o dł 5-12cm ładnie się ubija i zero problemu z gniciem. Jak nie masz dostępu do takiego wozu to głupim orkanem by lepiej materiał przygotował niż tak bez pocięcia pchać w pryzmę.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kiszonka
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo