Odp: Wiosna 2015

U mnie w końcu wlało:)

302 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-06-07 13:49:44)

aaaaleluja.....!!! Chociaż Tobie. Ja obmyslam strategie. Sory mamy taki klimat.....  I rozmyślam jak tu robić w polu by jak najbardziej oszczędzać wodę i gromadzić ją w glebie.
Wiadomo oziminy,po żniwach pod jare poplony by było więcej masy....  A pod pszenicę warto siać poplon? wysiew 15 sierpień kasacja 1-10 październik? No i trza się pługa pozbyć....

303

Spadł może z litr ...   Przez poplony chcesz zaoszczędzić wodę ??? A żeby urosły to co im potrzeba ? wody wody i wody , bez regularnych opadów żadne czary nie pomogą .

304

Poplony zwiększają ilość próchnicy w glebie a to ona trzyma wodę.

305

Ale najpierw ta woda musi spaść !  Któregoś roku miałem kawałek pola ładnie porośniętego  , podczas orki na zielonym kurzyło się jak diabli a na czarnym polu  wyorywała się wilgotna ziemia . Ile wilgoci powróciło w zielonej masie ? z pewnością mniej . Ja próchnicę wolę dostarczać w oborniku .

306

Krzysiek pocieszę Cię że u mnie też długo długo bez deszczu, coś tam się dzisiaj chmurzyło i na tym koniec

E 516 na części
Telefon 695 076 269

307

brak opadów   znaczy spadły ze 3 krople na ha ... wydaje mi się że ptaki więcej naptakają na te pole niż pogoda big_smile|

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

308

Krzysiek coś na przyszły weekend się szykuje. Miejmy nadzieje że się spełni....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

309

Widziałem te prognozy.... oby...
Koseś ja gnoju nie mam nic.  To co piszesz to prawda. Dlatego waham się nad poplonami przed siewem ozimin.

310

Po padało w końcu trochę tak ze przestało się kurzyć na drogach i wgl nie tak źle jeszcze ale 10 km w bok to lepiej padało..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

311

Pod jare będę pewnie siał poplony, ale pod pszenicę rezygnuję. Siał będę tylko te w ramach zazielenienia, i tyle. Gdzie posiałem pod pszenice poplon ziemia jak skała i sucho. Tam gdzie tylko poszła talerzówka, było z 10cm sucho reszta dobrze wilgotna ziemia.

312

Wszystko poszło bokiem ani kropelki.

313

pada słabo ale jednak .

Leszek   dla kolegów'

314

a ja spróbuje po rzepaku pod pszenica posiac gryke. po groszku co zchodzi z pola w podobnym czasie to zawsze sieje poplony. Jestem fanem pruchnicy, a obornika nie mam

Rolnik z powołania:-)

315

facelia chyba wniesie więcej... http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=3845 ostatni post

316

a u nas  pada zdrowo , miło .    ja w końcu   skończyłem z poplonami robiłem je 10 lat bo była z tego dodatkowa kasa , teraz tylko zmianowanie i kukurydza ta problemów z zmianowaniem nie ma.

Leszek   dla kolegów'

317

niemozliwe zeby facelia dałe wiecej pruchnicy niz gryka czy słonecznik. facelie sieje po zbozach tam gdzie beda rosliny jare

Rolnik z powołania:-)

W kilku publikacjach spotkałem się z tym, że we wschodnich Niemczech czyli niedaleko mnie rezygnują z poplonów własnie ze względu na niedobory wody. Poplon "marnuje" duzo więcej wody niż podorywka nieobsiana, a tej wody może potem roślinie głownej brakować.

319

Przecież to logiczne i żaden profesor nie musi tego udowadniać .  Co innego jak by układ opadów był korzystny i wody starczyło na poplon oraz plon główny to przyorana masa zielona była by bardzo pożądana .

320

Od 5 rano spokojnie pada