Odp: Kupno kombajnu ... case czy claas ?
No zobaczymy jakie będą Twoje wrażenia po żniwach
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kupno kombajnu ... case czy claas ?
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No zobaczymy jakie będą Twoje wrażenia po żniwach
Sam jestem ciekawy jak to będzie, dlatego staram się wszędzie zajrzeć żeby wyeliminować usterki którym można zapobiec. No i jest jeszcze kwestia tego że nie popadam w jakiś samozachwyt. Bo tradycja jest taka że jak kupisz jedno to chwalisz, jak kupisz drugie to drugie chwalisz. Mówię co mi się podoba a co nie, bo taka opinia myślę jest najbardziej obiektywna.
Tak poza tym wszystkim nie wiem czy nie poszukam jeszcze jakiegoś statku, bo nie będzie na co sypać
no właśnie te 25 litrów to o wiele za dużo a szybciej i tak nie pojedzie bo pisałem już czemu.
Tanim kosztem zmień 516 na 517, zobacz jak MAZI swoją 517 zapierdziela z tym węższym hederem...
już decyzja podjęta będą dwa ,teraz się rozdrobniłem i sieje różne pierdoły i 516 nie nadaje sie do niektórych.
Dzisiaj przyjrzałem się case 1680 i zamiast podsiewacza normalnego z blachy kaskadowej zastosowali korytka w których wymłócony materiał przenoszą ślimaki .Ciekawe to jest ale wiela trudu sobie zadali ,a za tym ustrojstwem i tak kosz sitowy szarpie tam i z powrotem.
Już kiedyś też to zauważyłem w 1460 i w 2188. Ogólnie te kombajny mają duże przebiegi więc wychodzi na to że dają radę
Podepnę się tutaj. Panowie jakie macie ślimaki w hederach do claasów? W hederze do rzepaku mam inny zwój, ale problem dotyczy ślimaka w zbożowym hederze. Heder już ten niby nowszy typ z motowidłem na 6grabi. Ślimak przy dużej ilości słomy dość słabo radzi sobie z wciąganiem. Długość palców jest niby dobra, ale nie wiem czy nie założyć dłuższych na drugi rok. Dopiero po sezonie zastanowiłem się że może jeszcze to może być przyczyną, a mianowicie chodzi o to, że zwój ślimaka został obcięty po obu stronach do szerokości gardzieli. Oryginalnie są ślady, że powinien jakby wchodzić zwój jeszcze w palce ślimaka.Jest tak u Was? Poprzedni właściciel obciął ślimak nie wiem czemu. Muszę coś z tym zrobić bo jak chcę pogonić, to czasem zamiast wciągać to zbiera się przed ślimakiem i trzeba zwalniać, a tego nie lubię
Może amarantus młócił? Tak jak piszesz to musi być ta przyczyna ślimak nie dopycha słomy do środka przez co jest trudność z odbiorem.
Ogólnie równo przed palcami rozkłada, ale nie bardzo chce wciągać. Jak się jedzie 5km/h to jeszcze daje radę, ale jak pszenica jest mocna i chce się pogonić to udręka... Znając życie to zaczęło się urywać to zamiast przyspawać to obcięli, bo to takie trochę lepiacze byli.... Ślimak jest w tej chwili do pierwszych palców od zewnątrz.
w moim mercatorze tez przy tęgim zbozy nie chce wciagac, wiec chyba tan tym tak ma załaszcza ze w podobnych latach robione były
Były w podobnych latach, ale przystosowane do innych wydajności. No i u mnie widać że tego zwoju było więcej. Na pewno coś z tym zrobię, to będzie mniej nerwów. Fajnie mają nowe kombajny palce ślimaka jak lecą przez całą jego długość to ładnie wciąga. Tylko w e512 czy bizonie to ślimak brał pod siebie i ściągał do środka. Tutaj cały materiał idzie przed ślimakiem, dlatego na środku musi być wszystko na ładzie bo zbiera się tego naprawdę dużo.
Grzegorz Ty też lubisz grzebać w metalu, a może dorób dodatkowe palce. Chyba już o tym pisałem znam gościa który w bizonie zamontował dodatkowy palec po prawej stronie. Czyli od strony łanu, gospodaruje na naprawdę słabych glebach. Żyto przeważa u niego w strukturze zasiewów, a w nim jest zawsze największy problem.
Koszt byłby niewielki tylko dostosować wałek w środku ślimaka. Pomysł dobry, bo jakby już wcześniej wciągało, to materiał byłby równiej rozłożony. Myślałem o tym ale wydawało mi się ciężkie do zrobienia. Jednak jak w bizonie ktoś zrobił, to i tutaj na pewno da się. Ewentualnie żeby nie rozbierać wiele to założyć na drewnianej panewnce...
Poszukać gdzieś ślimaka od innego hedera z palcami na całej długości .
Widziałem w bizonie bs jest tak zrobione ze palce na całej szerokości ślimaka
A szerokość w tym bizonie pewnie 4.2 m. Temat ciekawy i najlepiej jakby znalazl gotowy ślimak na szerokość 4.5m to najmniej przeróbek wtedy.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kupno kombajnu ... case czy claas ?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo