Odp: facelia
tylko czy pszczoły zapylą ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » facelia
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
tylko czy pszczoły zapylą ?
Pszczoły prawie do przymrozków wychodzą, aby słońce było. Na późne poplony z gorczycy chodzą dopóki ta nie przemarznie.
Jest szansa, że spróbuje, jak dostane nasiona. W weekend chce kosić jęczmień to po niedzieli bym posiał.
zasiej też jestem ciekaw
Jęczmień skoszony, jutro podzwonie za nasionami. Ale moja faceli juz chyba gotowa do desykacji. Pierwszy raz posialem to niemam doswiadczenia.
kolego coś mówił że w tym roku będzie pryskał ją jak rzepak czyli randap+sklejacz.
Mamy taki pomysł aby po jęczmieniu spróbować facelii na ziarno, Jak myślicie jest szansa ??
może spróbuj proso, kolega w ekologi sieje dop koncem czerwca i mówi że to najlepszy termin siania prosa, 2 miechy i kosi
Wczoraj desykowałem swoją. z dodatkiem sklejacza. zobaczmy co z tego wyjdzie. A z prosem to niezły pomysł. tylko co z nim zrobię.
ogłoś się, papugarze wszystko wezmą, reszta dla gołębi i kur
Jak ustawić e 512 do nie desykowanej faceli?
Dziś wjechałem miałem desykować ale juz za późno bo się osypuje - przegapiłem
młocarnia 500 obr, wiatr górne koło 1 dolne 0,6 ( takie proporcje), klepisko rozkręcone na max, sito zamknięte i uchylone o 1 obr
No i Do zbiornika fajnie leci ale mam wrazenie że wszystko idzie dołem kombajnu do sieczkarni nie wpada nic albo nie wiele. Z tego powodu jadę 1 i na pół hedera.
Sypać sypie.....
Też przegapiłem, połowa się wysypała, nie wiedziałem że taka wrażliwa, naleciało 250 kg z 0,5 ha
Mam ją z 400m od domu, kuźwa jeszcze nie dawno kwitła.....
Androl jak miałeś ustawionego bizona?
Sita ma inne ale bęben to bęben ...... ile miałeś obrotów?
700, wiatr 0, klepisko rozkręcone, lekkie to jest żeby nie wywiało, czysto mi się omłóciła.
Jak ustawić e 512 do nie desykowanej faceli?
Dziś wjechałem miałem desykować ale juz za późno bo się osypuje - przegapiłem
młocarnia 500 obr, wiatr górne koło 1 dolne 0,6 ( takie proporcje), klepisko rozkręcone na max, sito zamknięte i uchylone o 1 obr
No i Do zbiornika fajnie leci ale mam wrazenie że wszystko idzie dołem kombajnu do sieczkarni nie wpada nic albo nie wiele. Z tego powodu jadę 1 i na pół hedera.
Sypać sypie.....
Kosiłem koledze, miał desykowaną. Klepisko jak na zboże, bęben 1000obr. sito zamknięte wiatr na wyczucie, troszkę mniej niż na rzepak, dolne sito oczkowe fi 3mm.
No i wrażenie masz dobre, bo u mnie też dołem idzie, z 1ha wyszło ok 400kg, kosiłem na cały heder.
Doczyszczam plony na podwórku na sicie fi 6 pod kątem 45 stopni z przyczepioną wiertarką akumlatorową z kawałkiem płaskownika jako wibrator..... żona swojego nie udostepniła.....
Plon hmmm po przemierzeniu kopca jakieś 700kg z ha. czyli *** jak na pierwszy raz.
Teraz to tylko spieniężyć bo kury tego nie zjedzą....
Jutro przyjezdza kupiec. Płaci na podwórku 8zł za kg.
Mogę znim podpisaś umowę na rok przyszły. Szczegóły w styczniu. Korci mnie by podzielić ziemię na pół pół pszenicy pół faceli. Decyzję muszę podjąć już bo mamy termin siewu żyta..... Trochę strach. JUtro pogadam z gościem....
Pół na pół to dużo biorąc pod uwagę, że nie jest wierna w plonowaniu.
Jutro przyjezdza kupiec. Płaci na podwórku 8zł za kg.
Mogę znim podpisaś umowę na rok przyszły. Szczegóły w styczniu. Korci mnie by podzielić ziemię na pół pół pszenicy pół faceli. Decyzję muszę podjąć już bo mamy termin siewu żyta..... Trochę strach. JUtro pogadam z gościem....
dobra a jak facelia nie doczyszczona to jak? ja mam troche ale opryski przepusciły a wyczyscic sie nie da bo chwasty w podobnym kalibrazu jak facelia
Moja nie pryskana niczym. Mam odrobinę owsika, jakieś 2 chwasty których po nasionach nie poznaje po nasionach, czarne "kanciate kulki" i takie szare nasionka z "piuropuszem" Dostali próbkę nie kręcą nosem...
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » facelia
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo