Odp: Żniwa 2015
U mnie to trzeba jeszcze troche poczeekać
+7/-0
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2015
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U mnie to trzeba jeszcze troche poczeekać
No i znalazłem sprzęgło Poszła jedna tarcz sprzęgłowa, poczekam do wieczora bo teraz nie idzie wyrobić taki upał, wieczorem poskładam i w pole
Właśnie skończyłem kosić jęczmień, plon.........może 3 tony z hektara. Susza :nooo:
W zeszłym roku to mieliśmy ledwo dwie z hektara bo taka susza była.
Pierwsze zdjęcie pokazuje co znaczy dobra ziemia pole 3 ha 100 m x 300 m 1 ha gliniastej kłos w kłos jak ten pierwszy, pozostałe 2 ha tego pszenżyta takie jak mieszanka na drugim zdjęciu z większością kłosów jak ten drugi.
Drugie zdjęcie moja mieszanka bez-orkowa z której byłem taki dumny.
Ten post powinien być w wątku, ręce opadają, no ale przecież to zboże i skosić trzeba będzie.
Androl podziwiam Twój spokój....
No i współczuję
Gorzej mieli i chwalili...
Mam tak samo tylko że na wszystkich działkach ............ normalnie tragedia .
No cóż psychika jak na razie jest moją mocną stroną. Odnosiłem wrażenie że niektórzy forumowicze nie do końca mieli wyobrażenie co to susza. Przeżyje, najstarszy już się usamodzielnił finansowo, zadłużony nie jestem, jakoś to będzie.
Androl u mnie jest to samo, mieszanki z wiosny wyglądały pięknie bo dobrym zestawem zasiane ale z czasem bez deszczu wyszło co wyszło. Damy rade
Dobrze mówisz Androl. U mnie już nastąpił moment krytyczny kukurydza się zwija, buraki klapły. Jednak o zboża i rzepaki się nie martwię, bo nie było im żałowane npk, i wody wystarczyło, to są dość dobre jak na ten rok.
A ja na własne szczęście nie miałem na wiosnę kasy i pierwszy azot poszedł końcem marca i zboża mam słabo rozkrzewione. Dzięki temu zapotrzebowanie na wodę jest na poziomie możliwości gleby, a przez miedzę sąsiad poszedł po całości i pszenica już dojrzewa, nawet nie miałem sumienia dzisiaj wchodzić w ten łan bo serce krwawi.
Wczoraj zasiałem proso po jęczmieniu, niech sobie rośnie
Sąsiad po życie zebranym w połowie V na kiszonkę. zasiał seradelę, pewnie będzie musiał siać ją jeszcze raz, pastwiska wypalone też :uuuu:
Dziś rozpocząłem żniwa porzeczkowe. Wczesne odmiany dały 1/3 mniej niż w ubiegłym roku.
Oby w zbożach nie było podobnie....
Dziś rozpocząłem żniwa porzeczkowe. Wczesne odmiany dały 1/3 mniej niż w ubiegłym roku.
Oby w zbożach nie było podobnie....
Jak z ceną porzeczki w tym roku ?? Kombajnem zbierasz czy ręcznie ? Trochę na usłudze pozbierałem kombajnem, ale z owocem u nas jest bardzo krytycznie....
ja tez zaczałem jęczmien na strychu.plon ok.6 ton/ha ziarno nawet ładne odmiany dwurzedowe
Wczoraj zasiałem proso po jęczmieniu, niech sobie rośnie
powiedz ile tego zasiałeś na ha??jak to wychodzi cenowo?
Tam gdzie się dało wjechać to obskoczyłem kombajnem 40gr/kg
Owocu nie ma bo albo mróz albo susza.... cena 1,4kg netto oczywiście czerwona...
sławek77 napisał/a:Wczoraj zasiałem proso po jęczmieniu, niech sobie rośnie
powiedz ile tego zasiałeś na ha??jak to wychodzi cenowo?
Na hektar wysiałem 25 kg prosa żółtego, kupuję po 2.15 zł za kilo
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2015
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo