Odp: rozsiewacze wapna i nawozu
Nigdy w to nie wnikałem bo nic się nie działo, jednak wiem że górą są zmostkowane, może masz sprawne te silniki tylko źle podłączone.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Rozsiewacze » rozsiewacze wapna i nawozu
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nigdy w to nie wnikałem bo nic się nie działo, jednak wiem że górą są zmostkowane, może masz sprawne te silniki tylko źle podłączone.
Oba się kręcą jednak jeden szybciej. I ten co szybciej się kręci, nie da się go zatrzymać. Próbowaliśmy przykładając drewniany balik.
masz żle podłączone bo od góry sa połączone,a na dole to ciśnienie i powrót, jak podłączysz tak sie będą kręcić.
Marku a mógłbyś dla mnie zrobić zdjęcie jak u Ciebie masz podłączone. Oraz z której strony zasilanie jest podpięte? Będę wdzięczny.
Popatrzyłem, i rzeczywiście mam inaczej podpięte. Silniki powinny być zmostkowane górnym wyjściem, a u mnie nie są. To jest po to, żeby ciśnienia się wyrównały? :hmmm:
http://zapodaj.net/94cf11462aa9f.jpg.html
to wygląda tak,mostki są tak jak teraz i ich nie ruszasz,a zasilanie i powrót to już tylko ewentualna przekładka,jak będa zle sie kręcic.
Dzięki Marek! Tak myślałem, że to powinno być w ten sposób, bo przejrzałem kilka ogłoszeń. u mnie to całkiem bez sensu podłączone. Plus.
drobnostka
Dzisiaj przełożyłem węże jak należy i oba silniki śmigają aż miło. Rozsiewacz podpięty do 3p i na 1500obr nie dało się zatrzymać tych talerzy drewnianym belkiem. Myślę, że udało się kupić dobrą maszynę za niezłe pieniążki. Tylko jak facet miał tyle lat maszynę i nie doszedł ładu z tymi wężami?
Jak 6 lat temu kupiłem prasę to nie wiązała ani kostki aż doszedłem że to wina spadniętej sprężyny i tylko dlatego kupiłem ją za wtedy nieduże pieniądze ok 25% ceny polskiej w tym stanie i wieku.
Po założeniu sprężyny wiązała do soboty aż miło i sprężyna pękła, założyłem jaką bądź co znalazłem w skrzynce narzędziowej i przymotałem drutem wiązałkowym i hektar sprasowałem.
Podłączałem do 3p rozsiewacz i śmiga aż miło. Pojawił się jednak problem jak podłączyłem do jumza, a nim właśnie chcę siać. Mianowicie na ok 1000obrotach silnika rozsiewacz mało nie odleci, bo pompa daje zbyt duże ciśnienie.
Wymyśliłem, żeby węże zasilające zmostkować i dać w mostek zawór kulowy który działałby jako regulacja przepływu. Zawór nieco otwarty tak, żeby część oleju szła na powrót a nie na silniki hydrauliczne.
Dobrze myślę, czy macie może jakiś lepszy pomysł?
Może lepiej wsadzić taki regulator przepływu jak wsadził Mazi przy nowym rozdzielaczu w 323.
Ale to nie będzie to samo?
Nie jestem pewien ale tam w piaście chyba jest oryginalnie taki zawór co jest połączony z powrotem oleju. Poszukaj bo powinien być tam gdzieś w obrębie dyszla. Może coś się zacięło
Tam jest to połączenie, tylko myślałem, że to jakiś zawór bezpieczeństwa. Żadnej śruby regulacyjnej na zewnątrz nie widać. Dlatego domyślam się że siedzi tam tylko sprężynka i kulka.
Panowie który model jest lepszy? http://olx.pl/oferta/rozsiewacz-amazone … 213d94fcd9 czy ten http://olx.pl/oferta/rozsiewacz-nawozow … cWH8N.html
wiekszy i mniejszy Do c 360 ten 800 wystarczy bigbag wchodzi bez problemu...
ale chodzi mi jaki model wybrać żeby sypał dokładnie na 12m bo taki mam opryskiwacz
oba sypią na 12 m mają taką samą przekładnie talerze i łopatki ja zawsze wziąłbym większego za te same pieniądze w jednym i drugim można zrobić hydrauliczne otwieranie i zamykanie
http://olx.pl/oferta/silowniki-amazone- … cY9FT.html
ja najpierw miałem 400l,później 600l, następnie 1000l obecnie 1500l a na wiosnę będzie 2000l ale zawsze amazone
koledzy mają brzegi, lely, kuhny, i mają problem żeby to sprzedać a amazone to chodliwa firma i trafi się zawsze chętny
Ja mam 800. Do mf czy c 360 wystarczy bo 500kg -600kg + rozsiewacz sprawia że ma z czym jechać aczkolwiek mogą wziąźć dużo więcej. Do 800 tki wrzucałem 1t polifoski więc te 800l jest prawdziwe... Meder jak używasz big bag i ładujesz jakimś podnośnikiem to 1000 będzie ok ale jak ładujesz ręcznie z małych worków to 800 jest sporo niższa i lżej to ładować. Nie wiem co masz teraz jak masz lejek to poczujesz różnicę....
właśnie mam leja tego nowego plastik z 2 otworami i myśle o zamianie na amazonke i myślę czy nie brać większego bo w razie czego można załadować do pełna i pojechać forszajem
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Rozsiewacze » rozsiewacze wapna i nawozu
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo