Odp: Wiosna 2015
U mnie w końcu wlało:)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2015
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U mnie w końcu wlało:)
aaaaleluja.....!!! Chociaż Tobie. Ja obmyslam strategie. Sory mamy taki klimat..... I rozmyślam jak tu robić w polu by jak najbardziej oszczędzać wodę i gromadzić ją w glebie.
Wiadomo oziminy,po żniwach pod jare poplony by było więcej masy.... A pod pszenicę warto siać poplon? wysiew 15 sierpień kasacja 1-10 październik? No i trza się pługa pozbyć....
Spadł może z litr ... Przez poplony chcesz zaoszczędzić wodę ??? A żeby urosły to co im potrzeba ? wody wody i wody , bez regularnych opadów żadne czary nie pomogą .
Poplony zwiększają ilość próchnicy w glebie a to ona trzyma wodę.
Ale najpierw ta woda musi spaść ! Któregoś roku miałem kawałek pola ładnie porośniętego , podczas orki na zielonym kurzyło się jak diabli a na czarnym polu wyorywała się wilgotna ziemia . Ile wilgoci powróciło w zielonej masie ? z pewnością mniej . Ja próchnicę wolę dostarczać w oborniku .
Krzysiek pocieszę Cię że u mnie też długo długo bez deszczu, coś tam się dzisiaj chmurzyło i na tym koniec
brak opadów znaczy spadły ze 3 krople na ha ... wydaje mi się że ptaki więcej naptakają na te pole niż pogoda |
Krzysiek coś na przyszły weekend się szykuje. Miejmy nadzieje że się spełni....
Widziałem te prognozy.... oby...
Koseś ja gnoju nie mam nic. To co piszesz to prawda. Dlatego waham się nad poplonami przed siewem ozimin.
Po padało w końcu trochę tak ze przestało się kurzyć na drogach i wgl nie tak źle jeszcze ale 10 km w bok to lepiej padało..
Pod jare będę pewnie siał poplony, ale pod pszenicę rezygnuję. Siał będę tylko te w ramach zazielenienia, i tyle. Gdzie posiałem pod pszenice poplon ziemia jak skała i sucho. Tam gdzie tylko poszła talerzówka, było z 10cm sucho reszta dobrze wilgotna ziemia.
Wszystko poszło bokiem ani kropelki.
pada słabo ale jednak .
a ja spróbuje po rzepaku pod pszenica posiac gryke. po groszku co zchodzi z pola w podobnym czasie to zawsze sieje poplony. Jestem fanem pruchnicy, a obornika nie mam
facelia chyba wniesie więcej... http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=3845 ostatni post
a u nas pada zdrowo , miło . ja w końcu skończyłem z poplonami robiłem je 10 lat bo była z tego dodatkowa kasa , teraz tylko zmianowanie i kukurydza ta problemów z zmianowaniem nie ma.
niemozliwe zeby facelia dałe wiecej pruchnicy niz gryka czy słonecznik. facelie sieje po zbozach tam gdzie beda rosliny jare
W kilku publikacjach spotkałem się z tym, że we wschodnich Niemczech czyli niedaleko mnie rezygnują z poplonów własnie ze względu na niedobory wody. Poplon "marnuje" duzo więcej wody niż podorywka nieobsiana, a tej wody może potem roślinie głownej brakować.
Przecież to logiczne i żaden profesor nie musi tego udowadniać . Co innego jak by układ opadów był korzystny i wody starczyło na poplon oraz plon główny to przyorana masa zielona była by bardzo pożądana .
Od 5 rano spokojnie pada
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2015
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo