141

Odp: Kupno kombajnu ... case czy claas ?

No zobaczymy jakie będą Twoje wrażenia po żniwach smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

142

Sam jestem ciekawy jak to będzie, dlatego staram się wszędzie zajrzeć żeby wyeliminować usterki którym można zapobiec. No i jest jeszcze kwestia tego że nie popadam w jakiś samozachwyt. Bo tradycja jest taka że jak kupisz jedno to chwalisz, jak kupisz drugie to drugie chwalisz. Mówię co mi się podoba a co nie, bo taka opinia myślę jest najbardziej obiektywna.
Tak poza tym wszystkim nie wiem czy nie poszukam jeszcze jakiegoś statku, bo nie będzie na co sypać tongue

143

tomek1974 napisał/a:

no właśnie te 25 litrów to o wiele za dużo a szybciej i tak nie pojedzie bo pisałem już czemu.

Tanim kosztem zmień 516 na 517, zobacz jak MAZI swoją 517 zapierdziela z tym węższym hederem...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

144

już decyzja podjęta będą dwa ,teraz się rozdrobniłem i sieje różne pierdoły i 516 nie nadaje sie do niektórych.

145

Dzisiaj przyjrzałem się case 1680 i zamiast podsiewacza normalnego z blachy kaskadowej zastosowali korytka w których wymłócony materiał przenoszą ślimaki .Ciekawe to jest ale wiela trudu sobie zadali ,a za tym ustrojstwem i tak kosz sitowy szarpie tam i z powrotem.

146

Już kiedyś też to zauważyłem w 1460 i w 2188. Ogólnie te kombajny mają duże przebiegi więc wychodzi na to że dają radę

E 516 na części
Telefon 695 076 269

147

Podepnę się tutaj. Panowie jakie macie ślimaki w hederach do claasów? W hederze do rzepaku mam inny zwój, ale problem dotyczy ślimaka w zbożowym hederze. Heder już ten niby nowszy typ z motowidłem na 6grabi. Ślimak przy dużej ilości słomy dość słabo radzi sobie z wciąganiem. Długość palców jest niby dobra, ale nie wiem czy nie założyć dłuższych na drugi rok. Dopiero po sezonie zastanowiłem się że może jeszcze to może być przyczyną, a mianowicie chodzi o to, że zwój ślimaka został obcięty po obu stronach do szerokości gardzieli. Oryginalnie są ślady, że powinien jakby wchodzić zwój jeszcze w palce ślimaka.Jest tak u Was? Poprzedni właściciel obciął ślimak nie wiem czemu.  Muszę coś z tym zrobić bo jak chcę pogonić, to czasem zamiast wciągać to zbiera się przed ślimakiem i trzeba zwalniać, a tego nie lubię big_smile

148

Może amarantus młócił? Tak jak piszesz to musi być ta przyczyna ślimak nie dopycha słomy do środka przez co jest trudność z odbiorem.

149

Ogólnie równo przed palcami rozkłada, ale nie bardzo chce wciągać. Jak się jedzie 5km/h to jeszcze daje radę, ale jak pszenica jest mocna i chce się pogonić to udręka... Znając życie to zaczęło się urywać to zamiast przyspawać to obcięli, bo to takie trochę lepiacze byli....  Ślimak jest w tej chwili do pierwszych palców od zewnątrz.

150

w moim mercatorze tez przy tęgim zbozy nie chce wciagac, wiec chyba tan tym tak ma załaszcza ze w podobnych latach robione były

Rolnik z powołania:-)

151

Były w podobnych latach, ale przystosowane do innych wydajności. No i u mnie widać że tego zwoju było więcej. Na pewno coś z tym zrobię, to będzie mniej nerwów. Fajnie mają nowe kombajny palce ślimaka jak lecą przez całą jego długość to ładnie wciąga. Tylko w e512 czy bizonie to ślimak brał pod  siebie i ściągał do środka. Tutaj cały materiał idzie przed ślimakiem, dlatego na środku musi być wszystko na ładzie bo zbiera się tego naprawdę dużo.

152

Grzegorz Ty też lubisz grzebać w metalu, a może dorób dodatkowe palce. Chyba już o tym pisałem znam gościa który w bizonie zamontował dodatkowy palec po prawej stronie. Czyli od strony łanu, gospodaruje na naprawdę słabych glebach. Żyto przeważa u niego w strukturze zasiewów, a w nim jest zawsze największy problem.

153

Koszt byłby niewielki tylko dostosować wałek w środku ślimaka. Pomysł dobry, bo jakby już wcześniej wciągało, to materiał byłby równiej rozłożony. Myślałem o tym ale wydawało mi się ciężkie do zrobienia. Jednak jak w bizonie ktoś zrobił, to i tutaj na pewno da się. Ewentualnie żeby nie rozbierać wiele to założyć na drewnianej panewnce...

154

Poszukać gdzieś ślimaka od innego hedera z palcami na całej długości .

155

Widziałem w bizonie bs jest tak zrobione ze palce na całej szerokości ślimaka

156

A szerokość w tym bizonie pewnie 4.2 m. Temat ciekawy i najlepiej jakby znalazl gotowy ślimak na szerokość 4.5m to najmniej przeróbek wtedy.