281

Odp: Wiosna 2015

tak jak u mnie 5 mm i po deszczu wiało a jutro i pojutrze nawet 33 celcjuża na niemnieckiej prognozie . zgroza .

Leszek   dla kolegów'

282

u mnie podobnie, ostatnie dni to wiało jak by chciało coś popadać ale tylko powiało że z pól kukurydzy to robiła się burza piaskowa. Jak jechałem wywieź gnój na pole gdzie pszenżyto rośnie to trochę się ciapek zakopał, tak głęboko jak kopał to tylko suchutki piaseczek spod kół idealny do piaskownicy dzieciom. Krótko mówiąc masakra. Na okolicznych polach najgorzej to chyba wyglądają pszenice ozime

E 516 na części
Telefon 695 076 269

283 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-06-05 07:45:28)

Ja dziś z żoną biorę się za pogłębianie studni Nie się wykaże bo ja wejść tam wejdę tylko nie mogę się schylić bo za mała średnica wink.  Na dole kurzawka i jeden krąg zniknął w piasku trzeba wybrać  bo mi brakuje wody do podlewania warzyw. Trzeba lać konkretnie. 
Mało tego na szczęście nieszczęście dobowa suma temperatur jest za niska w porównaniu z innymi latami i niektóre warzywa nie wyłażą np fasola i ogórki. Fasola jako tako gdzie nie gdzie wzeszała reszta się czai ogórki siane późno ale bez przesady....

284

W kwietniu było dosyć przyzwoicie ale w maju jak u mnie spadło 10 mm to będzie cud. Ostatni deszcz to u mnie spadło 0,5 mm.

285

Wszystko na to wskazuje że może to być susza porównywalna z tą z roku 2000, przynajmniej w moich stronach.

286

e tam ale rekordowe zbiory będziemy mieli jak co roku smile)
a padać będzie  ale w żniwa

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

287

2000 r kiedy to było....  jutro jest szansa na jakąś burze...

288

w sumie pamietam ten 2000, nie szło orać pod oziminy tak sucho było.

mdw

289

W roku 2000 maj i czerwiec praktycznie 0 opadów, tak jak piszesz Yokoslaw susza do późnej jesieni.

290

Przydał by się deszcz bo jak tak dalej będzie to plony mogą  być niższe od ubiegłorocznych w tym sezonie jeszcze nie zagrzmiało.

291

Siano suche jak pieprz ,żonka stwierdziła że strach sex na nim uprawiać co by się nie zapaliło . Przydało by się aby popadało bo jęczmień z portek  nie wyjdzie .

292

W moich stronach mówi się, że suchy rok to bogaty rok. I jak na tę chwilę jest OK w przyszłym tygodniu coś popada i trzeba będzie  po deszczach zacząć kosić trawę.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

293 Ostatnio edytowany przez androl (2015-06-06 11:23:28)

Marek na Twoich glebach tak. Właśnie wróciłem od znajomego z drugiej strony Ciechanowa. Tam na ciężkich glebach póki co żadnych oznak suszy, pszenice aż się błyszczą.
Aha....  Stasiek G. dziś kosi trawę jak zbierze siano bez deszczu to susza że :uuuu::uuuu::uuuu:

294

no to miało dać burze a nawet nie zagrzmiało..... Opcja na deszcz dopiero za tydzień....
Całe życie pod górkę....

295

33 stopnie w cieniu , kombajn czas wyciągać z wiaty . jak tak dalej bedzie to choć pajaki ze zbóż pogonic .

Leszek   dla kolegów'

296

Orki zacząłem  w tym roku 9 marca. Tuż po Dniu Kobiet. Wszystkie orki wiosenne, na jesieni ledwo co się wyrobiłem żeby z pól zebrać. U mnie też się robi step - ale.
Kukurydza co dzień wyższa, zboża jare ( innych nie mam) dopiero  teraz zaczynają od dołu podsychać. U sąsiadów kukurydza w fazie pięciu liści w trąbkę się zwija, jare w wysokości trzydziestu cm zaczynają się kłosić.
Co jest grane ?
Myślałem, że na suchy rok orki jesienne są lepsze jak wiosenne ?
Macie Panowie jakieś doświadczenia w tym temacie ?

297

u mnie zdecydowanie lepiej wodę trzymają pola z orką  jesienną , a u mnie kropi nieśmiało ale jednak może się rozpada.?

Leszek   dla kolegów'

298

Od 5 rano idzie burza za burzą i wszystkie bokiem, pokropiło jak ksiądz kropidłem, idę dalej podlewać sad

299

i po kropieniu poszło bokiem.

Leszek   dla kolegów'

300

U kogoś pada burze nad wielkopolską i kujawami....
Ja mogę się tylko burzyć.....