Odp: Szkody łowieckie
Pajej w moim kole jest tylko jeden łowczy, który jest też leśniczym i nie jest wstanie ogarnąć takiego areału. Ps u mnie nie można wstąpić do koła bo to OHZ typowo zarobkowy. Ciężki temat do długiej rozmowy!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Szkody łowieckie
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pajej w moim kole jest tylko jeden łowczy, który jest też leśniczym i nie jest wstanie ogarnąć takiego areału. Ps u mnie nie można wstąpić do koła bo to OHZ typowo zarobkowy. Ciężki temat do długiej rozmowy!
ja nie wiem jak tam jest jak byłem u niego po repelenty zeby spróbowac ochronik kukurydze to powiedzial do mnie tylko "zaraz" i "masz" z wielka łaska przyniósł. tak ze jakie tam sa układy to nie wiem, ale lesniczym jest ktos inny
Ja na dzien dzisiejszy z 28 ha kukurydzy mam 3 do przesiania, nie wspomne o pojedynczytch rzedach gdzie nie bede przesiewał a są wybrane. tylko mam nadzieje ze do niedzieli zejdzie bo już chodze na rzesach od nocnego pilnowania. łowczy straszy rozwiażaniem koła bo mają takie straty jak nigdy, jedyny plus to to że od 15 maja beda mogli strzelac tez do macior bo zniesli zakaz.
Kolego Stachu z ta kwota 5 tyś to nie obraź sie ale po opłaceniu kursu egzaminu badań wpisowego do PZŁ szafy na broń to zostanie Ci na proce:) no może na ruskiego boka nie zeby nie szło z tego strzelac wiem bo mam . Wiem po sobie ze na początku to wcale sie dużo nie wydaje ale spoko 10 wyjdzie . w sumie za te pieniadze mozna kawałek pola siatka ogrodzic
Marcin ale ja lubię dziczyznę. Ps tak wyjdzie do 5tysi bo giwera dobra to nie problem. To nie temat na forum.
powiedzcie jak krok po kroku postepowac z mysliwymi tak zeby wszystko było zgodnie z przepisami
ale w czym jest problem?
mam skopane ziemniaki przez dziki i nie wiem jak krok po kroku postepowac zeby mnie nie wykiwali. w zeszłym roku sasiadka zapomniala zgłosic ze bedzie kopac żeby oszacowali ostatecznie i nic nie ugrała. Jakie sa procedury???
Masz 7 dni na zgłoszenie szkody. Całość zasad znajdziesz w ustawie prawo łowieckie w rozdziale szkody łowieckie.
I wszystko na piśmie w dwóch egzemplarzach
Zdjęcia zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia. Oni zawsze mówią że oni tu nic nie widzą. Jak oprze się sprawa o sąd to dzięki tym zdjęciom sędzia nieraz coś zobaczy.
zdjecia zrobione, byli mysliwi i tez zobaczyli szkode wypisali wstepny protokół i przed wykopkami maja przyjechac na ostateczne szacowanie
do jasnej ciasnej czy nie ma w Polsce żadnej siły żeby zrobić z tymi dzikami porządek,tyle ile to dziadostwo narobi szkód to szok nie wspomnę ile strat jest w związku pomorem afrykańskim .Dać jakieś dopłaty myśliwym i niech to wytępią !!!
Do bażantów i gęsi też niech strzelają !
mnie troche wkurzyli mysliwi tym że jak chciałem im powiedziec gdzie mam kuku zeby jesienia przypilnowali to oni ze to ich nie obchodzi jak beda szkody to wtedy zgłaszac. ale ja nie chce ich pieniedzy ja wolałbym nie miec szkody. ich to nie obchodzi...
Widać że nie ma wśród nich tzw mięsiarzy...
Ja jednego nie rozumiem. Dzików pełno, u mnie też. Mają strzelać to twierdzą że nie warto a jak chcesz kupić mięso z dzika to cena kosmos i nie ma raczej od ręki. Nie warto stracić jednej kuli żeby opchnąć dzika na skup? Czy to skupy płacą grosze a chcą później sprzedawać za niewiadomo ile mięso? U mnie jeszcze trochę to będą wszystko żarły. Kukurydzy nikt nie sieje. Owies żrą, ziemniaki i buraki też, łaki po zimie jak poligon. Nawet jednego roku miałem sorgo cukrowe to siedziały tam i żarły łodygi bo słodkie. I nikt z tym nic nie robi.
Znajomemu żurawie zlikwidowały 4 ha najpóźniej zasianej kukurydzy, ciekawe czy teraz dziki nie zrobią mu tej samej roboty bo posadził ziemniaki.
No faktem jest że cena w skupie to jest śmiech, jedynie wspomniani mięsiarze co biora na własny użytek i sami sprzedaja ale takich to jest mało bo większość to leniwce i traktuja to tylko jako hobby
znajomy myśliwy powiedział , że za mięso myśliwy musi zapłacić ok 5zł za kg jak chce wziąć dla siebie, ale już bez skóry i łba - to jest odliczone z wagi...
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Szkody łowieckie
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo