Odp: Wiosna 2015
tak jak u mnie 5 mm i po deszczu wiało a jutro i pojutrze nawet 33 celcjuża na niemnieckiej prognozie . zgroza .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2015
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
tak jak u mnie 5 mm i po deszczu wiało a jutro i pojutrze nawet 33 celcjuża na niemnieckiej prognozie . zgroza .
u mnie podobnie, ostatnie dni to wiało jak by chciało coś popadać ale tylko powiało że z pól kukurydzy to robiła się burza piaskowa. Jak jechałem wywieź gnój na pole gdzie pszenżyto rośnie to trochę się ciapek zakopał, tak głęboko jak kopał to tylko suchutki piaseczek spod kół idealny do piaskownicy dzieciom. Krótko mówiąc masakra. Na okolicznych polach najgorzej to chyba wyglądają pszenice ozime
Ja dziś z żoną biorę się za pogłębianie studni Nie się wykaże bo ja wejść tam wejdę tylko nie mogę się schylić bo za mała średnica . Na dole kurzawka i jeden krąg zniknął w piasku trzeba wybrać bo mi brakuje wody do podlewania warzyw. Trzeba lać konkretnie.
Mało tego na szczęście nieszczęście dobowa suma temperatur jest za niska w porównaniu z innymi latami i niektóre warzywa nie wyłażą np fasola i ogórki. Fasola jako tako gdzie nie gdzie wzeszała reszta się czai ogórki siane późno ale bez przesady....
W kwietniu było dosyć przyzwoicie ale w maju jak u mnie spadło 10 mm to będzie cud. Ostatni deszcz to u mnie spadło 0,5 mm.
Wszystko na to wskazuje że może to być susza porównywalna z tą z roku 2000, przynajmniej w moich stronach.
e tam ale rekordowe zbiory będziemy mieli jak co roku )
a padać będzie ale w żniwa
2000 r kiedy to było.... jutro jest szansa na jakąś burze...
w sumie pamietam ten 2000, nie szło orać pod oziminy tak sucho było.
W roku 2000 maj i czerwiec praktycznie 0 opadów, tak jak piszesz Yokoslaw susza do późnej jesieni.
Przydał by się deszcz bo jak tak dalej będzie to plony mogą być niższe od ubiegłorocznych w tym sezonie jeszcze nie zagrzmiało.
Siano suche jak pieprz ,żonka stwierdziła że strach sex na nim uprawiać co by się nie zapaliło . Przydało by się aby popadało bo jęczmień z portek nie wyjdzie .
W moich stronach mówi się, że suchy rok to bogaty rok. I jak na tę chwilę jest OK w przyszłym tygodniu coś popada i trzeba będzie po deszczach zacząć kosić trawę.
Marek na Twoich glebach tak. Właśnie wróciłem od znajomego z drugiej strony Ciechanowa. Tam na ciężkich glebach póki co żadnych oznak suszy, pszenice aż się błyszczą.
Aha.... Stasiek G. dziś kosi trawę jak zbierze siano bez deszczu to susza że :uuuu::uuuu::uuuu:
no to miało dać burze a nawet nie zagrzmiało..... Opcja na deszcz dopiero za tydzień....
Całe życie pod górkę....
33 stopnie w cieniu , kombajn czas wyciągać z wiaty . jak tak dalej bedzie to choć pajaki ze zbóż pogonic .
Orki zacząłem w tym roku 9 marca. Tuż po Dniu Kobiet. Wszystkie orki wiosenne, na jesieni ledwo co się wyrobiłem żeby z pól zebrać. U mnie też się robi step - ale.
Kukurydza co dzień wyższa, zboża jare ( innych nie mam) dopiero teraz zaczynają od dołu podsychać. U sąsiadów kukurydza w fazie pięciu liści w trąbkę się zwija, jare w wysokości trzydziestu cm zaczynają się kłosić.
Co jest grane ?
Myślałem, że na suchy rok orki jesienne są lepsze jak wiosenne ?
Macie Panowie jakieś doświadczenia w tym temacie ?
u mnie zdecydowanie lepiej wodę trzymają pola z orką jesienną , a u mnie kropi nieśmiało ale jednak może się rozpada.?
Od 5 rano idzie burza za burzą i wszystkie bokiem, pokropiło jak ksiądz kropidłem, idę dalej podlewać
i po kropieniu poszło bokiem.
U kogoś pada burze nad wielkopolską i kujawami....
Ja mogę się tylko burzyć.....
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2015
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo