21 Ostatnio edytowany przez forszaj303 marek (2015-07-03 22:40:38)

Odp: Żniwa 2015

U mnie to trzeba jeszcze troche poczeekać wink

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

22

No i znalazłem sprzęgło smile Poszła jedna tarcz sprzęgłowa, poczekam do wieczora bo teraz nie idzie wyrobić taki upał, wieczorem poskładam i w pole

23 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2015-07-05 16:02:50)

Właśnie skończyłem kosić jęczmień, plon.........może 3 tony z hektara. Susza :nooo:

24 Ostatnio edytowany przez forszaj303 marek (2015-07-05 16:27:14)

W zeszłym roku to mieliśmy ledwo dwie z hektara bo taka susza była.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

25

http://i57.tinypic.com/dh4wpg.jpg

http://i58.tinypic.com/2whfers.jpg

Pierwsze zdjęcie pokazuje co znaczy dobra ziemia pole 3 ha 100 m x 300 m 1 ha gliniastej kłos w kłos jak ten pierwszy, pozostałe 2 ha tego pszenżyta takie jak mieszanka na drugim zdjęciu z większością kłosów jak ten drugi.
Drugie zdjęcie moja mieszanka bez-orkowa z której byłem taki dumny.
Ten post powinien być w wątku, ręce opadają, no ale przecież to zboże i skosić trzeba będzie.

26

Androl podziwiam Twój spokój.... 
No i współczuję

27

Gorzej mieli i chwalili...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

28

Mam tak samo tylko że na wszystkich działkach ............ normalnie tragedia .

29

No cóż psychika jak na razie jest moją mocną stroną. Odnosiłem wrażenie że niektórzy forumowicze nie do końca mieli wyobrażenie co to susza. Przeżyje, najstarszy już się usamodzielnił finansowo, zadłużony nie jestem, jakoś to będzie.

30

Androl u mnie jest to samo, mieszanki z wiosny wyglądały pięknie bo dobrym zestawem zasiane ale z czasem bez deszczu wyszło co wyszło. Damy rade

E 516 na części
Telefon 695 076 269

31

Dobrze mówisz Androl. U mnie już nastąpił moment krytyczny kukurydza się zwija, buraki klapły. Jednak o zboża i rzepaki się nie martwię, bo nie było im żałowane npk, i wody wystarczyło, to są dość dobre jak na ten rok.

32

A ja na własne szczęście nie miałem na wiosnę kasy i pierwszy azot poszedł końcem marca i zboża mam słabo rozkrzewione. Dzięki temu zapotrzebowanie na wodę jest na poziomie możliwości gleby, a przez miedzę sąsiad poszedł po całości i pszenica już dojrzewa, nawet  nie miałem sumienia dzisiaj wchodzić w ten łan bo serce krwawi.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

33

Wczoraj zasiałem proso po jęczmieniu, niech sobie rośnie smile

34

Sąsiad po życie zebranym w połowie V na kiszonkę. zasiał seradelę, pewnie będzie musiał siać ją jeszcze raz, pastwiska wypalone też :uuuu:

35

Dziś rozpocząłem żniwa porzeczkowe. Wczesne odmiany dały 1/3 mniej niż w ubiegłym roku.
Oby w zbożach nie było podobnie....

36

Krzysiek napisał/a:

Dziś rozpocząłem żniwa porzeczkowe. Wczesne odmiany dały 1/3 mniej niż w ubiegłym roku.
Oby w zbożach nie było podobnie....

Jak z ceną porzeczki w tym roku ?? Kombajnem zbierasz czy ręcznie ? Trochę na usłudze pozbierałem kombajnem, ale z owocem u nas jest bardzo krytycznie....

37

ja tez zaczałem jęczmien na strychu.plon ok.6 ton/ha ziarno nawet ładne odmiany dwurzedowe

38

sławek77 napisał/a:

powiedz ile tego zasiałeś na ha??jak to wychodzi cenowo?

39

Tam gdzie się dało wjechać to obskoczyłem kombajnem 40gr/kg
Owocu nie ma bo albo mróz albo susza.... cena 1,4kg netto oczywiście czerwona...

40

jack napisał/a:
sławek77 napisał/a:

powiedz ile tego zasiałeś na ha??jak to wychodzi cenowo?

Na hektar wysiałem 25 kg prosa żółtego, kupuję po 2.15 zł za kilo